Saša Banjanac Lubej je novinarka MMC-ja. Foto: MMC RTV SLO
Saša Banjanac Lubej je novinarka MMC-ja. Foto: MMC RTV SLO

Resor naj bi prevzela Alenka Tropa Skaza, nestrankarska kandidatka, ki jo podpirajo vsi - no, DeSUS z nekoliko stisnjenimi ustnicami.

Kot kaže, bo vlada dobila še eno Alenko. Epidemiologinjo in prokuristko. Že pred začetkom mandata – vsaj ta higienski minimum pričakujemo naivni državljani - se bo morala posloviti od vloge prokuristke v podjetju svojega moža, večinskega solastnika ptujskega podjetja Klima d. o. o. in kroničnega bolnika. Zaradi te osebne okoliščine je epidemiologinja sploh leta 2009 postala prokuristka. In po lastnih besedah je na to tudi pozabila (vprašanje, kako je sploh potem to delo opravljala, če se ga ne spomni, pustimo ob strani, saj gre za zasebno podjetje).
Bolj skrbi dejstvo, da - po vsem sodeč - že omenjanje tega dejstva bodoča ministrica doživlja kot "medijski pritisk". Sama se torej ne zaveda nujnosti ločitve med zasebnim in javnim. Ki naj bi zdaj bila njen in novi evangelij stare koalicije.
Dvoživke, kot je kandidatka za zdravstveno ministrico – zdravniki, zaposleni v stabilnih javnih zavodih, ki jih financiramo vsi državljani, hkrati služijo v zasebnih ambulantah ali podjetjih, ki se ukvarjajo s klimatskimi napravami in jih vgrajujejo v bolnišnice –, so slovenska stalnica. Kljub temu jih je Računsko sodišče odkrilo šele danes. Uvedlo je revizijo proti prvemu takemu zdravniku, a imena še ne smejo razkriti.
Revizija čakalnih vrst v UKC-ju Ljubljana pa je odkrila nekaj, kar uporabniki zdravniških storitev vedo že dolgo: da je mogoče preskakovati čakalne vrste prek zvez in poznanstev. In s pomočjo pregledov v zasebnih ambulantah, kjer kot samostojni podjetniki ali kako drugače honorarno delajo zdravniki, zaposleni v UKC-ju. Ki paciente po plačanem obisku pri zasebniku ročno uvrščajo v svoje ali evidence svojih kolegov. Še vedno pa revizorji ne morejo kazati s prstom na posamezne zdravnike. Mediji so jih razkrili večkrat. Ni zaleglo. Zadeva je množična. Spremeniti je treba sistem. Njega naj bi spremenila (dozdajšnja) dvoživka. Začeti bo morala pri sebi. Ker je epidemiologinja, se bo kvečjemu lažje borila s sistemsko korupcijo v zdravstvu, ki ima razsežnosti epidemije. Ni narobe, da je Alenka Trop Skaza ambiciozna. Nasprotno. Hitro bomo videli, ali bo dregnila tja, kjer najbolj boli – v osebne interese svojih stanovskih kolegov.