Arhitekti iz biroja Scapelab so zasnovali že prenovo Cukrarne v Galerijo Cukrarna. Foto: Scapelab IN
Arhitekti iz biroja Scapelab so zasnovali že prenovo Cukrarne v Galerijo Cukrarna. Foto: Scapelab IN
Sorodna novica Zažgana feministična instalacija, razprostrta na pročelju Palače Cukrarna

Projektna dokumentacija za Palačo Cukrarna je izdelana, trenutno potekajo aktivnosti za izbor izvajalca gradbeno-obrtniških del. MOL je objavil javno naročilo za prenovo in prizidavo Palače Cukrarna, rok za oddajo ponudb je 3. april.

V Službi za razvojne projekte in naložbe mestne uprave MOL so še zapisali, da začetek gradnje načrtujejo v juniju, zaključek projekta pa konec leta 2025. Ocenjena vrednost gradbenih, obrtnih in instalacijskih del je 4,5 milijona evrov.

Arhitekturna rešitev za Palačo Cukrarna biroja Scapelab IN je bila sicer izbrana na podlagi natečaja za prenovo celotnega območja nekdanje tovarne sladkorja Cukrarna.

Obnova in rekonstrukcija
Kot so še pojasnili v Službi za razvojne projekte in naložbe, se obstoječ zgodovinski objekt Palače Cukrarna ohranja in obsega približno 2000 kvadratnih metrov površine, razporejenih v štiri etaže. Predviden poseg zajema obnovo in rekonstrukcijo. V sklopu rekonstrukcije so predvidene manjše rušitve, dozidave in ojačitev obstoječih konstrukcijskih elementov. Predvidena je dozidava tehničnega prizidka.

S posegom v konstrukcijo obstoječega zgodovinskega objekta bodo povečali stabilnosti objekta ter izboljšali programske zmogljivosti za umestitev novega programa za kulturno-umetnostno vzgojo mladih. Predvidena je izvedba notranjih strojnih in električnih instalacij ter izvedba priključkov.

Palača bo mladim nudila odprt, varen prostor, ki bo zbirališče mladih in se bo v toplih mesecih povezoval s programi na dvorišču, v parku in v skate parku. Foto: Scapelab IN
Palača bo mladim nudila odprt, varen prostor, ki bo zbirališče mladih in se bo v toplih mesecih povezoval s programi na dvorišču, v parku in v skate parku. Foto: Scapelab IN

MOL je Palačo Cukrarna namenila mladim oziroma osrednjemu mladinskemu centru Mreže mladinskih centrov Ljubljana, ki ga bo upravljal javni zavod Mladi zmaji. Poleg zagotavljanja programov mladih za mlade v središču Ljubljane bo center nastopal tudi kot stičišče vseh, ki se profesionalno ukvarjajo z izboljšanjem položaja mladih in delujejo v mladinskem sektorju.

Prenovljena Palača Cukrarna bo vključevala vse ravni delovanja mladih: druženje, povezovanje, sodelovanje, kreativnost in realizacijo. Pri tem bo sledila ciljem medgeneracijskega povezovanja in solidarnosti.

V Palači Cukrarna bodo našli prostor programski sklopi: mladinsko središče, izobraževalno središče in programi za razvoj občinstev, digitalno in medijsko središče mladih ter mestni inkubator za mlade. Program in ponudba Centra mladih Ljubljana se bosta povezovala in dopolnjevala tudi s programoma Galerije Cukrarna in Centra Rog, so zapisali v javnem zavodu Mladi Zmaji.