Mojca Širok je dopisnica RTV Slovenija iz Rima. Foto: MMC RTV SLO
Mojca Širok je dopisnica RTV Slovenija iz Rima. Foto: MMC RTV SLO

Silvio Berlusconi ima od vseh italijanskih političnih mačkov največ življenj. Vsaj trikrat so ga po letu 1994, ko je s svojo komaj dva meseca staro stranko prvič zmagal na volitvah, razglasili za političnega mrtveca, a je nato vsakič, še bolj močan kot prej, vstal od mrtvih.

Tudi pred letom dni, ko je moral zaradi propadlih poskusov reševanja italijanske dolžniške krize pod pritiskom evropskih partnerjev odstopiti, ga kljub neslavnemu umiku in padcu podpore nihče ni zares odpisal.

Kajti čeprav Berlusconi morda res ne more več zmagati na volitvah, lahko še vedno močno vpliva na to, kako se bodo po njih delile karte v italijanski politiki.

Berlusconi je sicer napovedal, da ne namerava več kandidirati, a si je potem, ko ga je milansko sodišče 26. oktobra zaradi davčne utaje obsodilo na zaporno kazen, premislil, v stranki, ki se je začela pripravljati na volitve brez njega, pa ustvaril veliko zmedo.

Ljudstvu svobode, v katerega je Berlusconi pred tremi leti združil svoje gibanje Naprej, Italija in postfašistično Narodno zavezništvo, je podpora volivcev v zadnjem letu padla za polovico. Po mnenju opazovalcev predvsem zato, ker je Berlusconi odpovedal kot premier, ki je veliko obljubljal, a ni nobene obljube izpolnil, a tudi zato, ker se je v zadnjem letu, ko ni bila več v vladi, pokazala trhla in prazna struktura stranke, ki sta jo skupaj držala le nesporni vodja s svojimi neusahljivimi finančnimi sredstvi in oblast. Brez nje so ostali le strankarski aparatčiki v strahu pred izgubo privilegijev, ki so jim jih omogočali položaji v parlamentu in vladi.

Berlusconija pestijo spolni škandali in sodni procesi, prvostopenjska sodba v zadevi Mediaset zaradi davčne utaje in obtožba zlorabe položaja in razmerja z mladoletno prostitutko v zadevi Ruby.

Zato so mnogi prepričani, da bo znova nastopil na volitvah, saj mu le parlamentarni položaj omogoča imuniteto pred sodnim pregonom.

Po mnenju opazovalcev bo oblikoval svojo listo, zelo verjetno celo s starim imenom Naprej, Italija, Ljudstvo svobode, ki tone v korupcijskih škandalih, pa naredil za grešnega kozla za svoje neuspehe.