Lado Ambrožič, varuh pravic gledalcev in poslušalcev RTV SLO. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Lado Ambrožič, varuh pravic gledalcev in poslušalcev RTV SLO. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Zgodba se je ponovila oktobra, ko naj bi Programski svet obravnaval Varuhovo 9-mesečno poročilo, nato pa spet na včerajšnji seji, ko so svetniki sprejemali Programsko produkcijski načrt hiše za prihodnje leto.

Programsko produkcijski načrt je temeljni akt javne Radiotelevizije, kjer so med drugim zapisane vse radijske in televizijske oddaje, ki jih bodo pripravile posamezne programske enote. Logično bi bilo, da bi programski svetniki ob sprejemanju tako imenovanega PPN-ja upoštevali tudi predloge, pripombe in pričakovanja državljanov, ki javni zavod financirajo, torej gledalcev in poslušalcev oziroma njihovega zastopnika v največji in najpomembnejši medijski hiši, Varuha njihovih pravic.

Toda Varuh na sejah Sveta sedi in posluša, govoriti pa mu ne dajo. "Ker zanj pač vedno zmanjka časa." Programski svetnik Sašo Hribar je to vprašanje na sinočnji dolgotrajni seji dvakrat problematiziral, odgovora pa ni dobil.

Izpostavil bi njegovo pripombo, da Varuha Programski svet ne jemlje resno. Mar res? Na videz morda, v resnici pa mu očitno pripisujejo veliko moč in bi morda prav lahko kaj »pokvaril«. Kajti znaten del javnosti je, na primer, že dalj časa nezadovoljen z uredniško naravnanostjo oddaje Studio City, še bolj pa z načinom vodenja pogovorov v oddaji Pričevalci, kar je Varuh v svojih mesečnih in četrtletnih poročilih nedvoumno izpostavil.

Da se na ključni seji Programskega sveta ne bi po naključju zgodilo kaj nepredvidenega, je Varuh tik pred sejo prejel več kot 30 sporočil gledalcev z nedvoumno podporo oddaji Pričevalci in s pozivom, da mora oddaja ostati na programu tudi v prihodnjem letu.

Vse jasno.

A bojazen je bila odveč. Varuh kot posrednik med javnostjo in programskim vodstvom TV SLO se nikoli ni zavzemal za ukinitev Pričevalcev, ampak za profesionalno vodenje pogovorov, za tako imenovano distanco. In za objektivno, ne le enostransko prikazovanje polpretekle zgodovine našega naroda na javni televiziji. Samo to. Vse drugo je plod domišljije in potvarjanja resnice.
Studiu City in Pričevalcem se ne bo nič zgodilo!

Zdaj, ko je vse odločeno in pojasnjeno, bo na prihodnji seji Programskega sveta priložnost tudi za Varuhova poročila, ki jih je pisal med letom. In morda za kak Varuhov samostojni nastop v hišnih medijih.