Kolumne
Tanja Starič. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Volitve 2018 - parlamentarne in lokalne. Sledile bodo še evropske spomladi 2019. Foto: BoBo

Dodaj v

Volilno leto in skok v neznano

Kolumna Tanje Starič
31. december 2017 ob 11:00
Ljubljana - MMC RTV SLO

Super volilno leto 2018, ki se bo v resnici končalo šele spomladi leto pozneje z izborom novih evropskih poslancev, bo zarisalo nov politični zemljevid za najmanj en, morda celo za več mandatov. Biblijskih sedem let krize je zamenjalo obdobje rasti, zato bo gneča za prevzem oblasti zdaj bistveno večja. Stave so visoke in stranke očitno ničesar ne bodo prepuščale naključju.

Kampanja teče že nekaj časa, saj so predsedniške volitve pokazale, da je pozen vstop v tekmo lahko odločilna napaka. Hitijo zlasti tiste stranke, ki jim ankete kažejo možnost zmage. Janšev SDS je tako že decembra zasul družbena omrežja s promocijskimi spoti, ki kažejo, da bo zdravstvo ključna predvolilna tema in adut večno največje opozicijske stranke. Januarja naj bi program in tudi svoje potencialne ministre predstavil Židanov SD. Stranka, ki je bila na prejšnjih volitvah že na robu propada, zdaj napada položaje SMC-ja, formalno koalicijske zaveznice, realno pa še vedno največje tekmice. Na startnih položajih so tudi vse druge stranke, vključno z novinci, ki se bodo skušali približati meteorskemu uspehu Cerarjevih pred štirimi leti.

Volilne napovedi in špekulacije o tem, kakšna bo prihodnja vlada, so seveda ta hip brez vrednosti, saj je neznank in spremenljivk preprosto preveč. So pa jasne ključne dileme prihodnjega političnega prizorišča Slovenije.

Prvo je zagotovo vprašanje, ali se je izteklo obdobje političnih novih obrazov, v katere državljani vlagajo nerealna pričakovanja in nad katerimi so zato običajno razočarani že dan po volilni nedelji. Predsedniške volitve kažejo, da ne. Razočaranje nad politiko kljub koncu krize ne popušča, občutki, da je družba vse bolj nepravična in neenakost vse večja, pa so med ljudmi, ki jih statistika pogosto ne zajame, celo močnejši.

Seveda pa to ne pomeni, da lahko novinci – teh bo tokrat očitno rekordno število – avtomatično računajo na uspeh. Nasprotno. Kaže, da tradicionalne stranke pripravljajo protiudarec in v svoje ekipe pospešeno vključujejo strokovnjake raznih profilov – od zdravnikov, pravnikov do bolj ali manj uspešnih gospodarstvenikov. "Neodvisni in ugledni" bo očitno mantra naslednjih volitev, ki bi jih lahko dobila stranka z najkompetentnejšo (ali najprepričljivejšo) ekipo za prenovo zdravstvenega sistema. Če sodimo po (ne)uspehih dozdajšnjih vlad, je to pretežek projekt tudi za močne politične skupine, za nove, ki morajo najprej poiskati 88 kandidatov za vse volilne okraje, pa bo še bistveno težji.

Ali se torej SDS in (ali) SD, kljub padcem in porazom v dolgi zgodovini obeh strank, lahko vrneta na vrh, je druga pomembna neznanka prihodnjih volitev, tesno povezana s prvo. Za obe stranki so prihodnje volitve odločilne, dober izid pa nuja političnega preživetja, zlasti obeh predsednikov, Janše in Židana. Spopad bo zato brezkompromisen, štel bo vsak glas. Tudi tokrat bo namreč odločala volilna udeležba, ki pa bo odvisna od celotne politične ponudbe. Zgodilo se je že, da so volitve odločili glasovi proti, a udeležba ne bo vsako leto nižja le, če bodo državljani imeli izbiro. Veliko število akterjev pa ne pomeni nujno veliko novih idej.

