Navdih za zasnovo konstrukcije je Heatherwick našel v stopničastih vodnjakih, kakršne najdemo v Indiji. Foto: Reuters
Navdih za zasnovo konstrukcije je Heatherwick našel v stopničastih vodnjakih, kakršne najdemo v Indiji. Foto: Reuters

Gradnja skulpture, ki v višino meri dobrih 45 metrov, je pred petimi leti stala dobrih 260 milijonov dolarjev, zasnoval jo je arhitekt Thomas Heatherwick. Po tem, ko so v dveh letih štirje ljudje s skokom z njenih zgornjih sprehajalnih ploščadi naredili samomor, so jo zaprli: zadnja tri leta so morali turisti zgradbo občudovati samo ob njenem vznožju.

Skulptura je bila sicer od samega začetka deležna številnih kritik: nekateri so jo opisali kot "ogromen zlat döner kebab na nabodalu", Guardianov kritik pa, malo bolj zadržano, kot "stopnišče, ki ne vodi nikamor".

Sorodna novica Foto: Vedno navzgor - New York z novo sosesko in znamenitostjo, Posodo

Mreža stopnic
Vessel je bil zamišljen kot nekakšen newyorški Eifflov stolp. Jekleno konstrukcijo je izdelal biro Heatherwick Studio iz Londona. Vsebuje 154 intuitivno povezanih stopniščnih ram, torej sosledij stopnic, ki jih skupno tvori 2500 posameznih stopnic in 80 podestov. Sprehod po dobrih 1600 metrih stopnic je ponudil panoramski pogled na manhatnski West Side. Premer skoraj 46 metrov visoke konstrukcije ob vznožju znaša dobrih 15 metrov. V Italiji izdelani jekleni sestavni deli skupno tehtajo okoli 600 ton.

Pravilo "nihče sam" je spodletelo
Podjetje Related Companies, ki upravlja poslovni kompleks Hudson Yards, je pred zaprtjem poskušala nadzor zaostriti z desetdolarsko vstopnino in pravilom, da se po strukturi nihče ne sme vzpenjati sam. Ta ukrep se je izkazal za nezadostnega, ko je v tragičnem incidentu 14-letni deček v smrt skočil pred očmi svoje družine.

Temen sloves
Prva smrt na strukturi Vessel se je zgodila februarja 2020. Naslednje leto, ko se je tragični dogodek ponovil še dvakrat, so strukturo začasno zaprli. Ko se je ponovno odprla, se je zgodil še četrti samomor – upravniki so bili takrat tarča številnih kritik, ker v vmesnem času kljub opozorilom strokovnjakov niso dvignili varovalnih ograj, ki odraslemu človeku segajo samo približno do pasu. Curbed, newyorški arhitekturi in urbanizmu posvečena revija, je takrat zapisala, da je "Vessel večinoma postal znan samo še kot kraj smrti".

Odgovorni bodo letos poskusili še v tretje. Struktura se bo nazaj odprla še letos, a tokrat z novimi varnostnimi ukrepi, ki bodo vključevali tudi "jekleno mrežo od tal do vrha" – to naj bi "ohranilo unikatno izkušnjo, ki je k zgradbi privabila na milijone obiskovalcev s celega sveta".

Peter DeSalvo Jr, oče prvega fanta, ki si je na ta način vzel življenje, je za New York Times komentiral, da bi "vse smrti, vključno s smrtjo mojega sina, preprečili, če bi že od začetka imeli primerna varovala".

Ste v stiski?
Kadar je posameznik v hudi stiski, njegov izbrani zdravnik pa ni dosegljiv, se lahko obrne na dežurnega zdravnika, dežurno ambulanto najbližje psihiatrične bolnišnice, reševalno službo (112) ali urgentno psihiatrično ambulanto v Centru za zunajbolnišnično psihiatrijo v Ljubljani, kjer so dosegljivi na telefonski številki 01 475 06 70.

Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik sta 24 ur na dan na voljo na telefonski številki 116 123, Telefon za otroke in mladostnike Tom je od 12. do 20. ure na voljo na številki 116 111. Od 19. do 7. ure je na telefonski številki 01 520 99 00 na voljo klic v duševni stiski.

Društvo SOS-telefon za ženske in otroke žrtve nasilja je dostopno na telefonski številki 080 11 55. Dosegljiva je vsak dan, 24 ur.