Ključni detajl pralnih strojev je svetlobna instalacija kalejdoskopa in legokock v bobnu stroja. Foto: Mark Cocksedge, LEGO Group
Ključni detajl pralnih strojev je svetlobna instalacija kalejdoskopa in legokock v bobnu stroja. Foto: Mark Cocksedge, LEGO Group

Na ulici Bethnal Green Road v Londonu mimoidoče preseneti živobarvni prostor z desetimi pralnimi stroji, izdelanimi iz 200.000 legokock.

Z idejo Pralnice sanj (ang. Launderette of dreams) je hotel britanski umetnik nigerijskih korenin Yinka Ilorija poudariti večplastno vlogo pralnic v neki skupnosti.

Tudi sam se je namreč kot otrok igral v eni takšnih v Essexu na severu Londona, ko so bili starši zaposleni s pranjem umazanega perila.

"Ravno tam sem sanjal o tem, kaj vse bi v življenju lahko dosegel. Pogosto pozabimo na takšne vsakodnevne prostore, ki pa igrajo veliko vlogo pri sodelovanju skupnosti in ljudi iz različnih kultur, prav tako pa predstavljajo priložnost za otroke, da se lahko srečajo, igrajo in si delijo svoje ideje," je dejal Ilori, ki meni, da so pralnice v velikih mestih "ključni DNK številnih skupnosti".

Tako upa, da bo njegova Pralnica sanj vir inspiracije za odrasle in otroke, "da bodo verjeli, da lahko sanjajo prav povsod".

Pri zasnovi je k sodelovanju povabil otroke iz svoje nekdanje osnovne šole. V procesu jih je izzval, naj premislijo, kako bi oblikovali prostor, ki bi povezal neko skupnost.