Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Zahodni del Manhattna okrog 34. ulice je bil doslej eno zadnjih nerazvitih območij otoka z dvema milijonoma prebivalcev. Od leta 1986 tam sicer stoji veliko razstavišče Jacob Javits, vendar doslej okrog njega ni bilo niti trgovine. Zadnja leta se je del zahodnega Manhattna severno od Jacob Javits Centra začel razvijati s stanovanjskimi stolpnicami.

Mestnim oblastnikom prazen prostor na najdražjem kosu nepremičnine na svetu ni bil všeč in leta 2001 so začeli razmišljati o razvoju območja v skladu z upi za pridobitev organizacije poletnih olimpijskih iger leta 2012. Na območju 42 mestnih blokov, kjer razen skladišč in slepe ulice za vlake ni bilo ničesar, so nameravali zgraditi nov stadion in celotno olimpijsko vas.

Kandidatura je padla v vodo, ne pa tudi želje po razvoju območja, ki ga je New York Times leta 2001 prvi krstil za Hudson Yards. Prvi dokaz, da se bo tam nekaj res zgodilo, je bilo leta 2015 podaljšanje proge vlaka podzemne železnice številka 7, ki ga ljubitelji tenisa poznajo kot tistega, ki jih vozi na turnir OP ZDA, od Times Squarea do Jacob Javits Centra.

Posoda, nabita z newyorško simboliko

Pred štirimi leti se je zdelo, kot da vlak ne pelje nikamor, od konca preteklega tedna pa je podoba povsem drugačna. Ob izstopu s podzemne železnice pade v oči satovju podobna 16 nadstropij visoka stavba z 2.500 stopnicami, ki jo je oblikoval britanski arhitekt Thomas Heatherwick.

Poimenovali so jo The Vessel, kar v angleškem jeziku pomeni plovilo ali pa posoda, lahko pa gre v prenesenem pomenu tudi za sredstvo, s katerim dosežeš svoje cilje. Objekt, ki naj bi simboliziral značilnost Newyorčanov – nenehno vzpenjanje proti vrhu –, lahko sprejme 700 ljudi naenkrat, zaradi česar delijo brezplačne vstopnice.

The Vessel so začeli graditi leta 2017 iz jeklenih kosov, izdelanih v Italiji in težkih skupaj 600 ton za ceno 150 milijonov dolarjev.

Avtor Thomas Heatherwick na odprtju Posode pretekli petek. Foto: AP
Avtor Thomas Heatherwick na odprtju Posode pretekli petek. Foto: AP

Odprtih je tudi nekaj drugih stolpnic prve faze projekta, med njimi zgradba za umetniške projekte, imenovana The Shed, hotel, pisarniški stolpnici in velik trgovinski center, ki ima na površini 93.000 kvadratnih metrov okoli 100 trgovin in lokalov.

V drugi fazi projekta, ki naj bi bil dokončan do leta 2024, pa načrtujejo gradnjo stanovanjskih stolpnic in šole.

Mesto pričakuje, da bo Hudson Yards v BDP letno prispeval 19 milijard dolarjev in zagotovil 57.000 delovnih mest. Ko bo dokončan, bo 25 milijard dolarjev vreden projekt Hudson Yards povezal tri soseske Manhattna – Chelsea, Hell's Kitchen in West Side. Projektanta sta podjetji Related Companies in Oxford Properties Group, objekte pa gradijo z mislijo na okolje, saj imajo veliko manj ogljikovega odtisa kot podobne starejše stolpnice, med drugim pa imajo tudi zbiralnike za deževnico.