Igor Vidmar, kolumnist Studia City. Foto: BoBo
Igor Vidmar, kolumnist Studia City. Foto: BoBo

Sicer se kaj lahko zgodi, da se bosta razprodaja ekonomske suverenosti in antisocialno varčevanje nadaljevala. Državno lastnino je treba drugače upravljati, ne pa je razprodajati. Varčevati je treba, zadolževanje za javno porabo tudi vodi k razprodaji srebrnine. A drugače naj varčuje vlada, ki ji bomo zaupali, ne pa pod vodstvom krivca za večino sedanjih bančnih in javnofinančnih problemov, ki ne spoštuje protikorupcijskih zakonov.
Kako torej priti do politike, ki bo hkrati socialna in varčevalna, dobra za gospodarstvo in za okolje, vključno s »čistimi rokami«? Tako, da jo bomo državljani množično in stalno zahtevali in se ne bomo pustili zavesti janševsko-pahorjanskemu strašenju in leporečju, pa tudi polovičarstvu Pozitivne Slovenije ne. Mimogrede: predsednik države si je z izmikanjem ob poročilu KPK-ja in s podporo manjšinski vladi močno zmanjšal moralno avtoriteto; ta pa je edino, kar ima.

Skratka, drugačna politika je možna, a tudi stara lahko ostane na oblasti, če ji bomo to dovolili s pasivnostjo, nezanimanjem in posplošenim moraliziranjem a la »vsi so pokvarjeni«. Prav s tem pa nas vsak dan pitajo komercialne poptelevizije, ki jim enako kot političnim elitam ne gre za resnico in obče dobro, ampak za videz in lasten dobiček.