Foto:
Foto:
Marko Radmilovič. Foto: Osebni arhiv M. Radmiloviča

Najprej je razmišljajoči pomislil, da gre za običajno tedensko poročilo o zastrupljanju populacije, kot je zadnje čase že v navadi. Danes moka, včeraj jajca, olje, meso tako ali tako, pa jogurti, siri, keksi in tako po potrošniški košarici naprej in nazaj. Kot je znano, prehranski móguli nimajo nobenih predsodkov proti zastrupljanju populacije, sploh če to prispeva k večjemu dobičku. A če je človek natančno prebral poročilo o zastrupljeni moki, se mu je razkrila velika resnica, skoraj zarota, ob kateri je prisluškovanje ameriških varnostnih agencij videti kot opravljanje vaških gospodinj.

Torej; poročilo o umiku določenih vrst moke s tržišča in polic je omenjalo vsebnost alkaloidov v živilu. Da se ne potopimo preveč v izmuzljiv svet kemije, preberimo učinke, ki jih imajo alkaloidi na človeško telo. Po zaužitju alkaloidov doživimo: vrtoglavico, motnje vida, slabost in halucinacije. Predvsem to zadnje je šokantno odkritje. Pojeste torej kos kruha in začnete halucinirati!

Kako lahko to šokantno odkritje vpliva na naš vsakdan? Predvsem se boste rešili mularije, ki zdaj po temnih voglih zvija svoje smotke. Od zdaj naprej bodo najhujši zasvojenci skrivaj pojedli pol kile enotnega, tisti, ki bodo hoteli preživeti še posebej vznemirljiv večer, pa si bodo privoščili žemljico. In dozdajšnji preprodajalci bodo v svojih limuzinah z zatemnjenimi stekli trepetali pred pekovskim vozom. A končno zabavni kruh je le osnovna posledica moke, ki vsebuje alkaloide. Drugi, bolj sociološki vidik, pa je ob malo globlji analizi opazen že dalj časa!

Kot vemo, se pogled različnih družbenih skupin na realnost v naši državi izjemno razlikuje. Nekateri živijo kot v pravljici, v prekrasni podalpski deželi, obdani z vsemi dobrinami civilizacije, drugi pa tolčejo revščino in razmišljajo, kako bi se čim hitreje izselili. Do dneva današnjega si ne politiki ne raziskovalci niso znali natančno razložiti te dvojnosti, kruh z alkaloidi pa je stvari postavil na svoje mesto. Gre pa tako: tisti, ki imajo dovolj denarja, da si lahko kruh in druge pekovske izdelke privoščijo, seveda na veliko uživajo alkaloide in posledično halucinirajo. Za zajtrk kos kruha z marmelado in alkaloidi, za malico solatka z alkaloidnim prepečencem, potem poslovno kosilo z narkomanskim kruhovim cmokom in pod večer narezek na kmečkem turizmu z močno, črno, s semeni in alkaloidi prepojeno dozo. In zaseko.

Ob takšnih dozah so halucinacije skoraj nepretrgane in odvisnost od kruha iz dneva v dan hujša. Zato se tistim, ki si lahko kruh privoščijo, zdi realnost v Sloveniji imenitna. Halucinacije odženejo vse neprijetno in zato kruhova elita deluje tako zelo nestvarno. Dobivajo se na družabnih prireditvah, posedajo po marinah, potujejo v eksotične kraje in se bedasto režijo, če jih pripeljejo pred sodnika. Kot rečeno; odvisnost od kruha je ena najhujših odvisnosti.

Na drugi strani pa imamo veliko večino, ki nima za kruh ali druge pekovske izdelke. Posledično v telo ne vnaša alkaloidov in posledično ne halucinira. Zato trezna večina vidi Slovenijo povsem drugače. In v abstinenčni krizi alkaloidnega kruha tudi znameniti izrek "lačen si ful drugačen" končno zveni logično.

Čeprav gre pri problemu uživanja ali neuživanja halucinogenega kruha za skoraj celotno populacijo, je na koncu problem enak kot pri skupinici vaših lokalnih zasvojencev! Torej; ali je škodljivo biti zasvojen, pa čeprav je realnost nato znosna in celo čudovita, ali pa je bolje biti trezen in se neuspešno in vsak dan znova spopadati z mizerijo bivanja?

Povedano drugače; halucinogeni kruh je lahko rešitev za našo družbo, ob kateri je gospodarska rast videti kot milni mehurček. Napolnimo police s takšnim kruhom in narod ne le, da bo sit, temveč bo stvarnost tudi doživljal kot barvito, polno ljubezni in na splošno prekrasno. Oblast se bo odločila, ali hoče imeti ulice polne besnih lačnih množic ali pa največji festival ljubezni in miru, kar jih je kdaj bilo!

Argument dušebrižnikov, da bi vsesplošna nacionalna odvisnost od alkaloidnega kruha imela strahotne posledice na narodovo esenco, je mogoče sicer na mestu, a tudi vsesplošno pomanjkanje kruha uničujoče deluje na slovenski rod!

Povedano drugače; napovedujejo nam potop države, a če je že tako, odidimo vsaj v slogu. "Zadeti – potopljeni", kot pravi priljubljena otroška igrica.