Matija Stepišnik je novinar in urednik Večera, predsednik Društva novinarjev Slovenije in kolumnist v Studiu City. Foto: MMC RTV SLO
Matija Stepišnik je novinar in urednik Večera, predsednik Društva novinarjev Slovenije in kolumnist v Studiu City. Foto: MMC RTV SLO

Nekje za zaveso še enega post festum tranzicijskega razčiščevanja pa se okoli korita nacionalnega gospodarstva zbirajo tisti, ki vedo, kaj je ta hip resnični "name of the game", kje potekajo ključne igre ter se delijo karte vpliva in moči. Slovenski državni holding in slaba banka oziroma Družba za upravljanje terjatev bank imata na mizi skoraj vse, kar je ostalo od lokalnih gospodarskih šampionov. V supermarketu DUTB v bistvu po izjemnih popustih, ki smo jih omogočili z dokapitalizacijami bank.

Slabe kredite, tudi tiste iz "zlate dobe" nacionalnega interesa, smo tja pač prenesli z v evropskem merilu unikatnimi 70-odstotnim diskonti. To ne širi le prostora za tuje multinacionalke, ki se veselijo takšne razprodaje po slovensko, in za špekulante. Odpira tudi avtocesto, da padli tajkuni, zadnji preostali finančni holdingi, kot je Petanov DZS, pa različne interesne naveze, ki so skupaj vrtale bančne luknje, obnovijo imperije. Najti morajo le finančne vire in obvode za reševalne operacije. In glej; NLB, doslej že večkrat finančna aorta mešetarjenj pod mizo, je po sanaciji spet visoko kapitaliziran. Lobijsko klanje, kdo bo sedel v nadzornem svetu SDH-ja, kdo bodo vodilni ljudje slabe banke, kamor namerava poseči finančni minister Mramor, in ali bo prišlo do menjav v nadzornem svetu NLB, tako razkriva spopad še preostalih velikih plejerjev za to, kdo bo obvladoval gospodarske, finančne in tudi politične vzvode v naslednjem obdobju.

In politika? Da je bila ta podizvajalec kapitala pri dozdajšnjih tajkunizacijah, je prejšnji teden trpko ponovil tožilec Kozina. Tudi zdaj vladajoči SMC je zastavo etike že večkrat raztrgal in demonstriral obvladovanje logike "deli in vladaj" - nazadnje ob pogajanjih za mariborsko mestno koalicijo, ko je tamkajšnjemu županu mirno predložila papir s kadrovskimi zahtevami v zameno za glasove. Ampak nič nas ni strah: o aktualni privatizaciji, o tej zadnji večerji, ki teče, bodo čez leta generali po bitkah gotovo zahtevali preiskovalno komisijo, forenzično preiskavo, klicali bodo policijo, politiki pa bodo kot po tekočem traku sklicevali tiskovne konference.