Seminarji so večgeneracijske skupine, v katerih študenti vsako študijsko leto sodelujejo kot ekipa pod mentorstvom profesorjev in asistentov. Namenjeni so razvijanju samostojne kreativne osebnosti arhitekta ali urbanista ter implementirajo znanje, pridobljeno pri ostalih predmetih. Foto: Fakulteta za arhitekturo/Nik Erik Neubauer
Seminarji so večgeneracijske skupine, v katerih študenti vsako študijsko leto sodelujejo kot ekipa pod mentorstvom profesorjev in asistentov. Namenjeni so razvijanju samostojne kreativne osebnosti arhitekta ali urbanista ter implementirajo znanje, pridobljeno pri ostalih predmetih. Foto: Fakulteta za arhitekturo/Nik Erik Neubauer
Sorodna novica Krasni nori svet ali kakšne so vizije arhitekturnega podmladka za ta negotov svet

Projekt Pogled preko: Ljubljanske Križanke je prejel letošnjo zlato jagodo. Neodvisna komisija je nagrajenca izbirala med 26 seminarskimi predstavitvami in se odločila za Seminar Glažar, ki je poudaril pomen odprtosti ljubljanskih Križank in postavil interese javnega pred komercialne interese.

Arhitektura prihodnosti
Nagrado so podelili ob četrtkovem odprtju letošnje pregledne razstavo projektov Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani (FA UL) Krasni nori svet, ki v ospredje postavlja vprašanje nujno potrebnih in radikalnih sprememb arhitekture in urbanizma v prihodnosti.

Letos nagrajeni projekt z raznolikimi arhitekturnimi intervencijami ponuja rešitve in možnosti ohranjanja soobstoja raznolikih programov na tem območju ter perspektive za njegov razvoj v prihodnosti, je utemeljila žirija pod vodstvom Mirande Veljačić, so sporočili iz Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani.

"Območje samostana je Plečnik prebodel in obdal z mestotvornimi osmi Vegove in Gosposke ulice, parkom proti Zoisovi, trgom Francoske revolucije in arhitekturnimi detajli, ki še danes ostajajo ključni za razvoj območja. Z intervencijo je nekdaj introvertirano območje samostana vrnil mestu in ga z vrsto skoraj nevidnih potez v obzidju naredil prehodnega in dostopnega." Foto: BoBo

Plečnik je introvertirani samostan vrnil mestu
"Mesta so stičišča tokov, prostora in življenja. Javni prostor je osnovna kvaliteta in dobrina mestnega. Javno se meri v dostopnosti in prehodnosti javnega pritličja, pestrosti programa, v povezavi grajenega in zelenega ter v zdravju skupnosti kot celote. Te ključne mestotvorne komponente si je v svoji zasnovi ljubljanskih Križank zamislil Jože Plečnik,"
je še zapisala žirija.

Člani komisije so bili poleg predsednice Veljačić še sociolog Aidan Cerar, umetnik Ištvan Išt Huzjan, arhitekt Iztok Hvala, kustosinja in komisarka slovenskega paviljona Maja Vardjan ter arhitekt Dinko Peračić.

O stanovanjski problematiki, pivovarni Union in Plečniku danes
Žirija je hkrati z zmagovalnim projektom poudarila tudi seminar Blenkuš, ki je v sodelovanju z ljubljansko filozofsko fakulteto razvijal interdisciplinarno sodelovanje ter obravnaval stanovanjske problematike skozi prizmo skupnosti, posameznika in okolja.

Kot zgleden primer sodelovanja med seminarji (Žnidaršič, Zorec, Filipič/Hočevar) so opozorili še na tri projekte, ki so obravnavali vprašanje razvoja območja pivovarne Union in njenega nadomeščanja z novim programom, ki nakazuje raznolike možnosti uporabe javnega prostora s poudarkom na javni koristi, in ne na gentrifikaciji.

Posebno omembo je prejel seminar teoretske prakse pod mentorstvom Petre Čeferin in Uroša Mikanoviča. Projekt raziskuje relevantnost del arhitekta Jožeta Plečnika iz kritične pozicije današnjega trenutka in povezuje presežno v arhitekturi s temo javnega prostora in arhitekture za vse.