Janis Andetokumbo. Dvakratni prejemnik nagrade MVP, prvak Lige NBA in Človek. Foto: AP
Janis Andetokumbo. Dvakratni prejemnik nagrade MVP, prvak Lige NBA in Človek. Foto: AP

Asociacija ob tej oviri me takoj popelje daleč v preteklost in kultni film Hladnokrvni kaznjenec (Cool Hand Luke, 1967), v katerem je blestel Paul Newman. V najbolj ikoničnem prizoru pa je bil zgolj poslušalec sadističnega upravnika (Strother Martin), ki je kaznjenca zbil na tla in izustil tisti znani citat "What we've got here is failure to communicate" (Priča smo neuspešnemu komuniciranju, op. a.).

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Skok v sedanjost, v čas informacijske dobe, kjer ogromno časa komuniciramo prek spleta. V digitalnem okolju si "težave v komunikaciji" predstavljam v obliki številke 404. Ti trije znaki se občasno pojavijo na naših zaslonih, ko zaman čakamo, da bi nam prikazal želeno vsebino. Spletni brskalnik je v tem primeru komuniciral s spletnim strežnikom, vendar pri tem ni mogel najti zahtevane strani ali pa ni želel izpolniti zahtevka.

In ravno s temi besedami bi opisal zame osebno najzanimivejši trenutek v tej sezoni Lige NBA. To ni povezano s turbulentno sezono Dallasa, prvim MVP-naslovom Joela Embiida ali neverjetnim kadrom Miamija, kjer je polovica košarkarjev v ekipo prišla mimo nabora. Iz te sezone sem si najbolj zapomnil rahlo jezni monolog Janisa Andetokumba po (pre)zgodnjem izpadu Milwaukeeja iz končnice.

Miami, ki se je komaj prebil v končnico, je namreč v uvodnem krogu izločil Milwaukee s 4:1. Šele petič v zgodovini tekmovanja se je pripetilo, da bi osmi nosilec izločil prvega. Novinar Athletica Eric Nehm je na novinarski konferenci Grka tako vprašal, če sezono ocenjuje kot neuspešno (v originalu "Do you view this season as a failure?")

Sorodna novica Andetokumbo: To ni polom, tudi Jordan v devetih sezonah ni bil prvak

"O moj Bog," je odgovor začel Andetokumbo in se dobro spomnil, da ga je isti novinar popolnoma isto vprašal tudi leto poprej, ko so Bucksi kot branilci naslova izpadli v konferenčnem polfinalu.

"To ni polom, z majhnimi koraki gremo proti uspehu. Michael Jordan je igral 15 sezon v Ligi NBA, osvojil pa je šest naslovov. Je v preostalih devetih sezonah doživel polom? V športu so dobri in slabi dnevi, ne smemo pa takoj govoriti o polomu. Ne moremo vedno zmagovati. V tej sezoni bo nekdo drug osvojil naslov. V športu ni neuspeha. So dobri in slabi dnevi. Nekatere dni si lahko uspešen, nekatere dni pa ne. Včasih si na vrsti ti, včasih kdo drug. To je bistvo športa. Ne moreš vedno zmagati. Letos bo pač zmagal nekdo drug. Naslednjo sezono bomo skušali igrati bolje in osvojiti naslov," je razlagal, nato pa se novinarju opravičil, ker je bil preveč oseben (novinarja je najprej vprašal, če je njegovo leto neuspešno, kadar v službi ne napreduje).

Sorodna novica Otrok prebežnikov z atenskih ulic do kandidata za MVP-ja Lige NBA

Precejšnji del javnosti je nemudoma pohvalil Andetokumba, peščica ljudi pa je trdila, da se moti in je prstan tisto, kar na koncu šteje.

Sam sem v resnici v tem primeru videl neuspešno komuniciranje. Za ekipo, ki je blestela v rednem delu, se nekako ne pričakuje, da izpade že na prvi stopnički končnice. Najboljše izhodišče in takojšnji izpad? To je bilo brez kančka dvoma veliko razočaranje tako za ekipo kot navijače (in najbrž tudi novinarje, ki spremljajo Buckse). Ta tema in vprašanje sta bila ravno zato pomembna, predvsem pa v kontekstu. Tudi neprijetna vprašanja so potrebna.

Zdi se, da Andetokumbo ni prav razumel vprašanja. Ali pa ni hotel. Njegov odgovor je bil dolg in čustven. Predvsem pa poln (pravih) sporočil. Seveda ima prav, v ligi igra 30 ekip, na vrhu piramide pa je prostor le za eno. V športu smo vse prevečkrat obsojeni in/ali omamljeni s statistiko in številkami. Kdo je kolikokrat osvojil naslov prvaka? Koliko drugih lovorik ima? Zmage, porazi, igra številk, ki zamegli kontekst. Je drugouvrščeni res le prvi poraženec?

(Se) slišimo? Foto: EPA
(Se) slišimo? Foto: EPA

Obsedenost s številkami (pri čemer se ne upošteva kontekst) je prepogosto napačna pot. Razlog za Janisovo slabo voljo je jasna, ni osvojil naslova, še bolj pa – ni izpolnil lastnih pričakovanj, notranja motivacija je običajno precej močnejša in pomembnejša od zunanje. A ko se bodo čez nekaj let gledale številke in seznami prvakov, najbrž ne bo nikjer zapisano, da je bil Andetokumbo poškodovan in večji del serije ni mogel igrati in pomagati svojim soigralcem. To je tisto, kar igralca verjetno precej bolj boli, a poškodbe in nepredvidljivi dogodki so le en del velike slike.

Poraz in neuspeh se samodejno slikata kot nasprotje zmagi, ta pa je prevečkrat definirana zgolj s prvim mestom. A zmage so marsikaj več kot le najvišja stopnička. So navdih, upanje, ferplej, spodbuda, motivacija, grajenje samopodobe, tkanje človeških vezi. Kaj ti bo ob koncu kariere deset naslovov, če si kreten in na poti rušiš mostove?

Zmaga je tudi zavedanje in priznavanje lastnih napak. Analiziranje koraka nazaj, da boš znal nato narediti dva naprej. Tudi zato je potrebna jasna komunikacija ...

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.