Prihodnja leta bodo silno pomembna zlasti za prihodnost Evropske unije, ki je še vedno brez jasne vizije. Med velikimi slovenskimi strankami nobena ne zagovarja izstopa iz EU-ja, razlike med njimi so samo v odtenkih, ki pa utegnejo postati vse pomembnejši. Kateri skupini se bo priključila Slovenija – jedrni z Nemčijo in Francijo ali morda Višegrajski? Kako bo politika prepričala volivce, da ni samo poslušna učenka v bruseljskih klopeh? Se bo tradicionalna naklonjenost državljanov evropski ideji spremenila, če EU ne bo odigral vloge, kakršno pričakuje Slovenija pri uveljavitvi arbitražne odločitve?

Morda prihodnost EU-ja in položaj Slovenije v njej še ne bo ključna tema parlamentarnih volitev, bo pa zagotovo pred evropskimi, ko bo državo že vodila nova vlada. Pri kateri pa ne bo pomembno samo, katera stranka bo predlagala mandatarja, ampak tudi, ali bo po 17 letih mogoče sestaviti koalicijo brez DeSUS-a. To je tretja pomembna neznanka prihodnjih volitev. Karl Erjavec je minister že skoraj dvajset let, DeSUS je po dolžini vladanja prehitel LDS. Vpliv te stranke ni vedno odločilen, vendar brez njenega soglasja resnejših projektov ne more izpeljati nobena vladna ekipa. Ko bo mandatar prvič lahko sestavil koalicijo tudi brez upokojenske stranke, bo to napoved resnejših sprememb v slovenski politiki.

Četrta, na videz manj pomembna neznanka je volilna kampanja. Ta se je že pred predsedniškimi volitvami v veliki meri preselila na splet, vpliv družbenih omrežij prehiteva tradicionalne medije. S tem pa je politika dobila tudi neomejeno možnost nefiltrirane propagande. Ločevanje dejstev od lažnih novic in popačene realnosti bo morda celo ključni izziv prihodnjih volitev.

Do takrat je sicer še nekaj mesecev, med katerimi se bo dogajalo zelo veliko, zgodilo pa malo ali nič. Parlament se bo do maja še sestajal, a zagotovo nobene pomembne odločitve ne bo več sprejel. Pravzaprav bo v resnici izgubljeno celo leto. Čez poletje bodo zmagovalne stranke sestavljale vlado in koalicijo, jeseni bo novi parlament imenoval vlado. Ko bo ta končala obvezne kadrovske menjave, bomo že nazdravljali letu 2019. V upanju, da se bo super volilno leto končalo z manj neznankami, kot se je začelo.

Tanja Starič, Radio Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
patriot1970
# 31.12.2017 ob 11:25
....Ločevanje dejstev od lažnih novic in popačene realnosti bo morda celo ključni izziv prihodnjih volitev......

Kako pa kaj popačena realnost izgleda na MMC-ju.
Koliko je bilo pro-migrantskih člankov?
Koliko je bilo pro-Trumpovih člankov?
Kaj v Siriji še vedno simpatizirate z........ "zmernimi uporniki"?
So žrtve v Myanmaru le Rohinge.... ali tudi Budisti?
Je Afd v Nemčiji res tako skrajna,....da se jo označuje za skrajno desnico,....čeprav ima v svojih vrstah več priseljencev kot CDU?

...torej,...koga bomo krivili za popačeno realnost?
Srečni Luka
# 31.12.2017 ob 11:46
Svoboda govora, počivaj v miru!
RibičIČ
# 31.12.2017 ob 11:47
Za obe stranki so prihodnje volitve odločilne, dober izid pa nuja političnega preživetja, zlasti obeh predsednikov, Janše in Židana.

To je precej iz trte izvito. Vemo, kaj v Sloveniji pomeni zvesta volilna baza.

Med velikimi slovenskimi strankami nobena ne zagovarja izstopa iz EU-ja, razlike med njimi so samo v odtenkih, ki pa utegnejo postati vse pomembnejši.

Dokaz, da se slovenski politiki še ni popolnoma sfkrljalo in še obstaja vsaj samoohranitveni nagon.

"Neodvisni in ugledni" bo očitno mantra naslednjih volitev, ki bi jih lahko dobila stranka z najkompetentnejšo (ali najprepričljivejšo) ekipo za prenovo zdravstvenega sistema.

