Urban Praprotnik za MMC pripravlja kolumne o rekreaciji, gibanju, poškodbah, prehrani ... Foto: Osebni arhiv
Urban Praprotnik za MMC pripravlja kolumne o rekreaciji, gibanju, poškodbah, prehrani ... Foto: Osebni arhiv

Bolečina na notranji strani goleni je zelo pogosta pri tekaških začetnikih. Takrat sem imel 16 let in sem povečal količino in hitrost teka. Po nekaj napornejših vadbah pa sem se žal srečal s čisto razboleno golenico. Pri stopanju na tla se sila odziva podlage prenaša preko te kosti gor po telesu. Kost se pri tem kar dobro strese. Stopalo in gleženj imata nalogo, da silo dotika s tlemi nekoliko ublažita. Zato stopalni lok popusti in se gleženj nagne navznoter, kar pa razteza mišično vezivno tkivo, ki poteka po notranji strani preko gležnja na golen. Do vnetja ovojnice kosti lahko pride zaradi tresljajev kot tudi zaradi čezmerne vlečne sile teh tetiv, kjer se naraščajo na kost.

Kost se na primerne obremenitve odzove s povečano dejavnostjo tako osteoklastov, to so celice, ki razgrajujejo staro, že poškodovano kostno tkivo in še večjo dejavnostjo osteoblastov, ki ustvarjajo novo, še gostejše kostno tkivo, ki je tudi odpornejše proti poškodbam. Težava pa nastopi takrat, ko kostem ob povečanih obremenitvah ne nudimo dovolj časa in gradnikov za obnovo. Takrat pride na prvi stopnji poškodbe le do razbolele kosti, ki pa se lahko z nadaljevanjem neuravnoteženosti med obremenitvijo in obnovo prevesi v stresni zlom kosti. Takrat se na kosti pojavi čisto tanka, lasasta poka, ki z ostro bolečino od nas zahteva, da za od šest do 12 tednov nehamo teči ali drugače poskakovati. Ko to mine, pa je izjemno pomembno, da upoštevamo to, kar prej nismo, ustrezno postopnost pri povečevanju obremenitev, dovolj počitka med vadbami pa tudi primerno prehranjenost z beljakovinami in z dovolj kalcija ter vitamina D3.

Sorodna novica Zakaj boli na zunanji strani kolena?

Zakaj naj začetnik ne teče toliko, kot čuti, da lahko, ampak manj?
Ker pri tej vrsti poškodb kosti v danem trenutku ne čutimo, da pretiravamo. To začutimo z zamudo šele naslednji dan ali še pozneje. Za začetnika je torej bolje, da teče manj, kot čuti, da lahko. Teče naj na zelo kratke razdalje. Kar včasih pomeni, da je dovolj ponavljanje 15-sekundnih odsekov teka z vmesno minutko hoje. Na ta način bodo kosti spodbujene, da se prilagodijo na večje obremenitve, hkrati pa bo zmanjšana verjetnost, da se preutrudijo.

Koristno se je zavedati, da tek izdatno obremenjuje tudi kosti. Kar pa ne pomeni, da tek ni primeren tudi za ljudi s šibkejšimi kostmi. Nasprotno, lahko je zelo koristen. Pomembno pa je, da s količino in pogostostjo teka ne pretiravamo. Tudi moja razbolela golenica se je pozdravila. A kaj jo je pozdravilo in tudi okrepilo, da sem pozneje prenesel tudi veliko napornejšo vadbo? Nekajdnevni počitek je umiril čezmerno vnetje in bolečina je izzvenela. Ključno je bilo, da sem se vadbe lotil bolj postopno, bolj trajnostno.

Vabim vas, da se tudi vi lotite vadbe za krepitev kosti. Če vam sklepi še dobro služijo, začnite teči. A pozor, ne tecite kar po občutku. Prve mesece tecite manj, kot čutite, da lahko, a to počnite redno, na primer dvakrat tedensko. Vabim vas, da se vključite v trimesečno uvajanje v tek, ki je namenjeno popolnim začetnikom, pa tudi tistim, ki so že tekli, a so jih tekaške poškodbe ustavile. Vadba je celo brezplačna, ker jo podpira mestna občina Ljubljana v okviru projekta Ljubljana je šport.

Gremo na tek! Več tukaj.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.