Z novim centrom, ki so ga zasnovali v arhitekturnem ateljeju Medprostor, bodo v Mariboru po več letih rešili prostorsko stisko osrednje mestne knjižnice, tam bosta nove prostore dobila še Umetnostna galerija Maribor in artkino.

Pomursko gradbeno podjetje je bilo skupaj s podjetjem Gic Gradnje izbrano kot najugodnejši ponudnik in bo projekt zgradilo za malo manj kot 19 milijonov evrov. Na razpis je prispelo sedem ponudb.

Sorodna novica Do 12,7 milijona evrov za Center Rotovž: "Bolj veselega dneva kulture v Mariboru še ni bilo"

Celotna investicija je ocenjena na skoraj 25,5 milijona evrov. Mariborska občina je pred kratkim podpisala pogodbo o sofinanciranju z ministrstvom za kulturo, ki je projektu zagotovilo 12,7 milijona evrov.

Kot je ob slovesnem podpisu povedal župan Arsenovič, gre za zadnji korak v procesu od dobre priprave do izvedbe projekta vseh, ki so pri tem sodelovali in naložbo tudi podpirali. Hkrati pa se z uvedbo v delo januarja začenja nova faza, župan pa upa, da bodo dela potekala čim bolj nemoteno za okoliške prebivalce in promet.

"Seveda si želim tudi določenega potrpljenja ljudi, vendar menim, da je tokrat motiv dovolj velik, da bomo to zmogli," je dodal Arsenovič, ki meni, da ima izbrani izvajalec skupaj s partnerji dovolj znanja in kompetenc, da bo vse skupaj naslednji dve leti potekalo čim manj obremenjujoče.

Direktor Pomgrada Iztok Polanič se je ob tem mestni občini zahvalil, da so bili izbrani na razpisu. Ob tem je izrazil prepričanje, da bodo projekt izpeljali v skladu z začrtano dinamiko in kakovostjo, ki se od njih tudi pričakuje.

Konstrukcijsko zelo zahtevna gradnja
Začetek gradnje je po besedah podžupana Gregorja Reichenberga predviden na začetku prihodnjega leta, objekt pa bo končan predvidoma v prvi polovici leta 2024. Kot je povedal, gre za konstrukcijsko zelo zahtevno gradnjo, saj zajema posege pod zemljo in rekonstrukcijo obstoječih objektov.

Sorodna novica Minister za kulturo in mariborski župan podpisala pogodbo o sofinanciranju Centra Rotovž

"Kljub vsemu gre le za kamenčke, ki jih moramo premagati, saj ciljamo na projekt, ki bo vsebinsko za mesto bistvenega pomena. Pričakujem, da bo to neka točka gravitacije, kamor se bo zgrinjala kultura in se bo rezultirala tudi širše," je dejal Reichenberg. Ob vsem skupaj bodo na novo vzpostavili tudi povezavo trga z Gosposko ulico in Lekarniško ulico.

Direktorica Mariborske knjižnice Dragica Turjak je vesla, da se po vseh letih obljub končno začenja gradnja. Iz osrednje knjižnice so bolj ali manj vse že preselili na začasne lokacije, ostaja le Pionirska knjižnica, a če ne bo mogoče stoodstotno varno delovanje v času del, bo treba poskrbeti tudi za njeno selitev.

Foto: Arhitekturni atelje Medprostor
Foto: Arhitekturni atelje Medprostor