Prenova zdravstvenega sistema, reforma sodstva in reforma upravnega aparata so ključna vprašanja naslednjega mandata. Ampak to bi morala biti ključna vprašanja tudi preteklih volitev, pa jih je odločilo vse drugo. Me res zanima, ali bo RTV na soočenjih uspel pripraviti programski obračun, ali bomo spet gledali prispevke o tablicah in tretjerazrednih aferah.
PikiMiki
# 31.12.2017 ob 12:24
Jaz sem se že odločil. Glasoval bom za tistega, ki bo vsaj obljubil da ukine RTV prispevek ;)
Kvantni mehanik
# 31.12.2017 ob 11:44
...vpliv družbenih omrežij prehiteva tradicionalne medije. S tem pa je politika dobila tudi neomejeno možnost nefiltrirane propagande. Ločevanje dejstev od lažnih novic in popačene realnosti bo morda celo ključni izziv prihodnjih volitev.

Kot da pri "tradicionalnih", tudi tistih najbolj "uglednih" in mainstream medijih, to sploh ne bi bil problem. Vodilni tradicionalni mediji za popoačeno realnostjo in spreobračanjem dejstev bolehajo še dosti bolj kot nefiltrirana navlaka z družbenih omrežij.
windmaster
# 31.12.2017 ob 12:07
Pohvale, za tisti odstavek, da ko ne bo več večnega Erjavca se lahko kažejo spremembe na bolje.
windmaster
# 31.12.2017 ob 12:06
Skok v neznano, se bere kot stranka novih obrazov. Čeprav stranka sploh še ne obstaja, nima volilnega programa in ljudi, na vseh javnomnenjskih raziskavah sega k zmagovalcem parlamentarnih volitev. Kaj takega je možno le v Sloveniji in morda kakem Bananistsnu!
lamesa
# 01.01.2018 ob 10:44
20 let levice, na 45 let podlage? To veliko pove zakaj je stanje v Sloveniji takšno kot je.
In samo 5 let desne vlade od leta 1991, ki pa je uspešno vodila državo, brez afer. Sploh v obdobju 2004-08 je prišlo do največjega preboja naprej - če bi Slovenčki nadaljevali takrat s takim načinom (kriza vmes bi stvari pač upočasnila, seveda) bi bili danes v krajšem zaostanku za Avstrijo, ne pa za Češko in Poljsko!

Politične levice, take kot jo imamo sedaj (mafija), ne bi volila za nič! So samo ostanek garniture bivšega režima, ki se kot klop oklepajo oblasti in privilegijev. Ji pa jim pri tem bučno aplaudirate!
rdečinavijač
# 31.12.2017 ob 13:29
Čas je za nove obraze, HAHAHAHAHA!
bernr
# 31.12.2017 ob 12:58
Od kar sem hodil volit sploh nisem razmišljal kaj voliti. Že pol leta naprej sem vedel kaj bom volil.
Zdaj pa že imam resne težave kaj voliti (že dvoje zadnjih volitev je bilo isto).
Tile novi obrazi se mi zdi so isto kot razprodaja(akcija - %).
Ljudje pač temu nasedamo..
Sujo
# 31.12.2017 ob 11:31
levica obstaja, seveda obstaja. v svoji sedanji obliki je postala aborna kuga sveta . nekdaj je bilo razvetljensko levicarstvo gonilo napredka, ki pa se je znalo ustaviti in reflektirati nad svojimi dejanji, dandanes pa pod mentirstvom ekstremnih frakxij tipa Antifa in SJW vlece vso zahodno druzbo v blato svoje slepote.
Plavix
# 01.01.2018 ob 10:38
urosg
# 31.12.2017 ob 12:57
Jaz mislim, da je ta vlada opravila zelo dobro delo in vsi kazalci kažejo, da gre Slovenija lepši prihodnosti na poti. Zato upam, da bodo lahko nadaljevali dobro delo. Če pridejo na oblast desni spečani s pokvarjeno Cerkvijo bo šlo vse zelo kmalu navzdol.


