Foto: EPA
Foto: EPA

18. mednarodni arhitekturni bienale v Benetkah bo potekal pod geslom Laboratorij prihodnosti. Cicutto je na nedavni predstavitvi poudaril, da mora laboratorij prihodnosti nujno izhajati iz določenega izhodišča, iz ene ali več hipotez, ki iščejo potrditev, piše na spletni strani bienala.

V žarišču tokratnega bienala, ki bo potekal od 20. maja do 26. novembra, bo Afrika. Kuratorka je arhitektka Lesley Lokko, ki se je rodila na Škotskem in odraščala v Gani ter bo četrta kuratorka v 40-letni zgodovini bienala. Zase pravi, da je "predstavnica najmlajše celine na svetu". Na zadnjem arhitekturnem bienalu je bila članica mednarodne žirije.

Sorodna novica Slovenija na beneškem bienalu s paviljonom na temo energetske učinkovitosti arhitekture

Povprečna starost udeležencev letošnjega bienala je 43 let
Za strokovno javnost in novinarje bo arhitekturni bienale vrata odprl 18. in 19. maja, podelitev nagrad pa bo na prvi dan odprtja za javnost, 20. maja. Strokovna žirija bo podelila zlatega leva za najboljši nacionalni nastop in za najboljšega udeleženca mednarodne razstave.

Laboratorij prihodnosti bo razdeljen na šest sklopov. Povprečna starost udeležencev letošnjega bienala je 43 let. Skoraj polovica arhitektov prihaja iz individualno vodenih birojev ali iz birojev z največ petimi ljudmi.

Program bo dopolnjeval t. i. Carnival, v okviru katerega bodo pripravili številna srečanja, predavanja, okrogle mize, na ogled bodo tudi filmi in predstave. Prvič v zgodovini bo arhitekturni bienale vključeval tudi študentski arhitekturni bienale, ki so ga poimenovali Biennale College Architettura in bo potekal od 25. junija do 22. julija.

Petnajst priznanih mednarodnih mentorjev – Samia Henni, Marina Otero, Nana Biamah-Ofosu, Thireshen Govender, Lorenzo Romito, Jacopo Galli, Philippa Tumubweinee, Ngillan Gbadebo Faal, Rahesh Ram, Guillermo Fernández-Abascal, Urtzi Grau, Samir Pandya, Alice Clancy, Sarah de Villiers in Manijeh Verghese – bo sodelovalo s 50 študenti, začetniki kariere in akademiki z vsega sveta, ki jih bo izbrala Lokko. Do konca razpisa 17. februarja je prispelo 986 prijav.

V Vrtovih, Arzenalu in v zgodovinskem središču Benetk se bo sicer skupno predstavilo 63 nacionalnih paviljonov. Letos prvič na beneškem arhitekturnem bienalu sodeluje Niger, Panama bo prvič sodelovala s samostojnim paviljonom, vrača se Vatikan, je še objavljeno na spletni strani beneškega bienala.

Slovenski paviljon

Slovenski paviljon sta zasnovali skupini arhitektov mlajše generacije, biroja Mertelj Vrabič Arhitekti in Vidic Grohar Arhitekti. Izhodišče slovenskega paviljona je kritična obravnava odnosa med arhitekturno zasnovo stavbe in njeno energetsko učinkovitostjo.

Tema postaja še posebej aktualna v trenutni energetski krizi, v kateri se je znašla Evropa. Teza avtorjev paviljona je, da se energetsko učinkovitost stavb danes dojema kot zadostitev tehnično-zakonodajnim pogojem, pri čemer sta arhitektura stavbe in njena energetska učinkovitost največkrat ločeni in neodvisni komponenti.