Projekt Dvorana Saint Gellert (športna in prireditvena dvorana Gimnazije Saint Margaret v Budimpešti) je prejemnik mednarodne nagrade piranesi 2021. Foto: Piranski dnevi arhitekture/Gergely Kenéz
Projekt Dvorana Saint Gellert (športna in prireditvena dvorana Gimnazije Saint Margaret v Budimpešti) je prejemnik mednarodne nagrade piranesi 2021. Foto: Piranski dnevi arhitekture/Gergely Kenéz

Merila zbora so premišljena umestitev v urbani ali naravni prostor, prostorska in oblikovna skladnost s kontekstom, sodobna inovativna prostorska zasnova, spoštljiv odnos do naravne in kulturne dediščine, sodobno razumevanje tradicionalnih in avtohtonih arhitekturnih elementov, inovativni detajli ter smiselna uporaba barve, materialov, teksture in svetlobe.

Člani letošnje žirije so bili Levente Szabó, Daniela Škarica, Ivana Žalac, Sandy Attia, Christian Ambos, Carles Enrich Gimenez in Matija Bevk.

Prejemnike odličij za najboljše arhitekturne izvedbe, nastale v Srednji Evropi v zadnjih dveh letih, so razglasili ob sklepu 38. mednarodne konference Piranski dnevi arhitekture v Avditoriju Portorož.

Uravnovešenje arhitekturne rešitve programa s tiho poezijo
Pri projektu Dvorana Saint Gellert (Športna in prireditvena dvorana Gimnazije Saint Margaret), ki je odnesel osrednjo nagrado, gre po oceni žirije za projekt, ki spretno uravnovesi arhitekturno rešitev programa s tiho poezijo.

"Tektonska vključitev strukture, svetlobe in materiala skupaj z učinkovito strategijo oblikovanja zemljišča ponujajo prepričljivo rešitev za tipologijo športne dvorane. S pozicioniranjem velikega dela stavbe v teren in uporabo strehe za razširitev bližnjega parka se površina projekta podvoji, s čimer se oblikuje rekreacijsko območje na prostem. Lahka kovinska struktura fasade se razteza navzgor in postane zaščitna ograja v obliki črke U, ki omogoča kontinuiteto z okoliškim kontekstom," je zapisala žirija. Zmagovalni projekt podpisujejo arhitekti Építész Stúdia v sodelovanju z ekipo oblikovalcev (Zsolt Félix, Tamás Fialovszky, Bálint Gulyás in Gergely Kenéz.

Notranjost dvorane Saint Gellert. Foto: Piranski dnevi arhitekture/Gergely Kenéz
Notranjost dvorane Saint Gellert. Foto: Piranski dnevi arhitekture/Gergely Kenéz

Utelešenje občutka onostranstva ob mistični izkušnji
Projekt krematorija za domače živali Lovišča na Češkem, ki je delo arhitektov Petra Hájka, Martina Stossa in Cornelie Klein, je eden od dveh prejemnikov mednarodnega priznanja piranesi. Projekt v ruševine vojaške utrdbe vnese presenetljiv program in tako ustvari učinek, ki po besedah žirije prevzame posameznika, je minljiv in prizemljen. "Čarobnost svetleče zrcalne stene se zlije s pokrajino, hkrati pa uteleša občutek onostranstva. Preprost element ustvari mistično izkušnjo, v kateri lahko lastniki hišnih ljubljenčkov najdejo uteho," še piše v utemeljitvi.

Sorodna novica Nagrajeno Ptujsko tržnico nekateri meščani označili za "betonplato, našpikano z roštilj stoli"

Sofisticirani detajli in jasen arhitekturni pristop
Mednarodno priznanje piranesi je prejel tudi projekt Tržnica Ptuj Arhitekture Krušec in Studia AKKA. Kot je zapisala žirija, sofisticirani detajli v kombinaciji z jasnim arhitekturnim pristopom preoblikujejo nekdanji neartikuliran odprti prostor v živahno urbano središče z jasno identiteto. Premišljena ureditev z zamikom nivojev ustvari prostor pokrite tržnice, majhnih trgovin in različnih površin za sedenje, so še zapisali v obrazložitvi priznanja.

Peterica projektov v ožjem izboru
V ožji izbor so se uvrstili projekti Center za obiskovalce in kompleks za opazovanje narave Lonjskega polja na Hrvaškem, Sedež podjetja Lasvit v Novy Boru na Češkem, Poletna hiša Salamis na grškem otoku Salamis, Razgledni stolp v Bratislavi na Slovaškem in Zatočišče Gelso v Italiji.

Nagrajenci od podjetja Rex Kralj prejmejo izdelek oblikovalca Nika Kralja, glavni nagrajenec pa še stekleno skulpturo arhitektke Ajde Racman (na posnetku). Foto: Piranski dnevi arhitekture/Jaka Šuligoj
Nagrajenci od podjetja Rex Kralj prejmejo izdelek oblikovalca Nika Kralja, glavni nagrajenec pa še stekleno skulpturo arhitektke Ajde Racman (na posnetku). Foto: Piranski dnevi arhitekture/Jaka Šuligoj

In še projekti arhitekturnega podmladka
Letošnje mednarodno študentsko priznanje piranesi je prejel projekt RIsort, akvarij na Reki na Hrvaškem. Pod mentorskim vodstvom Idisa Turata so ga podpisali študentje Matija Babić, Antonija Balić, Karla Jelić-Balta, Martin Mertz, Andro Mihalac, Fran Mikolić in Luka Šen.

Še trije projekti študentov so se uvrstili v ožji izbor: Kompleks Novi trg in Novo mesto, Filoti praznine: Rušenje in gradnja zemljišč v urbani diskontinuiteti Kerameikos-Metaxourgeio, Kerameikos-Metaxourgeio v Grčiji in Sound Canon v Avstriji.

Za nagrado piranesi 2021 je bilo nominiranih 54 projektov, ki so jih izbrali nacionalni selektorji iz Avstrije, BiH, Češke, Črne gore, Grčije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Slovaške, Slovenije in Srbije.

Za mednarodno študentsko priznanje je bilo nominiranih 37 študentskih projektov, ki so jih izbrali selektorji z 19 evropskih arhitekturnih fakultet: iz Gradca, Špitala, Dunaja, Banjaluke, Sarajeva, Splita, Zagreba, Soluna, Budimpešte, Pescare, Trsta, Podgorice, Bratislave, Ljubljane, Maribora, Beograda, Kragujevca, Novega Sada in AA London.

Na razstavo Piranesi je prispelo 89 projektov, od tega 47 projektov arhitektov in 42 projektov študentov.

Odprtje razstave v Monfortu v Portorožu, ki je sledilo podelitvi odličij piranesi 2021: