Peter Mlakar Foto: BoBo
Peter Mlakar Foto: BoBo

zaseda 62. mesto. Pred nami je celo Moldavija, ki je najrevnejša država v Evropi. Samo nekaj kilometrov stran od Ljubljane pa so Avstrijci 13.

To veliko pove o nas. Tudi veliko o naši politiki, ker so njeni učinki na kvaliteto življenja med bistvenimi. Politika ustvarja stanje v družbi, zaradi katerega so ljudje nezadovoljni, ker na lastni koži čutijo, kako se deli denar, kako je s to ekonomsko neenakostjo. Kategorija pravičnosti pa je ena od postavk na tej lestvici. Imamo posameznike ali skupine, ki s posrednim ali neposrednim ravnanjem oblasti prihajajo do lepih denarcev, in imamo tisoče Slovencev pod pragom revščine.

Ne moreš biti srečen, če nimaš kaj za v lonec ali plačilo položnic, lahko pa si nihilistično razpoložen, če ne moreš živeti od kriminalno nizke plače ob polni zaposlitvi. Pomanjkanje etičnega čuta političnih subjektov, da bi se zmanjšale krivične razlike, pomanjkanje politične volje, da bi lahko vsi pod Triglavom normalno živeli - tudi zato nismo po srečnosti med prvimi desetimi.

Kaj ti pomaga graditi dostojanstvo na zavesti, da si Slovenec v suvereni Sloveniji, če crkuješ zaradi drugih Slovencev, ki so zakrivili tvojo bedo. In kakšna bi bila morda tolažba za tiste, ki obupujejo? Življenje je trpljenje, pravi Gavtama Buda. To trpljenje se lahko lajša, če verjameš v neki Onkraj, pa karkoli to že je. Da vidiš neki smisel onkraj svetne ničevosti, smisel, ki te vleče naprej. Sreča ni samo v razkošju tega sveta, ki postane prah, marveč v nečem, kar ta svet presega, če končam že v duhu velike noči.