S tem, ko hvališ to vlado, da je opravila dobro delo, ker je samo nadaljevala in izvajala program ZUJF, ki ga je SDS leta 2012 uvedel, v bistvu hvališ prav to desno vlado iz leta 2012. Če bi že Pahor odreagiral na krizo s takimi varčevalnimi ukrepi bi lahko legitimno dal pohvalo trenutni vladi (katere del je tudi SD).
crnuskagmajna
# 01.01.2018 ob 10:35
SD, SMC=LDS, DeSUS, nikoli več!
penzl
# 31.12.2017 ob 14:26
Sicer pa vidim, da se še vedno prav patološko delite na leve in desne in očitno volite 26 let ene in iste stranke.

Slovenija bo napredovala iz tega dreka ko boste taki ljudje postali preteklost in ne bo več važno, ali si lev ali desen, ampak ali hočeš naredit nekaj dobrega za ljudi.
LasitusXVI
# 31.12.2017 ob 14:08
Po celi Evropi je levica doživela katastrofalne volilne rezultate in ni na oblasti skorajda nikjer več, razen v Sloveniji. Vprašanje koliko časa še :)
nvk
# 31.12.2017 ob 13:55
Vse se preživi, samo da SDS in Janša nista na oblasti. To bi bila katastrofa za Slovenijo. Pametni ne volijo desnice,ki dela korupcijo in afere.

Eh, a lahko prosim nehamo tako razmišljati, kot da je SDS edini bavbav v Sloveniji? Tudi SDS bi preživeli, ker konec koncev, rabijo funkcionalno državo, da lahko svoje ljudi na stolčke postavijo. Medtem ko kakšni težki idealisti, bi verjetno v imenu ideologije državo spravili na kolena, krivili pa vse druge razen sebe.
Blink1
# 31.12.2017 ob 12:51
Joj pa ne že spet volitve
jani15
# 31.12.2017 ob 15:01
Sam bi si želel da pač vlada v sloveniji strogi red na vseh področjih trenutno žal ni tak. Ne da dela vsak lahko kar hoče. Za mene Slovenija ni pravna demokratična država v slo je večina stvari narobe. Če bi bil strogi red da se nebi kradlo in lagalo bi tt navadn človek državljan žvel boljše tak pa ne poglejte si kako štrukl javni sektor napoveduje štrajk za februar.
guverner
# 31.12.2017 ob 14:51
Ali se torej SDS in (ali) SD, kljub padcem in porazom v dolgi zgodovini obeh strank, lahko vrneta na vrh

SDS mogoče, SD pa verjetno ne. Jo bo izgleda kar podpredsednik Janko Veber razbil. Na svojem tviterju se je s težkim topništvom spravil na oba (formalno) glavna: Židana in Hana! :)
Bondjanez
# 31.12.2017 ob 13:59
urosg
Akrapovic recimo ni mogel graditi nove tovarne v Ivancni. Kaj se je zgodilo v MB je pa splosno znano.
guverner
# 31.12.2017 ob 13:51
Si želite indoktrinacije vaših otrok in vnukov (v šolah in celo že v vrtcih!) s teorijo spola in LGBT agendo? Če da, volite levo.
guverner
# 31.12.2017 ob 12:58
Si želite čimveč migrantov? Potem volite levo.
Si želite nadaljevanje ''Sage o stricih''? Potem volite levo.
Si želite ndaljevanje korupcije in kraje javnega premoženja in denarja? Potem volite levo.
Si ne želite dejanske reforme zdravstva? Potem volite levo.
Si ne želite reforme pravosodja? Potem volite levo.
Si želite še več enoumja v javnih medijih? Potem volite levo.
Si (ne) želite ....
Bondjanez
# 31.12.2017 ob 12:37
urosg
Ne razumem v upanju na lepso prihodnost. Saj je imela levica tvojo prihodnost ves cas v rokah. A je mozno, da ti preteklost ni najbolj vsec. Volil bos istega in upal na lepso prihodnost. Zanimivo razmisljanje.
xerces8
# 31.12.2017 ob 15:09
Kaj pametujete? Saj vemo, da bo večina volila janšo. Pol za, pol proti.
nvk
# 31.12.2017 ob 14:30
Ta se je že pred predsedniškimi volitvami v veliki meri preselila na splet, vpliv družbenih omrežij prehiteva tradicionalne medije. S tem pa je politika dobila tudi neomejeno možnost nefiltrirane propagande. Ločevanje dejstev od lažnih novic in popačene realnosti bo morda celo ključni izziv prihodnjih volitev.

Slutim, da so imeli podobne občutke tudi duhovniki v starih časih, ko so začeli izgubljati moč nad ljudmi. Deloma so si novinarji sami krivi, ljudje so jih prevečkrat ujeli na laži, pod to štejem tudi prikrivanje in prirejanje, pri migrantski krizi se je to lepo pokazalo, tudi na RTV-ju, Luka Koper je bil drug primer. Res je, da imajo novinarji svojo mesto v svetu, ampak v trenutni obliki, tudi če vas ne bi bilo. Pa prevedenih novic iz ameriških liberalnih strani tudi ne bi pogrešal, sploh tistih o Hollywoodu.
Resnica123
# 31.12.2017 ob 14:08
Si zelite se vec davkov in nepravicnih prispevkov, ki niso odvisni od pridnosti? Potem volite levo.
Bivši uporabnik
# 31.12.2017 ob 13:43
Se ne spoznam preveč na politiko, ampak opažam da Slovenija šele sedaj s Cerarjem končno postaja dokaj urejena država. To kar imamo sedaj je čisto nekaj drugega, kar smo imeli zadnjih 10 let.

Rly???? Poglej a kakšna stvar v tej državi deluje? sodstvo, zdravstvo, šolstvo, sociala?? Nič ne deluje. Poglej kaj delajo tista Glavina in SDH v Luki - plače si višajo na 15k mi pa čez mesec shajamo s 800€?

Rlyyy - urejena država??
Bivši uporabnik
# 31.12.2017 ob 13:37
V upanju na lepšo prihodnost mojih dveh hčerk upam, da v Sloveniji ne pride na oblast s cerkvijo spečana desnica.

Ko bi ti vedel kaj se dogaja v državah, ki jm vlada levica in ki so sprejele po 100k beguncev - kaj tam delajo z ženskami.
luckyss
# 31.12.2017 ob 13:20
Brezvezno pametovanje...
Politična in ostala "elita" bo še naprej preizkušala meje sicer dokaj pohlevnega ljudstva...
Ko bo ta meja presežena bo pa spet jok in stok in iskanje kosti..
Vojanov79
# 31.12.2017 ob 12:38
Ce kritiziras, imas resitve. Kdor ne gre na volitve posredno podpira stare stranke in status quo. Nam pomaga samo razmisljanje izvn okvirjev. Zato ReSET.
presenečen
# 31.12.2017 ob 11:51
Volilno leto in skok v neznano

Ko sem zadnjič prebral tale intervju, sem ugotovil da nam lahko pomaga samo še Bog v pravem pomenu besede.

Dokler v naši državi ne bo resnice in pravičnosti, nam vsako leto ostane samo še skok v neznano..
penzl
# 31.12.2017 ob 14:20
@urosg vidim, da rad razmišljaš absolutno. Če nisem za eno politično opcijo, potem ni druge možnosti kot da sem za ta drugo, a ne?

Nobena od starih ali novih strank ni kaj prida, ker jih vodijo ljudje iz močvirja ali pa so taki ljudje v ozadju, v ospredju pa "nov obraz" na marioneti.
Bondjanez
# 31.12.2017 ob 13:54
urosg
Ravno tako je za casa trajanja te vlade sonce vedno vzslo zjutraj in zvecer se je stemnilo do nizin. Bom se tebe vprasal. Nastej vsaj tri ukrepe te super truper vlade, ki vplivajo na dvig zaposlenosti in gospodarsko rast. Ne gre ???? Milijoni za Magno ne stejejo (še).
Pa nisem pristas velikega vodje, da ne bo pomote.
guverner
# 31.12.2017 ob 13:45
''Socialisti v iskanju utopičnih idej, ki sicer presegajo meje objektivne resnice, bolehajo za vrsto bolezni, ki se kažejo v populariziranju destruktivnih kolektivističnih ideologij in dekadenci civilizirane družbe. Nekateri se zavedajo, da so bolni in se skušajo zdraviti, drugi vztrajajo, da so zdravi in povzročajo škodo.'' :)

Kavarna Hayek
whitwice
# 31.12.2017 ob 13:28
Obrat v desno bi bil super.
Ramus
# 31.12.2017 ob 13:23
Skok v neznano? Kje pa,... Pahor je rekel, da je "začelo zmagovati dobro",... le kaj bi lahko šlo narobe?
penzl
# 31.12.2017 ob 12:47
@vremenko: se ti zdi? Jaz ne opazim nič manj političnega kadrovanja, popolnega pomanjkanja osebne odgovornosti, mutnih poslov...
Bolek
# 08.01.2018 ob 16:59
Kateri skupini se bo priključila Slovenija – jedrni z Nemčijo in Francijo ali morda Višegrajski?

