Saša Banjanac Lubej, novinarka MMC-ja. Foto: MMC RTV SLO
Saša Banjanac Lubej, novinarka MMC-ja. Foto: MMC RTV SLO

Da so od države neodvisni in da delajo v javno dobro. Ali ste morda kdaj slišali za Boštjana Vernika Šetinca? Ne? Saj tudi niste mogli. Pa bi morali. Je namreč edini (v številkah: 1) zagovornik načela enakosti, ki ga premore dvomilijonska država. Česar pa država ne premore, pa je, da mu da tudi kakšno orodje v roke, da bi lahko komu tudi dejansko pomagal. Ne, ne gre za to, da določeni gospod ne bi hotel delati. Prav nasprotno: že nekaj let izgoreva v boju z mlini na veter kot kakšen Don Kihot v pisarni dva krat dva metra, brez fikusa, kakopak tudi brez ustrezne pravno-strokovno-tehniške podpore (na voljo ima enega pravnika!). Tako rekoč sam torej pokriva gromozansko zanemarjeno področje, od katerega se vsi najraje obrnejo stran: diskriminacijo. Muslimani. Romi. Priseljenci. Geji. Ženske. Temnopolti. Zaradi katere izmed omenjenih osebnih okoliščin ne dobijo služb ali "prvi letijo" na cesto; so deležni takšnega in drugačnega mobinga. So državljani. Davek plačujejo v Sloveniji. Pa se tistim, ki jih diskriminirajo, ne zgodi nič. Ker je sankcioniranje razpršeno na različne inšpekcije – delovno, tržno in podobno – ki pa o diskriminaciji sploh niso podučene! Še manj so zanjo občutljive. Pravzaprav gre za prekršek, le v nekaterih primerih za kaznivo dejanje … kjer pa je treba dokazovati še naklep.
Slovenija namreč že leta ne spoštuje kopice mednarodnih dokumentov, direktiv in konvencij v povezavi z rasizmom, nestrpnostjo in diskriminacijo – ne morem se znebiti vtisa, da jih podpisuje zgolj zato, da se z njimi lahko pohvali na diplomatskem parketu. Izvaja jih namreč ne. Vse daje pod preprogo. Zatakne pa se – kot vse drugo pri nas – pri izvajanju. Ali v evropskem jeziku: implementaciji. In ta jezik bi po osmih letih članstva v EU-ju že morali obvladati. Pa ga ne – zato lekcije iz spoštovanja človekovih pravic znova in znova ponavljamo pred sodiščem za človekove pravice v Strasbourgu. A odločba in odškodnine za izbrisane niso bile dovolj? A odločba za varčevalce LB-ja ni dovolj? Ne, kot kaže, se nam utegne zgoditi še ena razsodba – tokrat Sodišča evropskih skupnosti v Luksemburgu, pred katerim zaradi neskladnosti z evropskim redom (beri: kršenja evropskih direktiv) tožbo utegne vložiti Evropska komisija. Če bo tudi poročilo odbora Sveta Evrope pokazalo tisto, kar vedo vse žrtve diskriminacije pri nas: da zaščita ne funkcionira, bo to še en dodaten argument za Bruselj.
Zato, gospa ministrica Anja Kopač Mrak, vzemite si zdaj čas za kolega z vašega ministrstva, Kotnikova 28, pritličje, levo. Pozneje bo spet (pre)pozno! Državljani si zaslužijo dejansko neodvisnega in učinkovitega zagovornika, ki pa ni one man band, ampak resna institucija, kot so Komisija za preprečevanje korupcije, urad informacijske pooblaščenke in računsko sodišče.