Na vrhu Lige NBA. Vsaj v letu 2020. Foto: Reuters
Na vrhu Lige NBA. Vsaj v letu 2020. Foto: Reuters

Verjamem, da je vprašanje idealno izhodišče neskončnih debat, a večkrat se moram uščipniti in vprašati, čemu sploh služijo? Mar je zmagovalno ime izbrano za uradnega svetovnega prvaka v celotni zgodovini posamezne športne panoge? Ga čaka zlata trofeja in milijarda evrov? Marsikaj je s tem narobe, vključno s poimenovanjem debate. Pri GOAT-u (Greatest of All Time) namreč ne gre za najboljšega vseh časov, ampak najboljšega do zdaj. Velika razlika.

Sorodna novica Batman brez svojega Robina ne more zmagati

Po fizikalnem uvodu je hitro jasno, kako nesmiselno je primerjati različna obdobja, ki so imela različno razširjeno konkurenco, opremo, pravila, sisteme, medijsko in finančno pokritost in še precej drugih manjših dejavnikov, ki so krojili razplet in razvoj vsakega športa.

Malce mi je hudo, ko v glavni vlogi argumentov nastopajo številke. Zlagal bi se, če ne bi rekel, da sem njihov veliki zagovornik in jih rad uporabljam. Za statistiko se rado reče, da je lažniva in ne prikaže pravega položaja, a v resnici številke nikoli ne lažejo. To delajo ljudje, ki z njimi lahko (ne)namerno ustvarjajo prikrojen pogled. Iz nabora skoraj neskončnega morja številk izbereš tistih pet, ki najbolj ustrezajo tvoji zgodbi. Za to gre, kajne?

Predvsem gre za lastno opazovanje v ogledalu.

Sorodna novica Vsi bi bili radi Michael Jordan. Pa res?

Razumljivo je, da soigralci in vrstniki posameznega velikana stojijo za njim, saj je predstavnik skupnega časa in okolja, nekako gre za vprašanje identitete. Če boste vprašali 40- in 50-letnike, bo najbrž velik del te generacije prisegal na Michaela Jordana, najstniki, ki do dokumentarne serije The Last Dance Jordana niso videli v akciji, prisegajo na načelo aktualnosti in zategadelj LeBrona Jamesa.

A to je zgodba, ki precej presega le številke. Gre za filozofijo estetike in fizične prevlade. Četudi ste Jordana videli le v slabše kakovostnih videoposnetkih, ni težko hitro ugotoviti, kako superioren je bil, kako naravno je plaval po zraku, kot da bi se čas za trenutek ustavil, v maniri akcijskih filmov vse zamrzne, Jordan pa odplava proti obroču kot balerina pri najbolj elegantnem skoku. Žoga poleti skozi obroč, nogi se počasi vrneta v vzporedni položaj. Nevidni režiser odmrzne okolico, navijači navdušeno ploskajo, ker so bili priča epu v zraku. Ne, številke tega ne morejo zaobjeti, kot tudi ne Jordanovega vpliva na globalizacijo NBA-ja, ki je prek olimpijske Barcelone prišel v sleherni kotiček našega planeta. Spiritus movens!

Sorodna novica Največji sovražnik NBA-dinastij? Egoizem.

LeBron James je prav tako spreminjal podobo NBA-ja, s svojimi potezami je igralcem prinesel precej več svobode tako v finančnem pogledu kot pri dolžini pogodb. Tudi to je posledica tako obrekovanega The Decision. Od prve tekme v tej ligi je podvržen večnim primerjavam, analizam in vprašanjem. James je od rane mladosti ves čas pod hudim pritiskom. Če pomislimo, koliko mladim igralcem prestop na največji oder ni uspel, za LeBrona njegova kariera pomeni neverjetna zmaga. Večne primerjave ga ženejo naprej, sam pa dela vse, da bi že tako ali tako od "Boga poslano telo" ohranil v vrhunski formi. Ker zloglasnih 6/6 ne more izboljšati, sam spreminja vse preostale parametre, s katerimi tlakuje svojo pot. Od zgodovinskega finalnega MVP-ja s tremi klubi do vsestranske igre, ko praktično igra na vseh položajih. Letos je zelo uspešno presedlal na mesto organizatorja igre, a moram priznati, da deluje precej nenaravno, ko gora mišic vodi žogo na drugo stran igrišča. Tudi to je eno od identitetnih ločnic − lahkotnost ali surova moč.

Seveda obstajajo objektivna merila, ki ustvarijo razred najboljših, najboljše predstavnike posameznih generacij, če hočete. A zavedam se omejitev in nemogoče naloge nadaljnjih izborov. Sam bolj uživam pri doprinosu vsega, kar so v ogromni mozaik prinesle generacije od LeBrona in Stepha Curryja, pa nazaj do Jordana, Magica Johnsona in Larryja Birda, pa prek Billa Russlla, Wilta Chamberlaina vse do Georgea Mikana.

Ali ne gre na koncu prav za to? Za skupno zgodovino? Napredek? Celotno sliko? Mar ni nihče večji od športa samega?

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.