V sklopu festivala v Mestu oblikovanja so nagradili tudi arhitekturne vizionarje.

Vila Issa Megaron na hrvaškem otoku Vis (arhitekt Davor Mateković, studio Proarh) je bila nagrajena v kategoriji stanovanjska arhitektura ‒ zasebne hiše. Hiša je skrita pod površje razgibane krajine otoka Visa. Stavba se stopničasto spušča po pobočju in se razvije v treh višinah, kot plastnice. Notranjost se v svoji tipologiji spogleduje z jamo, simbolom zatočišča. Čez streho se prosto razraste tipično mediteransko rastje. Kot piše v utemeljitvi, kljub zelo prostorni kvadraturi hiše ekosistem ostaja nedotaknjen. Vzorčna gradnja v občutljivem obmorskem prostoru, ki ne degradira okolice, ampak jo reinterpretira.

Soseska Brdo F6 v Ljubljani (Bevk Perović arhitekti: Matija Bevk, Vasa J. Perović, Davorin Počivašek, Maja Valič) je bila nagrajena v kategoriji stanovanjska arhitektura ‒ naselja. Soseska petih blokov ob gozdu z dvema inovativnima tipologijama postavlja nov standard v večstanovanjski gradnji. "Hiša ob hiši" je niz vrstnih hiš, kjer se bivalne površine razvijejo od vkopanega parkirišča v pritličju vse do velike terase v tretjem nadstropju. Racionalno izkoriščen prostor za doseganje želene gostote v prestolnici, a ob visoki kakovosti bivanji, piše v utemeljitvi.

Foto: Bevk-Perović arhitekti
Foto: Bevk-Perović arhitekti

Archeopark Pavlov na Češkem (Architectural office Radko Kvet: Radko Kvet, Pavel Pijaček) je bil nagrajen v kategoriji javna arhitektura. Postavljen je na mesto bogatih, a zaščitenih arheoloških najdb in širše zaščitene krajine. Prostori so umeščeni pod zemljo tako, da svetlobo v notranjost vodi serija premišljenih rezov v površino kopastega hriba. Muzej je poklon začetkom civilizacije, a tudi naravni krajini, saj velika zelena streha zložno prehaja v okoliške griče in trdno ostaja del narave.

V kategoriji krajinska arhitektura in urbani prostor pa je bila nagrajena prenova turške četrti Mouttalos v obmorskem mestu Pafos na Cipru (XO-Architects: Chryso Onisiforou in Sigma & Co. Architects: Iliana Socratous). Projekt se osredotoča na tri glavne prostore: območje mošeje, kjer je bil z zasaditvijo botaničnega vrta s paviljonom na trgu obujen muslimanski duh prostora, glavni trg Ismet Inonu, ki je ponovno postal prostor zbiranja v mestu, na lomu terena pa je nastal novi "jamski" park, liričen preplet gozdnih poti, zbite zemlje in mediteranskega rastja, je zapisala mednarodna žirija, ki ji je predsedovala Eva Štrukelj.

Foto: Zavod Big (Creative Photo Room, Vasos Athinodorou)
Foto: Zavod Big (Creative Photo Room, Vasos Athinodorou)

Nagrado BIG SEE arhitekturni vizionar prejme Andrija Rusan iz Hrvaške, glavni snovalec projekta Oris. Ta med drugim združuje 115 številk ali 21 let časopisa za arhitekturo in kulturo življenja, 18 letnih mednarodnih simpozijev Dnevi Orisa v Zagrebu ter Dneve Orisa v Ljubljani, Beogradu in Dubrovniku. Rusjanova vizija je vizija arhitekta, ki ve, da je arhitekturni učinek rezultat produkcije in komunikacije ter simbioze med njima, je zapisal kurator nagrade arhitekt Boštjan Vuga.

O Janezu Koželju, ki je prav tako dobitnik nagrade arhitekturni vizionar, je Vuga med drugim zapisal: "Koželjeva Ljubljana? Da, vendar z eno pomembno razliko: Koželjeva Ljubljana zgodnjega 21. stoletja ni Ljubljana ene roke, enega arhitekta kot demiurga, temveč je rezultat vizije Koželja kot mestnega arhitekta in urbanista ter podžupana mesta Ljubljane, da je mesto živi organizem, čigar spreminjanje, presnavljanje in razvoj je delo več rok, več glav, več pristopov, ki omogočajo in stimulirajo pestrost v urbanem prostoru mesta."

Dobitnica nagrade arhitekturni vizionar Dijana Vučinić je ustanovila in vodi poletno arhitekturno šolo v Kotorju in Tivtu. Bila je tudi komisarka za predstavitev Črne gore na arhitekturnem bienalu v Benetkah. Kot je zapisal Vuga, Dijana Vučinić deluje, da bosta arhitekturna produkcija in kultura postala razpoznavni znak in identiteta Črne gore.

Festival Big arhitektura organizira zavod Big.