Sicer pa je tematika zadnjega tedna vprašanje, ali vlade Alenke Bratušek v resnici ne vodi iz ozadja sam Zoran Janković. Foto: BoBo
Sicer pa je tematika zadnjega tedna vprašanje, ali vlade Alenke Bratušek v resnici ne vodi iz ozadja sam Zoran Janković. Foto: BoBo

Pred dnevi pa so mediji razkrili, kako je vrsta politikov in privilegirancev letela z Adrio po smešno nizkih cenah, med njimi večkrat s člani družine tudi sam Virant. Je mož najvišjih standardov takoj odstopil? Ne, vrhovni pravičnik je ocenil, da pri njem ni nič narobe, saj da takrat ni bil član vlade ali parlamenta.

Imamo torej državno podjetje, ki na prostem trgu prodaja letalske karte, zraven pa ima še nevidno listo izbrancev, ki jim omogoča poceni polete. Skratka, čisti primer sistemske korupcije.

Nova vlada pa je pred dnevi sklenila, da bo s poroštvom nekaj deset milijonov pomagala podjetju Cimos. Dobili smo torej sistem, po katerem vladni aparat po svoji prosti izbiri odloča, kateremu podjetju bo z denarjem davkoplačevalcev priskočil na pomoč. Na pogled sicer idilično, toda vpeljuje sistemsko diskriminacijo in z njo razmah korupcije. Ker po tem subjektivnem principu vlada iz zadolženega proračuna lahko financira samo peščico, bodo lastniki preostalih podjetij v težavah posebej motivirani, da z uslugami zasujejo politike, da bi v prihodnje tudi njim dodelili poroštvo.

Sicer pa je tematika zadnjega tedna vprašanje, ali vlade Alenke Bratušek v resnici ne vodi iz ozadja sam Zoran Janković. Ta je v javnem pismu zapisal, da članom stranke, ki so v vladi, daje nasvete, a tudi sama premierka prosto pripoveduje, da se srečuje z njim. V zraku je torej cinizem prve vrste: po poročilu KPK-ja bi moral Janković odstopiti kot župan, rezultat pa je, da še naprej županuje, povrhu pa še botruje vladnim potezam.

No, premierka Bratuškova velja za avtonomno in samostojno političarko.
Ko so pred sedmimi meseci kriminalisti pri preiskavi pridržali ljubljanskega župana, je ta po izpustitvi nastopil pred novinarji pred magistratom, kjer je povedal, da je kajpada nedolžen. Kot zanimivost: v podporo mu je iz parlamenta prihitela prav gospa Alenka Bratušek, ki je v času njegovega nastopa pred kamerami kot kip mirno stala za njegovim hrbtom. Kajpak samostojno in avtonomno.