Namesto Zavezništvo Alenke Bratušek bi novoustanovljeno stranko poimenovali Zavezništvo za Alenko Bratušek! Foto: BoBo
Namesto Zavezništvo Alenke Bratušek bi novoustanovljeno stranko poimenovali Zavezništvo za Alenko Bratušek! Foto: BoBo
Marko Radmilovič
Marko Radmilovič. Foto: Osebni arhiv M. Radmiloviča
Uničili nas bodo bedaki v naših vrstah

slovenski strankarski politiki. Ponovno.

Ampak kaj, ko je analiziranje slovenske strankarske politike tako zelo zabavno; in to zaradi preprostega dejstva, ker je slovenska strankarska politika zabavna sama po sebi. Gre za eno najbolj zabavnih stvari na planetu in za neusahljivi vodnjak vedno novih idej. Če Hollywood ne bi bil samozadosten in v krizi, bi lahko znotraj slovenske strankarske politike črpal nove in nove kinematografske hite. Imamo vse: superheroje, drame, komedije in akcijo.

In zadnja, spet noro zanimiva in zabavna epizoda je ta z Zavezništvom Alenke Bratušek. Preprosto. Nekateri znotraj stranke so prepričani, da Alenka Bratušek ni več primerna za voditeljico stranke Zavezništvo Alenke Bratušek. Da ga je preveč lomila na zaslišanju za evropsko komisarko. In tako naprej in tako nazaj. Epizodo bi lahko končali s klasičnim "Et tu, Brute" ali pa z Leninovim: "Uničili nas bodo bedaki v naših vrstah." A zadeva je preveč zanimiva, da je ne bi natančneje analizirali.

Stranka je imela težave z imenom že na samem začetku. Ime se je zdelo kot nekakšni "Vitezi okrogle mize". Oziroma bi Zavezništvo Alenke Bratušek lahko bil naslov 12. dela Harryja Potterja. In še naprej ... Če bodo subverzivni elementi znotraj stranke dosegli, da Alenka Bratušek ne bo več predsednica, bomo v slovenskem parlamentu nenadoma imeli stranko, ki se bo imenovala Zavezništvo! Zveni zlovešče oziroma okultno in ker že imamo šamanko v Evropski komisiji, bo še eno takšno misteriozno ime zagotovo navdušilo prostozidarje, ki upravljajo Evropsko skupnost.

Ko so imeli odcepljenci od Pozitivne Slovenije ustanovni kongres, jim je zmanjkalo modrosti ali morebiti vizije. Vsekakor pa politične pragmatičnosti, kajti s sprejemom imena so dobesedno podpisali, da se ne bodo nikoli sprli. Večno prijateljstvo pa je v politiki približno tako utopično kot smučanje na Pohorju. Torej, če bi takrat imeli med seboj modrega moža ali vsaj ambiciozno slavistko, bi z manjšim popravkom imena rešili vse današnje zadrege. Namesto Zavezništvo Alenke Bratušek bi novoustanovljeno stranko poimenovali Zavezništvo za Alenko Bratušek! Pomenska razlika je sicer majhna, vsekakor nič takega, da bi običajni volivec opazil razliko; zato pa bi se lahko danes Alenke Bratušek mirno znebili kot predsednice, stranko pa preimenovali v Zavezništvo proti Alenki Bratušek!

Strokovni organi v parlamentu bi morali besedico za samo spremeniti v besedico proti - spreminjanje za v proti pa je za slovenski parlament nekaj povsem običajnega in postopek, ki so ga strokovne službe v parlamentu vajene.

Ampak razmišljujočemu ni jasno, zakaj tako hitro razpadajo. Danes ni več velika skrivnost, da mlade slovenske stranke razpadajo veliko hitreje kot stare! Čeprav tudi stare razpadajo, seveda. V strankarski Walhali sedi strankarski bog in preroško govori: "Razpadaš od ustanovnega kongresa naprej!"

Ampak pričakoval bi, da bi bilo obratno. Da se v tradicionalnih strankah, tistih, ki so stare nezaslišanih dvajset let, sporečejo prej, naveličani drug drugega, kot v strankah, starih dvajset tednov. Teh se, kot vedo povedati v svetu kinologov, še drži duh mladičev, ki preprečuje kakršne koli strankarske spopade ali prepire. Tako pa se izkaže, da je največji hobi slovenskih strank, ob tem, da se prepirajo med seboj, seveda, ta, da se prepirajo znotraj stranke. Mlajša je stranka, bolj strasten je prepir!

Nobene druge organiziranosti slovenskega mesa in duha ne poznamo, ki bi se tako vzneseno prepariral, razen mogoče znotraj cenjenega ceha kvartopircev! Da se junija postaviš pod zastavo, skoraj bi lahko rekli "personalne unije", kar so po voditeljih poimenovane stranke, novembra pa si o tem istem voditelju misliš vse najslabše ... to več pove o članstvu in organih stranke kot pa o voditelju te politične skupine. Še več; govori o incestni zgodbi med voditelji in vodenimi in govori o popolni odsotnosti političnih idej, premisleka in razumskih odločitev znotraj slovenskih upravljavskih elit.

Čeprav privoščljivo strižemo korenček nad političnim fiaskom, ki ga živi Alenka Bratušek, bi nas morali skrbeti mehanizmi, ki so jo dvignili v nebesa in zalučali nazaj v povprečnost. In vsi tisti, ki ste prepričani, da so to storili strici iz ozadja, najprej pometite pred svojim pragom.

Uničili nas bodo bedaki v naših vrstah