36. Stična mladih Foto: BoBo
36. Stična mladih Foto: BoBo

Že od jutranjih ur je bilo ob cistercijanskem samostanu opaziti živahnost, predvsem pa veselje nad snidenji. 250 prostovoljcev je bilo že prejšnji dan na nogah, da je bilo v tem novem jutru, ko so se začele zgrinjati množice mladih proti Stični, vse pripravljeno za sprejem.

6000 dijakov in študentov se je letos zbralo v Stični. Z vodilom "Velike reči mi je storil Mogočni!" so spremljali 22 delavnic, pogovorov, pričevanj, pesmi in petje in sodelovalo v športnih dejavnostih. Močno ji je nagovorila Poljakinja Ania Goledzinowska z zgodbo o iskanju svoje sreče v svetu mode, razkošnega življenja, a jo je našla le v odkritju vere in Božjega usmiljenja.

Zato je posebno pozornost pritegnila velika školjka iz stiropora, ki so jo prostovoljci prinesli na prizorišče. Vanj so čez dan metali lističe s svojimi stiskami, ranami, zablodami. Navdih za idejo o školjki so dobili pri papežu Frančišku. Na to jih je spomnil v nagovoru tudi murskosoboški škof Peter Štumpf. V poslanici ob svetovnem dnevu mladih je namreč papež zapisal: "Na kakšen način shranite v svojem spominu dogodke in izkušnje svojega življenja? Kako ravnate z dejstvi in podobami, ki so vtisnjene v vaše spomine? Nekateri med vami, posebej tisti, ki so vas ranile določene življenjske okoliščine, morda želite, da bi resetirali ali izbrisali lastno preteklost. Toda biser se rodi zaradi rane v školjki bisernici! Jezus s svojo ljubeznijo zmore ozdraviti naša srca in spremeniti naše rane v resnične bisere!" "Biser v školjki se rodi iz bolečine, rane. Toda ta biser, ki je tako čudovit, nam bogati življenje!" je poudaril pri maši škof Štumpf. "Ta biser je svetost!"

V himni Stične 2017 je zapisala Martina Ješovnik: "Naj pride čas zdaj za nas, ko vsi ljudje spoznamo, da ljubljeni od nekdaj smo in ljubimo lahko." To pa je odmev 36. Stične, ki se je zapisal v nekaj tisoč src mladih, ki so ob poznih popoldanskih urah zapuščali prizorišče, da se tudi v njihovem življenju dogajajo velike "reči".

Stična 2017 je bila le korak k pripravi sinode o mladih, ki bo oktobra prihodnje leto v Rimu.