Najprej je treba vedeti, da se skupini ne moreš priključiti, ampak moraš biti vanjo sprejet.

Višegrajske države ne bodo nikoli sprejele medse komunistične in rusofilne Slovenije, so preveč pretrpele pod Rusi in komunizmom. Oni zelo dobro vedo, da v Sloveniji še vedno vlada duh komunizma.
Bivši uporabnik
# 31.12.2017 ob 13:40
Avstrija - desnica
Madžarska - desnica
Poljska - desnica
Češka - desnica
Slovaška - desnica

A kdaj slišite v novicah da bi bilo tam kaj narobe z begunci, stavkami, nizkimi plačami?
V Italiji bodo volitve, kejr leve čaka totalen poraz, Hrvaška po zadnjih anketah ima desnica podvojeno podporo glede na levake, le ###SLO### ne more iz svoje kože.
realist65
# 31.12.2017 ob 11:29
Takšnega, ki bi se boril za ljudi tako ne morejo izbrati, ker ne bom kandidiral.

Svet pa se vrti okoli politike in denarja. Kajti o čem bi se govorilo in pisalo v vseh državah. Na vseh televizijah in forumih se začne s poročanjem o politikih ....?
monte
# 31.12.2017 ob 14:21
guverner:
pri tvojem naštevanju "dejstev" si pozabil še nekaj:
- si želite, da boste stanovanjske kredite odplačevali "5 minut pred 18h" v nekaj km oddaljenem kraju, preko ženine sestrične?
- si želite, da vaš "glavni" ne bo znal pojasniti, od kod mu premoženje, ki presega njegove "skromne" prihodke?
- si želite, da vašemu ... ne bo treba pojasniti, od kod mu astronomski zneski za astronomske stroške astronomsko dragih odvetnikov?
- si želite, da se bo nekdo... še naprej lahko neskončno izogibal sodiščem, tudi z neprevzemanjem pošte?
- ... in za stvari, ki jih ne more/noče pojasniti, od države zahteval nagrado v obliki velikih odškodnin?
Ne, take gnilosti na vrhu vlade ne sme biti. Še najmanj pa tak osebek...
urosg
# 31.12.2017 ob 13:03
penzl
ali ti res misliš da ''političnega kadrovanja, popolnega pomanjkanja osebne odgovornosti, mutnih poslov.'' pri desnici ne bi bilo? Še veliko slabše bi bilo, s tem, da bi h koritu prišla Cerkev in Vatikanski pokvarjenci.
urosg
# 31.12.2017 ob 11:34
V upanju na lepšo prihodnost mojih dveh hčerk upam, da v Sloveniji ne pride na oblast s cerkvijo spečana desnica.
vzhodnik
# 31.12.2017 ob 14:10
Sujo!
Pozabil si namerno, da so se vse tegobe, spopadi začeli z nerazumevanjem desne politike, kadar koli je bil povod za spopade in krizo, so es desničarji, bili tisti, ki niso nikoli razumeli kaj je sociala, kaj je demokracija..... To isti se izkazuje lepo v Španiji, kje je desničarska ljudska stranka na čelu z Rahojem, pokazala, kako se zatira demokracija in obračunava z nasprotniki!! To je v zgodovini bilo mnogokrat povod za krize. Povod je bil ker desne stranke nočejo razumeti, kaj je spoštovanje, različnosti, enakosti, morale in sociale!! Njim je važno: ena stranka, en voditelj, en narod!! Si pozabil morda ali je že bilo to kje in kdaj?? In kar je najhuje desna politika, nikoli ni bila pripravljena na kompromise in sporazumevanje!! Lep se ponazarja tudi komentar, tistih, ki izkazujete tudi ko nasprotujete vsem namenom izboljšati razvoj, naložbe, ....... Guverner lep nakazuje, vendar ravno nasprotno to velja za desno stran!!
Hudo ko se namerno ne vidi dejansko nasprotovanje in metanje polen pod noge. Kaj pa korupcija, tajkuni, gotovina, ...... To se nič ne vidi in se slepite!!
KovacevaKobila
# 31.12.2017 ob 14:32
levica obstaja, seveda obstaja. v svoji sedanji obliki je postala aborna kuga sveta . nekdaj je bilo razvetljensko levicarstvo gonilo napredka, ki pa se je znalo ustaviti in reflektirati nad svojimi dejanji, dandanes pa pod mentirstvom ekstremnih frakxij tipa Antifa in SJW vlece vso zahodno druzbo v blato svoje slepote.

