Pritzkerjeva nagrada za Yvonne Farrell in Shelly McNamara

Yvonne Farrell (1951) in Shelley McNamara (1952), ki sta dejavni kot profesorici in arhitekti, sta 47. in 48. prejemnici Pritzkerjeve nagrade ter prvi nagrajenki, ki prihajata iz Irske. Farrellova in McNamara, ki v Dublinu od leta 1978 vodita svoj arhitekturni biro Grafton Architects, sta znani po svojih močnih, a rahločutnih pristopih. Njuni, v posebne kontekste umeščeni in sodobni posegi imajo vselej veliko posluha za zgodovino ter izkazujejo visoko raven občutljivosti in spretnosti, so zapisali na spletnem portalu Archdaily.

Yvonne Farrell in Shelley McNamara sodelujeta že več kot 40 let. Foto: EPA
Yvonne Farrell in Shelley McNamara sodelujeta že več kot 40 let. Foto: EPA

Kot beremo v utemeljitvi Pritzkerjeve nagrade, se je delo enakovrednih sodelavk Yvonne Farrell in Shelley McNamara vselej vrtelo okoli človeških bitij. Pravzaprav jima je občutek za proporce pomagal pri ustvarjanju intimnih prostorov v razmeroma nehvaležnih okoljih.
V nekaj več kot štirih desetletjih sta arhitektki skupaj izpeljali številne projekte, ki so pomagali izboljšati mesta, pri čemer so se odzvali na lokalne potrebe na Irskem, v Veliki Britaniji, Franciji, Italiji in Peruju.

Razstava Architecture as New Geography je arhitektkama na Beneškem bienalu prinesla srebrnega leva. Foto: Wikipedia
Razstava Architecture as New Geography je arhitektkama na Beneškem bienalu prinesla srebrnega leva. Foto: Wikipedia

Poučevanje kot način, kako destilirati svoje izkušnje in jih podariti drugim
Dvojica je leta 2012 na Beneškem bienalu dobila srebrnega leva za razstavo Architecture as New Geography, šest let pozneje pa sta družno kurirali bienale. Arhitekturo opisujeta kot "eno najzapletenejših in najpomembnejših kulturnih dejavnosti na planetu".

Spoznali sta se na šoli za arhitekturo na dublinski univerzi (UCD). Po diplomi se je obema ponudila priložnost poučevanja in pravzaprav sta ta del stroke vselej obravnavali kot "vzporedno resničnost /.../ in način, kako destilirati svoje izkušnje in jih podariti drugim generacijam, ki se pridružujejo". Obe sta do danes predavali na mnogih institucijah po svetu, vključno z École Polytechnique Fédérale de Lausanne in Academia di Architettura di Mendrisio.

Medicinska šola Univerze v Limericku. Foto: Wikipedia
Medicinska šola Univerze v Limericku. Foto: Wikipedia

Kot omenjeno, sta konec 70. let preteklega stoletja ustanovili Grafton Architects, sprva s še tremi sodelavci, vendar sta pod njegovo streho sčasoma ostali zgolj Farellova in McNamara. Obsežen portfelj njunega biroja se ponaša s pomembnimi kulturnimi in akademskimi projekti, kot so irski urbanistični inštitut, dublinska univerza (oboje leta 2002), umetnostni center Solstice v Navan na Irskem (2007), srednja šola Loreto v Milfordu na Irskem (2006) in medicinska šola univerze v Limericku na Irskem (2012).

Srednja šola Loreto v Milfordu. Foto: Wikipedia
Srednja šola Loreto v Milfordu. Foto: Wikipedia

Med njunimi aktualnimi projekti sta med drugim zgradba Marshall, ki je del londonske šole za ekonomijo in politične vede, ter blagovnica Oxford Street, ki je prav tako v Londonu. Med njune prispevke mestu Dublin spadajo kulturna četrt Parnell Square, mestna knjižnica, sedež uprave za oskrbo z električno energijo, hotel Vicar St, rekreaciji namenjena stavba v predelu Booterstown, priobalna zelenica in šola Dublin 7 Educate Together.

Lani so s Pritzkerjevo nagrado nagradili japonskega arhitekta Arato Isozakija (1931), ki je tako postal osmi lavreat iz Japonske. Foto: EPA
Lani so s Pritzkerjevo nagrado nagradili japonskega arhitekta Arato Isozakija (1931), ki je tako postal osmi lavreat iz Japonske. Foto: EPA

Prvo mednarodno naročilo
Njuno prvo mednarodno naročilo zunaj rodne Irske je bila v letu 2008 univerza Luigi Bocconi v Milanu, ki jima je na prvem svetovnem arhitekturnem festivalu v Barceloni v tistem letu prinesla nagrado za svetovno stavbo leta. Leta 2016 sta za arhitekturno zahtevni univerzitetni kampus UTEC Lima v Peruju prejeli mednarodno nagrado, ki jo podeljuje Kraljevi inštitut britanskih arhitektov (RIBA).

Tako Yvonne Farrell kot Shelley McNamara sta članici Irskega kraljevega inštituta za arhitekte (RIAI) in mednarodni častni članici Kraljevega inštituta britanskih arhitektov (RIBA). Lani jima je RIAI podelil medaljo RIAI Jamesa Gandona za življenjsko delo na področju arhitekture, letos pa sta prejeli tudi že kraljevo zlato medaljo, ki jo podeljuje RIBA.