LA Lakersi in New Orleans so se merili na zadnji dan marca, ko ni igral nihče od prvih zvezdnikov, niti LeBron James niti Anthony Davis. Foto: Reuters
LA Lakersi in New Orleans so se merili na zadnji dan marca, ko ni igral nihče od prvih zvezdnikov, niti LeBron James niti Anthony Davis. Foto: Reuters

Kralj, kot se je oklical sam, že približno desetletje velja za najboljšega košarkarja na svetu. Trikrat je zamenjal igralsko okolje in s tem povzročil potrese po Ligi NBA in precej vplival na igralske domine, ki so se spuščale in gradile superekipe. Poleti je prvič zapustil vzhodno konferenco, se preselil v Los Angeles in navijačem vlival čezmernega upanja na naslov prvaka. Končalo se je precej neuspešno, saj so Lakersi ostali celo brez preboja v končnico, s čimer se je črni niz podaljšal že na šest sezon. Pogled na njegovo osebno statistiko kaže, da je precej podobna lanski.

SezonaTekmeMet iz igreProsti metiTočkeSkokiPodaje
20188254,273,127,58,69,1
20195551,066,527,48,58,3
Brez končnice

Košarkarji LA Lakersov so med letoma 1948 in 2013 le petkrat ostali brez preboja v končnico. Brez nje so ostali v vsaki od zadnjih šestih sezon.

Tri najpogostejše statistike (točke, skoki in podaje) so neverjetno podobne, v oči bodeta še dva občutna padca – v odstotku zadetih prostih metov in številu tekem. James je lani prvič v svoji dolgi karieri odigral vseh 82 tekem redne sezone, letos pa je izpustil kar 27 tekem, s čimer je več kot podvojil svoj prejšnji rekord iz sezone 2014/2015, ko je izpustil 13 tekem. Ključna je bila seveda poškodba na božični dan, ko so Jezerniki v gosteh presenetljivo visoko premagali branilce naslova Golden State, a ob koncu tekme ostali brez prvega zvezdnika. Takrat so na lestvici zahoda zasedali četrto mesto, navdušujoča predstava je marsikaterega navijača prepričala, da je možen celo naslov. Ne pozabimo, Bojevniki so se v tistem trenutku ukvarjali z notranjimi trenji na relaciji Kevin DurantDraymond Green, igra jim nikakor ni stekla.

Kritiki so Magica Johnsona opozarjali, da je premalo energije vlagal v gradnjo ekipe. Magic je v noči na sredo presenetil in dal odpoved. Foto: Reuters
Kritiki so Magica Johnsona opozarjali, da je premalo energije vlagal v gradnjo ekipe. Magic je v noči na sredo presenetil in dal odpoved. Foto: Reuters

A izkazalo se je, da je bil to za ekipo iz Kalifornije vrhunec sezone. Jamesovo okrevanje po poškodbi je trajalo precej dlje od pričakovanj. Ko se je konec januarja le vrnil na parket, je bila ekipa že zunaj mest, ki vodijo v končnico in se med najboljših osem ni več vrnila. Nervoza se je stopnjevala, James in ključni kadrovnik Magic Johnson sta izhod v sili iskala v Anthonyju Davisu, ki naj bi s prihodom tik pred koncem prestopnega roka osvežil ekipo in dvignil krivuljo (kar je James ne nazadnje občutil lani v Clevelandu).

A izkazalo se je, da je to račun brez krčmarja, pravzaprav je bil to avtogol.

Anketa Athletica

Igralci Lige NBA bi svojo ekipo najraje zgradili okrog:
36,4: Antetokounmpo
10,4: Davis
8,8: Embiid
8,0: Durant
7,6: James
6,4: Curry
3,2: Leonard, Lillard
2,4: Luka Dončić

Užaljeno vodstvo New Orleansa niti slučajno ni želelo ustreči svojemu prvemu zvezdniku, ki ima pogodbo še do konca naslednje sezone. Lakersi naj bi ponujali polovico svoje ekipe, v paketu so bili vsi mladi igralci. Govorice o menjavi so tako razbile še tisto malo kemije, ki se je komaj vzpostavila.

S tem pa se je tudi omajala podoba samega LeBrona Jamesa. Očitki so začeli deževati iz vseh strani:
- Če je najboljši igralec na svetu, zakaj potrebuje še drugega superzvezdnika?
- To ni skromni vzhod, kjer lahko s pol moči osvojiš konferenco.
- Ni prišel v Los Angeles, ampak Hollywood, kjer razvija poslovno in ne košarkarsko kariero.

Giannis Antetokounmpo in Kevin Durant sta med tistimi, od katerih se v letošnji končnici pričakuje največ. Foto: EPA
Giannis Antetokounmpo in Kevin Durant sta med tistimi, od katerih se v letošnji končnici pričakuje največ. Foto: EPA

Za nekoga, ki šteje 34 let in se (bo) počasi odmika(l) od svojih najboljših let, bi morala biti letošnja sezona en velik neuspeh. A obstaja še en pogled, vsaj za nekoga, ki ga predvsem zanimajo le naslovi. Verjetnost pred sezono, da bi Lakersi letos osvojili naslov prvaka, je bila izrazito majhna. James je resda ostal brez preboja v končnico, a prejel je nekaj pomembnih lekcij o gradnji ekipe in kemije. Predvsem pa je pridobil skoraj tri mesece dodatnega časa, v katerem lahko popolnoma okreva in se idealno pripravi na novo sezono. Brez nepotrebnih izgovorov, koga vse nima ob sebi. Čas je, da si nalije čistega vina in tudi pri sebi poišče napačne poteze, ki jih je potegnil in se iz njih kaj nauči. Morda se lahko tudi vpraša, zakaj kar nekaj zvezdnikov ne želi igrati v istem dresu.

To je brez dvoma odličen motiv za nekoga, ki desetletje velja za najboljšega igralca na svetu. Ta naziv sam po sebi ne pomeni ničesar, a je na področju samozavesti in ega ključnega pomena. Oznaka vsaj v tem trenutku počasi prehaja v roke Giannisa Antetokounmpa (na kar bo precej vplival tudi razplet letošnje končnice, ki je zadnja leta rezervirana za strelske izbruhe Kevina Duranta).

Ljubitelje košarke brez dvoma čakajo zabavni tedni in meseci ...