No, še dobro, da imamo modre konservativce.

Neoliberalci so sicer zakuhali najhujšo finančno krizo v zadnjih 70. letih in bili avtorji največje socializacije zasebnih izgub v zgodovini ... Zaslužni so za erozijo delavskih pravic, epidemijo prekariata, sweatshopov in minimalnih plač ... S svojo ekonomsko politiko so dosegli, da ima 1% človeštva toliko, kot preostalih 99% ... S shemami za sistemsko utajevanje davkov so spravili bilijone evrov v davčne oaze ... Politika, sodstvo, mediji pa so danes trdno v rokah absurdno bogatih, ki jih desnica še naprej razveseljuje z neskončnimi davčnimi 'razbremenitvami' ...

Konservativci sicer še naprej postavljajo ekonomijo pred okolje in ljudi ... Besno zagovarjajo brezglavo trošenje virov, potrošništvo, neskončno gospodarsko rast, načrtno zastarelost in ostale koncepte, ki so poflodrali planet, prekrili oceane s plastiko, dramatično pospešili izumiranje vrst in sprožili globalno segrevanje, ki ogroža celotno človeštvo in vsa živa bitja na planetu ...

Poleg tega se konservativci navdušujejo nad zidovi, bodečimi žicami, oboroževanjem, represijo, črtanjem človekovih pravic, diskriminacijo na podlagi vere in porekla, deportacijami ... ter ostalimi koncepti, ki so pred 80. leti zakuhali eno najbolj krvavih poglavij svetovne zgodovine ...

Ampak hej: pravi problem so borci za socialne pravice in nasprotniki fašizma, mar ne.
Bivši uporabnik
# 31.12.2017 ob 14:09
Jaz sprejmem vse, kar ni SDS ali SNS...
bikinikill
# 31.12.2017 ob 13:48
Vse se preživi, samo da SDS in Janša nista na oblasti. To bi bila katastrofa za Slovenijo. Pametni ne volijo desnice,ki dela korupcijo in afere.
urosg
# 31.12.2017 ob 12:57
Bondjanez
Jaz mislim, da je ta vlada opravila zelo dobro delo in vsi kazalci kažejo, da gre Slovenija lepši prihodnosti na poti. Zato upam, da bodo lahko nadaljevali dobro delo. Če pridejo na oblast desni spečani s pokvarjeno Cerkvijo bo šlo vse zelo kmalu navzdol.
komsomolec
# 31.12.2017 ob 13:29
sovražniki napredka in pravičnosti , v svoji pokvarjnosti , ne bodo nikoli priznali ,da je svet v katerem živimo slab in krivičen. Človeštvo si zasluži planet brez trpljenja in izkoriščanja.
Prihodnost je socialistična in komunistična.
jani15
# 31.12.2017 ob 11:43
Sam v letu 2018 dvomim da grem na volitve. Zaradi tega ker pač se podpira lopovščina in to da kradeš.
Tanja Starič
link
Komentar: Obrambni ukrep v predvolilni ofenzivi
123
15. marec 2018 ob 07:14 Če oluščimo presenetljivo ostre besede, s katerimi je odhajajoči predsednik slovenske vlade Miro Cerar sinoči dramatično pojasnil svoj odstop, je sporočilo jasno.
Več novic ...
Kazalo