Adolf Hitler na odprtju Volkswagnove tovarne v Fallerslebnu v Nemčiji leta 1938. Foto: AP
Adolf Hitler na odprtju Volkswagnove tovarne v Fallerslebnu v Nemčiji leta 1938. Foto: AP

Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP še povedala Maan Leo, predstavnica za stike v Muzeju oblikovanja v nizozemskem mestu Hertogenbosch: "Če je neki predmet vzet iz konteksta, je lahko interpretiran napačno."

Hitler na 101 način ali celo nemški zgodovinarji nacizem proučujejo pri nas

V muzeju, kjer razstavljajo 277 eksponatov, ki segajo od Volkswagnovega hrošča in del Hitlerjevega najljubšega kiparja Arna Brekerja do propagandnih plakatov in filmov Leni Riefenstahl, so se zato odločili za prepoved fotografiranja na razstavi. Na ta način želijo torej preprečiti, da bi bili eksponati napačno interpretirani, še poroča AFP.

"Neonacisti običajno ne nosijo velikih svastik na čelu"
Odprtje razstave je sicer izzvalo proteste levičarskih in antifašističnih skupin, ki so izrazile strah, da bi razstava lahko postala nacistična romarska točka. Glede teh pomislekov je predstavnica za stike z javnostmi pojasnila, da so ob razstavi uvedli vrsto izjemnih ukrepov. Med drugim so poleg prepovedi fotografiranja v prostore uvedli dodatno osebje in le 50 obiskovalcev si lahko naenkrat ogleduje razstavo.

Če bi se kateri od obiskovalcev vendarle poskušal fotografirati pred denimo plakatom s Hitlerjevo podobo, ga bo po besedah Maan Leo osebje pozvalo, naj zapusti razstavo. Ob tem je dodala, da "neonacisti običajno ne nosijo velikih svastik na čelu".

Zborovanje tretjega reicha na olimpijskem stadionu v Berlinu leta 1939. Foto: AP
Zborovanje tretjega reicha na olimpijskem stadionu v Berlinu leta 1939. Foto: AP

Načini, s katerimi je tretji rajh omrežil ljudi
V muzeju želijo s to razstavo obiskovalce spodbuditi k razmisleku o različnih načinih, ki jih je tretji rajh uporabil, da je omrežil ljudi. "Na razstavi lahko vidite, kako je nacistično oblikovanje med letoma 1933 in 1945 prodrlo v prav vsako nišo in razpoko v družbi," je še povedala predstavnica za stike z javnostmi v muzeju.

Na ogled so vse od drobnih predmetov, kot so poštne znamke in jedilni pribor z vgraviranimi svastikami, do masivne, pet metrov dolge omare, ki naj bi nekoč stala v Hitlerjevi delovni sobi.

Vstopnice za razstavo, ki so jo odprli 8. septembra in bo na ogled do 19. januarja, je mogoče kupiti le prek spleta. Zanimanje za razstavo je očitno izjemno, saj je bilo doslej prodanih že približno 10.000 vstopnic.