"Značaj in šarm destinacijam dajejo ljudje, kulturna krajina, hrana, kreativne dejavnosti, obrt in druge posebnosti lokalnih skupnosti." Foto: EPA

Glavne teme razmišljanj in razprav bodo turistične destinacije s kulturnimi ter kreativnimi vsebinami, povezane z lokalnim prebivalstvom in preostalo ponudbo, so zapisali v Centru za kreativnost, ki s partnerji tridnevno konferenco organizira.

Sorodna novica Kakšen je potencial festivalov za kulturni turizem?

Konferenco opisujejo kot priložnost za srečanje in izmenjavo izkušenj različnih deležnikov – posameznikov, strokovnjakov in predstavnikov institucij, ki soustvarjajo, razvijajo in načrtujejo področje kulturnega turizma.

Skoznjo želijo spodbuditi vse, ki prepoznavajo vrednosti in priložnosti ter razumejo motivacije za razvoj in poslovni vidik kulturnega turizma. Svoj delež k uspehu turističnih destinacij z vzpostavljanjem pogojev za razvoj prispevajo javne kulturne institucije, velike gospodarske družbe, drobne podjetniške iniciative in odgovorne institucije. Značaj in šarm destinacijam dajejo ljudje, kulturna krajina, hrana, kreativne dejavnosti, obrt in druge posebnosti lokalnih skupnosti. Zaradi njih in usklajenega načrtovanja so destinacije privlačne in bogate, zaradi njih se zadovoljni gostje vračajo, so zapisali v sporočilu za javnost.

Center za kreativnost konferenco organizira s partnerji – Slovensko turistično organizacijo, Turizmom Ljubljana, UP FTŠ sTOUdio Turistico, združenjem AIRTH in Urbanističnim inštitutom RS.

Program konference obsega predavanja, razprave in predstavitve primerov dobrih praks ter koristnih izkušenj. Pozdravnemu nagovoru direktorja MAO Boga Zupančiča bodo sledili nagovori v. d. generalne direktorice direktorata za kulturno dediščino na ministrstvu za kulturo Jelke Pirkovič, v. d. generalne direktorice direktorata za turizem na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ksenije Flegar in vodje Centra za kreativnost Anje Zorko.

Sorodna novica Simoniti na seminarju Ponovno odkritje Evrope o kulturnem turizmu po pandemiji

Med drugim bo Dejan Križaj s FTŠ Turistice spregovoril o inovativnosti in razvoju turističnih produktov, Fiona Eva Bakas bo podala vpogled v opolnomočenje manjših mest in podeželskih področij s kreativnim turizmom na Portugalskem. Sofia Widman bo spregovorila o razvoju ponudbe muzejev, prilagajanju in promociji programov, ki bolje nagovarjajo lokalno prebivalstvo ali turiste, Tomislav Čeh bo predstavil priložnosti za razvoj kulturnega turizma ob novi strategiji slovenskega turizma za prihodnje razvojno obdobje.

V petek so na programu delavnice z različnih izbranih področij: Pomen in vloga načrtovanja digitalizacije dediščine in podpore kulturnega turizma, Sodelovanja med kulturo in turizmom, Trajnostna uporaba dediščine ter Pospeševalnik za kreativni in kulturni turizem.

V soboto bodo v sklopu konference v Ljubljani, Mariboru in Idriji potekali študijski sprehodi na temo kulturnega turizma in razvoja ponudbe s primeri kulturnih posebnosti destinacij.