Stanislas Wawrinka je po 14 letih Rogerju Federerju odvzel primat švicarske številke 1 na lestvici ATP. Foto: Reuters
Stanislas Wawrinka je po 14 letih Rogerju Federerju odvzel primat švicarske številke 1 na lestvici ATP. Foto: Reuters
Roger Federer
Roger Federer je spet razočarano zapustil Melbourne, a preobrazba v igri mu daje spet upanje, da še vedno lahko osvoji grand slam. Foto: Reuters
Rafael Nadal
Rafael Nadal je v finalu izgubil, a prednost na lestvici ATP pred Novakom Đokovićem vseeno povišal na 3.710 točk. Nadal ima zdaj na računu 14.330 točk, za svojim rekordom zaostaja za 1.060 točk. Foto: Reuters

V tem obdobju kraljujeta Roger Federer in Rafael Nadal (oba po 13 grand slamov), lovoriko pa so dvignili še Novak Đoković (6), Andy Murray (2), Juan Martin del Potro in zdaj Wawrinka (oba po 1). Serena Williams je v istem obdobju vodilna v ženskem tenisu (10 grand slamov), ki nima prave (konstantne) tekmice. V zadnjih devetih letih tako najdemo kar 14 različnih zmagovalk.

Wawrinka že leta nase opozarja s svojim bekhendom, ki je prava paša za oči. Letos je v Melbournu naredil dokončni korak do največjih, saj je ugnal prva igralca sveta, hkrati pa prikazal neverjetno psihično stabilnost tudi v odločilnem petem nizu. V odprti dobi je postal 53. zmagovalec grand slama, le šest igralcev je bilo ob prvencu starejših.

IgralecStarostTurnir
Andres Gimeno34; 10Pariz 1972
Ken Rosewall *33; 7Pariz 1968
Andres Gomez30; 3Pariz 1990
Petr Korda30; 0Melbourne 1998
Rod Laver *29; 10Wimbledon 1968
Goran Ivanišević29; 9Wimbledon 2001
Stanislas Wawrinka28; 9Melbourne 2014
Thomas Muster27; 8Pariz 1995
Albert Costa27; 0Pariz 2002
Thomas Johansson26; 10Melbourne 2002

Opomba: Rosewall in Laver sta naslove osvajala še pred odprto dobo. Za vso preostalo osmerico je bil to tudi edini osvojeni grand slam.

Drugo pomembno zgodbo turnirja pa je spisal prerojeni Roger Federer, ki je pod vodstvom Stefana Edberga prikazal agresivnejšo in napadalnejšo igro, plod katere sta bili tudi suvereni zmagi nad Murrayjem in Joejem Wilfriedom Tsongajem. Njegova pot se je zaustavila v polfinalu, kjer je moral spet priznati premoč Nadalu. Priznani komentator Eurosporta Simon Reed se je tako v svoji kolumni (spet) vprašal: Je Federer lahko najboljši vseh časov, če je Nadal vedno boljši?

Razmerje zmag 23:10 v korist Nadala je eno najbolj enostranskih v zgodovini tenisa (ko primerjamo dva zunajserijska teniška igralca). Ampak ali to omaje ugled, pomen in zapuščino Federerja? Nikakor ne. Ravno nasprotno. Reed v isti kolumni citira Cedrica Piolina, ki je prepričan, da je ravno Federer s svojo premočjo sredi prejšnjega desetletja ustvaril robota po imenu Nadal. Federer je tako izstopal, da je morala konkurenca kopati in iskati vsakršno rezervo, ki bi dvignila raven igre. In podobna zgodba velja tudi za Đokovića (sploh leta 2011) in Murrayja.

Ravno omenjena četverica je s svojo vladavino hermetično povsem zaprla svetovni vrh. Povprečna starost zmagovalca za grand slam v odprti dobi je 25 let. Danes najmlajši zmagovalec enega izmed turnirjev velike četverice šteje 25 let in 4 mesece! To je Juan Martin del Potro, vsi preostali zmagovalci so starejši. Ena izmed stranskih posledic tega pojava je tudi, da je sam vrhunski tenis postal zaprt za mlade igralce. Koliko najstnikov je med najboljšimi?

Nekoč so za mlade, obetavne igralce veljali najstniki, danes so to igralci, stari 22, 23 let. Med najboljšo petindvajseterico so to le Miloš Raonic, Grigor Dimitrov, Jerzy Janowicz in Vasek Pospisil. O teh igralcih bi težko govorili kot o prihodnjih zmagovalcih grand slamov. Vsaj v zelo bližnji prihodnosti ne. A vendarle, nekoč bodo Federer, Nadal in Đoković odložili lopar in takrat bodo priložnost dobili drugi. Morda tisti, ki so čakali desetletje (kot je primer Wawrinke, v ženski konkurenci pa cela plejada igralk kova Samantha Stosur, Na Li, Francesca Schiavone ...), prav gotovo pa bo novo obdobje prineslo nove serijske prvake, ki bodo polnili medije in odpirali staro, večno vprašanje: Kdo je najboljši vseh časov?