Kot so sporočili z Mestne občine Ljubljana, so trenutno na zaključni stopnji usklajevanja nujno potrebnih dodatnih del, s katerimi bodo zagotovili minimalno poseganje v ostaline. Pogodbena vrednost projekta je približno 353.000 evrov, ocene stroškov dodatnih del še nimajo.

Prenova Plečnikovega avditorija nastaja po načrtih arhitekturnega ateljeja Medprostor. Foto: MMC RTV SLO
Prenova Plečnikovega avditorija nastaja po načrtih arhitekturnega ateljeja Medprostor. Foto: MMC RTV SLO

Gradbišče na jasi za gradom Tivoli, kjer so dela, povezana z rekonstrukcijo Plečnikovega avditorija, stekla spomladi, je tako za nekaj časa obmirovalo. "Ostaline avditorija je treba ohraniti v obstoječi obliki in obsegu, zato bo pri gradnji prišlo do nekaterih sprememb, ki se nanašajo na izvedbo temeljenja avditorija. Posledično se bodo dela nekoliko zamaknila," so na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet MU MOL pred nekaj dnevi pojasnili za Dnevnik.
Na spletni strani občine pa je mogoče prebrati, da na podlagi usmeritev Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije poteka arheološko dokumentiranje.

Vodja arhitekturnega projekta Rok Žnidaršič iz studia Medprostor je za Dnevnik pojasnil, da so na gradbišču našli betonske robnike tribun Plečnikovega letnega gledališča, ki pa, "kot se je izkazalo, niso bili temeljeni, temveč le postavljeni v glino in se je zato stopničasta ureditev sčasoma deformirala. Del robnikov pa so najverjetneje v času vzpostavitve letnega kina tudi prestavili in jih tako drugače uporabili."

Sorodna novica "Namesto nove gradnje v Tivoliju želimo javno razpravo, kako zagotoviti vzdržno rabo parka"

Te dele bodo vrnili na njihovo originalno mesto, najdene ostaline pa bodo, kot je še povedal arhitekt, brez drugih posegov ostale in situ. "Originalna substanca bo tako ostala takšna, kot je bila najdena, čeprav beton ni v najboljšem stanju," je za časopis še pojasnil Žnidaršič in dodal, da odkritja ostalin sicer niso pričakovali.

Ob načrtovani rekonstrukciji Plečnikovega avditorija v Tivoliju je del stroke v javnem pismu pozval MOL, da naj si premisli in odstopi od načrtovanega posega. Podpisniki javnega pisma menijo, da za letno gledališče na tem mestu ni potrebe, še sploh, ker je prizorišč za različne dogodke na prostem ob prenovljenih objektih in delujočih ustanovah v parku več kot dovolj.
Namesto tega so se zavzeli za ohranitev prostora nekdanjega avditorija v današnji podobi in funkciji ter za vzdržno, strokovno in celostno urejanje parka.

Plečnik je avditorij na jasi za Tivolskim gradom načrtoval leta 1933, po vojni je bil prepuščen propadanju.