Foto: Reuters
Foto: Reuters

Politkovsko so neznanci ustrelili pred njenim domom 7. oktobra leta 2006, in to na rojstni dan ruskega predsednika.

Smrt Navalnega pa ima podobno specifično politično težo ali politični enačaj tudi z ubojem opozicijskega voditelja Nemcova, ki so ga, spet neznanci, ubili streljaj od Kremeljskega zidu 27. februarja leta 2015.

To so najbolj eklatantne in v nebo vpijoče smrti najbolj kritičnih glasov, kar jih je doslej imel ruski predsednik Putin.

Sorodna novica Aleksej Navalni, fantom svobode

Že doslej sem pregovorno dejal, da so Putinovi politični nasprotniki ali v tujini ali v zaporu ali pokopani.

Usoda tistih v zaporih je negotova. Največ so jih zaprli zaradi protestov proti vojni v Ukrajini, za katero je neposredno odgovoren ruski predsednik.

Po podatkih organizacije za zaščito človekovih pravic Human Rights Watch je zaprtih okrog 160 ruskih državljanov, več kot 850 so zaslišali zaradi njihovih protivojnih aktivnosti. Številne pisatelje, živeče v tujini, so na zaporno kazen obsodili v odsotnosti, denimo Borisa Akunina.

Do tragične smrti Navalnega, ki je bil Putinov najostrejši kritik, prihaja pred drugo obletnico začetka vojne v Ukrajini in neposredno pred predsedniškimi volitvami 17. marca.

V tem smislu je njegova smrt jasno sporočilo, kaj se lahko zgodi vsem, ki dvignejo glas proti predsedniku Putinu in njegovi politiki. Nihče ni varen.

Kdo v opozicijskih vrstah bi lahko nasledil Navalnega, ta trenutek ni znano, vprašanje pa je, ali je lahko pokojni Navalni močnejši kot v času, ko je še živel. Če bi se teoretično lahko zgodil upor doslej tihe večine, bi lahko bila njegova karizma velik politični naboj in katalizator proti sedanjemu predsedniku, ki si na predsedniških volitvah sicer obeta že peto zmago.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.