Jaslice. Foto: BoBo
Jaslice. Foto: BoBo

Tudi nocoj se moramo zazreti v jasli. Tam nam bo razkrit odgovor. Evangelist Luka pravi, "da se je šel Jožef iz Nazareta popisat v Betlehem, z Marijo, svojo zaročenko". Vzel jo je s seboj, čeprav bi vse lahko uredil sam. Mariji so se, "ko sta bila tam, dopolnili dnevi. In rodila je Sina, ga povila in položila v jasli, ker v prenočišču zanju ni bilo prostora". Brez tega evangeljskega sporočila ni božiča. Evangelist Luka pravi, da so v istem kraju prenočevali pastirji pri svoji čredi. Angel jim je rekel: "Ne bojte se! Glejte, oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudstvo. Danes se vam je v Davidovem mestu rodil Odrešenik, ki je Kristus, Gospod."

Ali se Luč ne prižge le v temi in močno zasije le v noči? Vsak božič je priložnost, da v naše globine posije novo Sonce. Zato na prvi sveti večer blagoslovimo po slovenski navadi svoj dom z vodo in kadilom in kličemo blagoslov nad seboj in vsakogar, ki ga povabimo v svoj dom.

Vsak od nas ima zvezdo repatico, ki mu kaže pot k Luči, če ji sledi. Trije kralji so s pomočjo zvezde prišli do Luči v jaslih, ji vse podarili in se po drugi, novi poti, vrnili kot novi ljudje. Ko so se zazrli v Dete v jaslih, jim je reklo: "Rad vas imam!" Angeli pa so na betlehemskih poljanah zapeli utrujenim pastirjem prvo božično pesem "Slava Bogu na višavah! In na zemlji mir ljudem, ki so blage volje!" Zato želim vsakomur, da bi njegov dom postal Betlehem, hiša kruha srčnih na novo rojenih ljudi! Ko zremo v jasli, nas preplavlja mir, samo v moči tega čudeža, lahko odpustimo in zakorakamo kot novi ljudje v novo leto, ki se odpira z vsemi skrivnostmi pred nami!

Prvi januar bo svetovni dan miru. Papež Frančišek vsakega izmed nas poziva k dobri politiki, k spoštovanju, iskrenosti, poštenosti in zvestobi. Na svetu je 380 pozabljenih konfliktov. S proizvodnjo orožja je bilo lani doseženih 1700 milijard dolarjev dobička. Bojujejo se za naravne vire, ki jih vedno bolj omejujejo podnebne spremembe. Vojna izniči vsak napredek. Zato papež spodbuja k spreobrnitvi srca in duše, k miru v sebi, mirnemu sožitju z drugimi in stvarstvom. Vsak naš dom lahko postane Betlehem in vsako naše srce jasli! Za to nam koledniki prinašajo Božji blagoslov v dnevih po božiču na naše domove, da se v njih rojevajo prijazne besede, topli pogledi in nežni dotiki.

Božič je bil pred 2000 leti za Marijo in Jožefa poln presenečenj. Pustite se tudi vi v tem božiču presenetiti! Ob jaslih in soju luči miru iz Betlehema se veselite novega življenja novih odnosov in stopite z novim korakom v leto 2019!