Trenutek, ko si je Cristiano Ronaldo zagotovil zlato žogo - s Portugalsko je osvojil naslov evropskega prvaka. Foto: Reuters
Trenutek, ko si je Cristiano Ronaldo zagotovil zlato žogo - s Portugalsko je osvojil naslov evropskega prvaka. Foto: Reuters
Ronaldo ni pričakoval da bo štirikrat osvojil zlato žogo

Kronski primer v nedavni zgodovini je bilo leto 2013, ko so bili v troboju za Fifino zlato žogo izjemno izenačeni Cristiano Ronaldo, Lionel Messi in Franck Ribery. Točkovna razlika med trojko je bila izjemno majhna, podrobna analiza glasovalcev pa je razkrila vso logiko.

Novinarji so daleč največ glasov namenili Riberyju, ki je z Bayernom takrat nizal lovoriko za lovoriko, tudi tisto najprestižnejšo v podobi Lige prvakov (v lihih letih ni reprezentančnih turnirjev). Tisti, ki so z nogometom v stiku na in ob igrišču (igralci in selektorji), pa so odločilno prednost namenili Ronaldu in Messiju. Kronisti so torej točkovali količine, ki jih lahko merimo (konkretno trofeje), nogometaši in selektorji pa tisto, kar je težko izmerljivo (genialnost, lucidnost, potezo več ...).

Prav zato me ogromna razlika pri končni lestvici niti malo ne preseneča. Cristiano Ronaldo si je z evropskim dvojčkom tako že na začetku poletja na svojih policah lahko pripravil prostor za zlato žogo številka 4. Če v novi sezoni ne bi niti enkrat brcnil žoge, to ne bi spremenilo končnega razpleta.

Je pa spremenilo vtis.

Zaradi (pre)velikega vpliva lovorik na delitev zlatih žog sta bila podelitev in pričakovanje nagrad nekoliko oropana suspenza. Hkrati je tudi nekoliko škoda, da jesenski del nima skoraj nobenega vpliva na nagrade. Morda bi bilo nagrade smiselneje deliti po sezonskem merilu, se pravi za sezono 2015/2016.

Zaradi nekoliko manj prepričljive Ronaldove jeseni in lucidnega Messijevega celotnega leta 2016 sem zato v podobni meri prepričan, da bo naziv Fifin igralec leta pripadel Argentincu. Ker glasove prispevajo nogometaši in selektorji. Menim, da bodo ti letos nagradili potezo več, in ne lovoriko več. (Seveda se lahko motim).

Prvih šest igralcev prihaja iz vsega treh klubov v enem samem prvenstvu. Špansko prvenstvo je nedvomno na (lokalnem) maksimumu. A tako kot so bili pred desetletjem tam Angleži, pred dvema pa Italijani, pričakujem, da se bo tudi to razmerje sil v kratkem (nekaj letih) spet prerazporedilo. Tudi pri tej konstelaciji sil imata ogromno zaslug Cristiano Ronaldo in Lionel Messi, ki tako rekoč desetletje vladata (španskemu in) svetovnemu nogometu. In tudi zato serijsko osvajata nagrade.

Zasluženo.

Ronaldo ni pričakoval da bo štirikrat osvojil zlato žogo