Vseh 5,6 milijona evrov za obnovo žitnice bo zagotovilo ministrstvo za kulturo, denar za projekt pa je že zagotovljen. Foto: ptujinfo.com
Vseh 5,6 milijona evrov za obnovo žitnice bo zagotovilo ministrstvo za kulturo, denar za projekt pa je že zagotovljen. Foto: ptujinfo.com
Sorodna novica Obnova žitnice ne sme biti politično vprašanje

Kot sta danes ob obisku gradu na Ptuju napovedala ministrica za kulturo Asta Vrečko in državni sekretar Matevž Čelik Vidmar, bo 5,6 milijona evrov vreden projekt končan leta 2026.

Po besedah Aste Vrečko se aktualna ekipa na ministrstvu dobro zaveda bogate kulturne dediščine Ptuja, zato so se že ob nastopu mandata lotili urgentnega reševanja problematike gradu, saj je znameniti mestni objekt v državni lasti, upravlja pa ga sicer Pokrajinski muzej Ptuj Ormož, ki je sicer v lasti občin Spodnjega Podravja, njegovo dejavnost pa prav tako sofinancira država.

"Ena največjih državnih investicij v kulturno dediščino"
"Takoj smo se lotili iskanja trajne rešitve za to, da bi bogata arheološka dediščina postala javnosti še dostopnejša in bi bili hkrati primernejši tudi pogoji za njeno hrambo,"
je ministrica pojasnila, zakaj so se lotili projekta celovite obnove žitnice, ki sodi v sklop kompleksa ptujskega gradu. V njej bodo uredili razstavni depo in prostor za občasne razstave ptujskega muzeja.

Ministrica za kulturo v Pokrajinskem muzeju Ptuj Ormož
Pokrajinski muzej Ptuj Ormož letos zaznamuje 130-letnico delovanja. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Pokrajinski muzej Ptuj Ormož letos zaznamuje 130-letnico delovanja. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

Kot je poudarila, gre za eno največjih državnih naložb v kulturno dediščino v Sloveniji, s čimer sledijo viziji ministrstva, ki med drugim pomeni tudi decentralizacijo kulture in njeno dostopnost po vsej državi, pa tudi siceršnjo spremembo dozdajšnje muzejske politike na nacionalni ravni.

Vrečko je še povedala, da bo vseh 5,6 milijona evrov zagotovilo njeno ministrstvo, in pojasnila, da je denar za projekt že zagotovljen. Ker ga nameravajo črpati iz sredstev načrta za okrevanje in odpornost, morajo z obnovo pohiteti, saj je denar iz tega vira na voljo do začetka leta 2026. Hkrati je zagotovila, da je omenjeni rok dosegljiv.

Državni sekretar Matevž Čelik Vidmar je dodal, da so investicijo že začeli, saj bo letos dokončana izdelava projektne dokumentacije. Na začetku prihodnjega leta bodo izbrali izvajalca del, nakar bodo vzporedno potekala gradbena in konservatorsko-restavratorska dela. Ta naj bi sklenili do konca leta 2025, v celoti pa naj bi bil objekt končan do marca 2026, ko bodo predvidoma do poletja izpeljali priprave na izvajanje razstavne dejavnosti.

Sorodna novica S prenovo grajske žitnice bi na Ptuju dobili prostor za arheološko zbirko

"Neracionalno" bi bilo graditi nov muzej
Dogovora s pristojnim ministrstvom so zelo veseli tudi na strani ptujske občine in pokrajinskega muzeja, kjer so si dolgo prizadevali za primerno rešitev. Kot je dejala županja Nuška Gajšek, je prepričana, da je takšna, kot je zdaj na mizi, tudi najbolj smiselna, saj bi bilo neracionalno graditi nove prostore, če je v mestu na razpolago precej takih, ki jih je treba obnoviti in jim dati novo vsebino.

Županja je obenem vesela, da mestni občini ne bo treba financirati priprave projektne dokumentacije, kot so razmišljali sprva, saj se zdajšnje vodstvo ministrstva zaveda, da vendarle gre za objekt, ki je v državni lasti. Se je pa občina prijavila na razpis države za osvetlitev kulturnih spomenikov, sodelovali bodo pri zagotavljanju začasnih prostorov tistega, kar je v objektu ta trenutek, morali pa bodo poskrbeti tudi za preselitev prebivalcev grajskega kompleksa.

Direktor muzeja Aleksander Lorenčič pa je povedal, da gre za veliko darilo njihovi ustanovi, ki prav letos zaznamuje 130 let delovanja. Za obnovo grajske žitnice so si desetletja prizadevale generacije muzealcev in širše javnosti, je dejal in spomnil, da je minilo že 12 let, odkar bogata arheološka dediščina mesta ni na ogled javnosti.