Romana Kocjančič Foto: MMC RTV SLO
Romana Kocjančič Foto: MMC RTV SLO

Ob današnjem in jutrišnjem svetovnem dnevu telekomunikacij in informacijske družbe, brez katere ne moremo več živeti, ugotavljam, da imamo vse več podatkov, a premalo zanesljivih informacij. Prav tako tradicionalni mediji nimamo več monopola nad informiranjem, ampak družbena omrežja in posameznik, ki novico oblikuje. Tudi slovenska medijska krajina ostaja neuravnotežena, v posebnem času epidemije pa zaznamovana še z gospodarsko krizo, tehnološkimi spremembami in tržnimi zahtevami ter političnimi vplivi.

Predsednik Koordinacije katoliških medijev dr. Peter Štumpf je medijskim delavcem v voščilo zapisal: "Vstati iz fotelja, iti stran od računalnika, pogledati človeku v oči, se prepričati o resnici in potem pošteno poročati … Kot se prebudimo v nov dan, tako se nam zdi samoumevno, da dobimo vsakodnevne sveže novice na pladnju naših izbir."

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Papež Frančišek se je ob svetovnem dnevu v poslanici zahvalil vsem, ki o pandemiji in stiskah ljudi poročajo s stališča najrevnejših in ne bogatih. Na podlagi Jezusovega načina komuniciranja pa je osvetli novinarski poklic. Dobro novinarsko delo ni foteljsko prepisovanje vnaprej pripravljenih informacij, ki ne doumejo najresnejših družbenih pojavov in vedno manj govorijo o resnici in konkretnem življenju. Dobro novinarsko delo je po mnenju papeža prisluhniti ljudem na terenu, tam, kjer so, kakršni so.

Za zgled daje, kako se je krščanska vera s prvim poklicem učencev ob reki Jordan in Galilejskem jezeru širila. Kristus je bil prepričljiv, pravi papež, ker so bila za njegovimi besedami dejanja. Profesionalne medije pa mora voditi resnicoljubnost, objektivnost, profesionalnost. Papež v poslanici daje za zgled apostola Pavla iz Tarza, ki bi danes gotovo uporabljal elektronsko pošto in družbena omrežja. S svojimi pismi še vedno naredi neverjeten vtis zaradi neomajne vere, upanja, gorečnosti.

Na svobodi medijev, na podlagi skupnih stališč, na podlagi različnih pogledov temelji demokratična družba. V Sloveniji smo na poti!

Jutri bo minilo 25 let od prvega obiska prvega papeža v Sloveniji. "Korajža velja!" nam je rekel prvi slovanski papež, sveti Janez Pavel II. "Zato uporabimo mogočna orodja medijev za graditev in krepitev skupnega dobrega," pa nas je na dan svobode medijev spodbudil s tvitom papež Frančišek.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.