Sedim v močvirju in razmišljam. Foto: Osebni arhiv M. Radmiloviča
Sedim v močvirju in razmišljam. Foto: Osebni arhiv M. Radmiloviča

A z manjšo razliko ... Medtem ko se mediji šibijo od kombinacij politične realnosti in se ljudstvo ukvarja kar z dvojno analizo, saj je treba ob volitvah analizirati še finale, se mi ozrimo že korak naprej.

Namreč, takoj po analizah sledijo prvi napadi na zmagovalca. Takšen je red stvari, in po zmagoslavju je treba nujno izkopati, koliko prikritih LDS-ovcev se je vrinilo na sceno skozi zadnja vrata in ali imajo vsi spričevala. Pa tudi, koliko privatnih firm nove politične elite je v stečaju. Take stvari. A, kot rečeno, gremo v naši skromni oddaji še korak naprej. Problem leži v izvoru zmagovalne stranke same. Morebiti, da je zmagala v Sloveniji, na Googlu pač ne.

Gre pa tako: ker je izredno nerodno, da zmagovalno stranko kličemo z njenim polnim in uradnim nazivom, da ne bi že na začetku sadili nekakšnega kulta osebnosti, jo večina komentatorjem naziva kar s kratico. "SMC" torej. Sliši se nekoliko tehnicistično, a vseeno všečno, ker je ena redkih strank slovenske parlamentarne zgodovine brez "D" kot "demokratično" ali "L" kot liberalno. Dobro, ima "S", ki pa ne pomeni "S" kot "slovenska", temveč "S" kot "stranka".

Navadili smo se torej na kratico, kar pa se kmalu izkaže kot problem. Namreč, vse na tem svetu je "SMC". Vpišemo v Google. Slovenska različica tega spletnega brskalnika je sicer patriotska in postavi "SMC" kot "stranko Mira Cerarja" na prvo mesto, a osrednji iskalnik iz Palo Alta je barabin. Prikaže nam kopico SMC-jev pred zmagovalno slovensko politično stranko … Podjetje za industrijsko pnevmatično avtomatizacijo iz Avstrije, računalniško podjetje iz Kalifornije, mednarodno združenje, ki raziskuje povezavo med "sistemi, ljudmi in kibernetiko", škotski medicinski konzorcij je tudi "SMC", pa seveda najbolj znana kratica: SMC je tajski proizvajalec štirikolesnikov, popularnih tudi pri nas. Srednje šole iz Santa Monice ne bomo niti omenjali, kot tudi ne singapurskega medicinskega združenja … Pa to še ni vse. SMC-jevci so tudi v Sloveniji že dolgo pred stranko ustanovljeni "salezijanski mladinski centri"

Nismo sicer natančno preverjali, vendar je SMC zagotovo ena najbolj uporabljanih kratic, če upoštevamo tiste s tremi črkami. Kar pomeni nočno moro za ljudi, ki se bodo v prihodnjih mesecih ukvarjali z umeščanjem stranke. Lahko postane zelo nerodno, sploh ko bo stranka iskala mednarodne povezave, pa bodo partnerji mislili, da jim hočejo prodati štirikolesnik ali jim svetovati o zajezitvi diabetesa!

Kratice političnih strank so resna zadeva. Spomnimo se spora za slovensko socialdemokratsko čast pred nekaj leti in si poglejmo posledice, ki jih je zmeda pri uporabi kratic pridelala tako za SDS, še bolj za SD.

Torej SMC je treba nemudoma natančneje profilirati, še preden se v javnosti zadeva dokončno udomači. Obstaja možnost, da najverjetnejši mandatar svojemu imenu doda še pridevnik "mlajši", ki ga je njega dni pogosto uporabljal, da se je ločil od slavnega očeta. Dobili bi kratico "SMCM", ki sicer zveni dovolj privlačno, a nekako preveč ritmično. Kot kakšna šifra, skrita v Bachovi fugi. Pa še štiri črke v kratici so odločno preveč, kar je dokazala Alenka Bratušek s kratico "ZaAB", ki je praktično neizgovorljiva. Najverjetnejši mandatar tudi ne bo šel spreminjat svojega imena, čeprav bi pomagalo, ako bi mu bilo ime ali Tone ali recimo Rajko. "STC" je znamenita slovenska blagovna znamka med kraticami, ki bi se nemudoma udomačila, ob poti pa bi lahko še oprala čast ljubljanskih cestarjev, "SRC" pa deluje napredno, agilno, dirkaško celo. Ampak imamo SMC in s tem je treba živeti.

Ker ne gre spremeniti nič od imena in priimka, bi se morebiti lahko lotili prve črke. Stranko bi lahko, glede na volilni izid vsaj delno upravičeno, nadomestili s "partija" in bi dobili "PMC", kar pa deluje nekoliko neresno oziroma spominja na "Tajno društvo PGC", ki pa je bilo, kot vemo, teroristična organizacija! Če pa bi prvo črko sploh izpustili in se spustili v izmuzljivi svet dvočrkovnih kratic, bi dobili sicer privlačen "MC", ampak bi se hkrati izpostavili usodi kratic "DL" in "PS". Hočemo povedati, da slovensko volilno telo dvočrkovnim kraticam trenutno ni naklonjeno.

Ostaja pa dejstvo, da bi recimo kratica "MC" Cerar (izg. emsicerar) pritegnila v aktivno spremljanje politike številne do danes nezainteresirane mlade.

Ampak zgodovinsko gledano: slovenski državljani smo se, kljub kratični vojni, ki divja od osamosvojitve na slovenskem političnem prostoru, ko naštejemo približno 100 kratic političnih grupacij v zadnjih dvajsetih letih, z imeni nekako sprijaznili. Imeli pa smo izrazite težave s strankami za imeni. Za razliko bi lahko bilo tokrat obratno.