Ljerka Bizilj Foto: SOJ RTV SLO
Ljerka Bizilj Foto: SOJ RTV SLO

Že sam izid volitev, ko so volilci namenili Desusu pet poslanskih mest (Erjavec je računal na bistveno več), napoveduje, da se stranka lahko kmalu, vsaj po naslednjih volitvah, poslovi s političnega prizorišča. Z njo tudi Karl Erjavec?

Erjavec velja za enega najbolj spretnih politikov, česar v zadnjem letu, dveh - sicer ni bilo vselej opaziti. Bil pa je zelo samozavesten. A mu tudi predvolilne poteze - povezava z Zoranom Jankovičem in pritegnitev nekaterih znanih osebnosti na kandidatno listo (Dončič, Leskovar...) niso koristile. Z njimi očitno ni dal dovolj jasnega signala, da misli resno. Do nedavnega je pridobival volilce s smelimi in duhovitimi mislimi, potem se mu je kdaj kaj prehitro zareklo (arbitraža?), a vse to je postalo zanj kontraproduktivno.
Kaj se je torej dogajalo, da je razmeroma priljubljeni Erjavec izgubi večjo podporo volilcev? In ali Desus sploh lahko preživi oz. lahko preživi brez Karla Erjavca?

Erjavec se je leta 1993 vključil v Slovensko krščansko stranko. Delal je tudi v uradu varuha človekovih pravic. Od leta 2001 do 2004 pa je delal na ministrstvu za pravosodje. Politično ga je v bistvu sooblikovala Zdenka Cerar, mati Mira Cerarja. Leta 2004 se je vključil v LDS, a se zelo hitro priključil Desusu in leta 2005 postal predsednik stranke Desus.

Kako spreten je (bil?), priča že dogajanje okoli nabave orožja, saj je bila pogodba o največjem nakupu orožja v Sloveniji podpisana, ko je bil Erjavec obrambni minister, a ga je afera Patria komajda oplazila.

Erjavec je bil sicer minister v vseh vladah po letu 2004. V vladi Janeza Janše (2004-2008) je bil minister za obrambo, v Pahorjevi vladi od 2008 do 2011 je bil minister za okolje in prostor. Ko je Janša drugič znova prevzel vlado (2012-2013), je Erjavec dobil mesto ministra za zunanje zadeve; isto mesto je zasedel v naslednji vladi pod vodstvom Alenke Bratušek in potem v vladi Mira Cerarja.
Vselej je kandidiral v Žalcu, tokrat se je preselil v Tržič. Je v lastni stranki izgubil možnost izbire? Ali je bil toliko samozavesten, da lahko dobi dovolj podpore kjerkoli?

Desus je imel dokaj močno bazo v Žalcu, ustvaril jo je že Anton Delak, ki je bil na začetku tisočletja podpredsednik Državnega zbora in poslanec Desusa. In Erjavec je to znal dobro 'uporabiti'. In zagotovo bi Erjavec dobil kakšen glas več v Žalcu kot v Tržiču tudi na letošnjih volitvah. Sicer Desus prepoznavnih oz. politično izpostavljenih članov, ki bi se pojavljali v javnosti in na odločilnih ministrskih mestih, nima prav veliko. Franc Jurša, dolgoletni poslanec in vodja poslanske skupine Desusa ima ugled v svojem okolju, na državni ravni pa je najbrž manj prepoznaven.

Obljub Erjavec ni izpolnil ali jih ni mogel. Upokojenska stranka bi morala v vseh dvajsetih letih doseči več, se lotiti vsaj sistemskih sprememb pokojninskega sistema, ki pri nas temelji zgolj na 'prispevku' zaposlenih – in to v državi z dvema milijonoma prebivalcev in z razmeroma nizkimi plačami. Tu za višje pokojnine ni rešitve! Dodatne formule za pokojninsko blagajno niso našli in je morda niti niso iskali. S tem se Desus , vsaj na zunaj se zdi tako, ni ukvarjal.

Delo na terenu, graditev stranke? Erjavec je znal komunicirati s terenom - a predvsem v svojem volilnem okolju. A se je pred volitvami tudi tukaj razšel. Koliko so bili prisotni kot stranka v lokalnih skupnostih? Majhna stranka z malo poslanci in vseskozi v vladi? Teren in volilci zanesljivo niso bili njihova pomembna okupacija.

A vse to najbrž ni pomembno. Tudi Alenka Bratušek ni gradila na terenu, na povezanosti z volilci. Gradila je na sebi in s sabo. In prevzela je bitko za višje pokojnine in za zdravstvo, dve nevralgični točki Slovenije (dejanja bo morala seveda šele dokazati).
In to je, žal ali na srečo, pomembno: volilci vidijo najprej prvega v stranki, predsednik daje podobo, zgled, velikokrat je predsednik stranka. Stranke z daljšim stažem imajo tudi več posameznikov, ki imajo ugled v lokalnih skupnostih. Poleg tega si je laže pridobiti ugled v opoziciji kot na oblasti. V opoziciji kritizirate, iščete napake koalicije in niste odgovorni, na oblasti morate delovati z dejanji!

Torej, lahko Desus preživi brez Erjavca? Zelo težko. In Erjavec? Znašel se bo, a iz zdajšnje situacije bo moral znati zelo spretno izplavati - za stranko in zase. Iti v koalicijo in prevzeti to ali ono ministrsko mesto zdaj ne bo več dovolj. Tako bodo v petek organi stranke odločali tudi o sebi! In razprava bo gotovo morala biti širša kot le o tem- ali naj Erjavec ostane predsednik ali ne.