Dansko podjetje Lego je največji izdelovalec igrač na svetu. Foto: EPA
Dansko podjetje Lego je največji izdelovalec igrač na svetu. Foto: EPA

"Naša naloga je zdaj spodbujati fante in dekleta, naj se igrajo z igračami, ki tradicionalno niso obravnavane kot primerne za njihov spol," je sporočila Julia Goldin, vodja marketinga pri največjem proizvajalcu igrač na svetu.

Lego je naročil obsežno študijo, v kateri je sodelovalo 7000 staršev in otrok v starosti od šest do 14 let. Raziskava je zajela prebivalce Kitajske, Češke, Poljske, Japonske, Rusije, ZDA in Združenega kraljestva, poroča Guardian.

Raziskovalci so ugotovili, da dekleta postajajo samozavestnejša in se želijo vključevati v različne dejavnosti. To pa na drugi strani ne velja za dečke.

71 odstotkov dečkov se boji, da jih bodo vrstniki zasmehovali, če se bodo igrali "z igračami za deklice", ugotavlja študija. Tudi starši so bolj zaskrbljeni nad zasmehovanjem sinov, ki se igrajo z "dekliškimi igračami", kot nasprotno.

Študija še ugotavlja, da starši sinove spodbujajo k udejstvovanju v športu in naravoslovnih dejavnostih (angl. STEM activities – znanost, tehnologija, inženirstvo, matematika), medtem ko hčere spodbujajo k plesu, peki ali igram z obleko, še poroča Guardian.

Spolno stereotipizirane igrače vplivajo tudi na starše, ki pogosto dečke označujejo za "kreativnejše". Kadar pomislijo na znanost ali šport, si bodo na tem področju šestkrat pogosteje predstavljali moškega, ko je v igri inženirstvo, se razmerje poveča na osemkrat.

"Vpogledi študije poudarjajo, kako zakoreninjene so razlike med spoloma po vsem svetu," je dejala Geena Davis, z oskarjem nagrajena igralka in aktivistka, ki je leta 2004 ustanovila inštitut za boj proti negativnim stereotipom o spolu. Inštitut Geene Davis je tudi izvedel raziskavo po naročilu Lega.

Dečki med igranjem z legokockami na potujočem sejmu v Dallasu. Foto: EPA
Dečki med igranjem z legokockami na potujočem sejmu v Dallasu. Foto: EPA

Asimetrija: Deklice se spodbuja k "fantovskim" igračam, nasprotno ne

Nevrologinja Gina Rippon pri tem poudarja tudi asimetrijo med spoloma pri vzgoji. "Deklice spodbujamo, naj se igrajo s fantovskimi igračami, nasprotno pa ne," je dejala. Gina Rippon je tudi avtorica knjige The Gendered Brain, v kateri na podlagi novih dognanj nevrologije razbija mit o "ženskih in moških možganih".

Asimetrija pri spodbujanju k različnim dejavnostim na podlagi spola je po njenih besedah velika težava, saj igrače otrokom nudijo "možnost usposabljanja" na različnih področjih, ki so pomembna v odraslem življenju.

"Če se dekleta ne igrajo z legicami ali drugimi gradbenimi igračami, ne razvijajo prostorskih veščin, ki jim bodo pomagale v poznejšem življenju. Če punčke (lutke, pupe, op. a.) tiščijo dekletom, fantom pa ne, potem fantje ne bodo razvili sposobnosti za negovanje," poudarja Rippon.

Ločevanje igrač po spolu dolgoročno vpliva na izbiro poklica

V Združenem kraljestvu so že leta 2012 začeli kampanjo Naj bodo igrače – igrače, ki spodbuja proizvajalce igrač, naj v trženje enakovredno vključijo oba spola. Cilj kampanje je izkoreniniti mišljenje otrok, "da se igrajo z napačno igračo".

Vendar je napredek počasen. Poročilo družbe Fawcett iz leta 2020 je pokazalo, kako je stereotipiziranje in ločevanje igrač po spolu celo spodbudilo krizo duševnega zdravja med mladimi in jim omejilo odločanje med področji pri izbiri poklica.

Otroci, našemljeni v legokocke, na pustni povorki na Portugalskem. Foto: EPA
Otroci, našemljeni v legokocke, na pustni povorki na Portugalskem. Foto: EPA

Lego ukinil oznake "za dečke" in "za deklice"

Lego zdaj obljublja spremembe. Na začetku letošnjega leta so začeli sodelovati z Inštitutom Geene Davis, ki si prizadeva za enakopravno prezentacijo žensk. Študijo o vplivu spolno stereotipiziranih igrač so objavili na 11. oktober, ki so ga Združeni narodi označili za mednarodni dan deklet.

S svoje spletne strani so z igrač odstranili oznake "za fante" in "za dekleta". Namesto tega igrače kategorizirajo po starosti in interesnih področjih – denimo arhitektura, prijatelji, Batman, Disney itd.

"Tradicionalno so se z Legom pogosteje igrali fantje, vendar smo izdelke, kot sta Lego Dots (umetnost in obrt) ter Lego City Wildlife Rescue Camp (živali), zasnovali tako, da privlačijo dečke in deklice," je pojasnila vodja marketinga Julia Goldin.

Lego še sporoča, da je njihova naloga zdaj z igračami tako pri dečkih kot deklicah spodbujati nego in skrb, prostorsko zavedanje, ustvarjalno sklepanje in reševanje težav.

Kalifornija z letom 2024 uvaja spolno nevtralne police za igrače

V ameriški zvezni državi Kalifornija so medtem sprejeli zakonodajo o t. i. spolno nevtralnih oddelkih oziroma policah za igrače v velikih trgovinah. To med drugim pomeni, da rožnate igrače za deklice ne bodo več ločene od modrih igrač za fantke. Zakon bo sicer začel veljati z letom 2024.

Večje trgovine bodo morale prodajati igrače in izdelke za otroško nego v spolno nevtralnih oddelkih. Še vedno pa bodo lahko prodajali različne igrače za fantke in deklice, le ločene ne bodo smele biti. Kazen za kršitev bo najprej 250 dolarjev, potem pa po 500 dolarjev za vsako nadaljnjo kršitev.

Demokratski zvezni kongresnik Evan Low je pri tem dejal, da morajo prenehati stigmatizirati to, kar je sprejemljivo za določen spol, in pustiti otrokom, da so otroci.