Prerez stavbe, ki bo zrasla na Rotovškem trgu v Mariboru. Foto: Arhitekturni atelje Medprostor
Prerez stavbe, ki bo zrasla na Rotovškem trgu v Mariboru. Foto: Arhitekturni atelje Medprostor

Mariborski župan Saša Arsenovič zaradi nujnih dodatnih del sicer računa, da bo Center Rotovž svoja vrata odprl v letu 2025, in ne v prvi polovici leta 2024, kot je bilo sprva napovedano. V novem objektu bosta poleg knjižnice nove prostore dobila tudi galerija in kino. Gradnja se je začela na začetku leta 2022, pri čemer so najprej morali porušiti staro stavbo knjižnice in nasproti stoječi objekt, nato pa poglobiti Rotovški trg.

Največja naložba v lokalno kulturno infrastrukturo z državnim sofinanciranjem
Potek izvedbe projekta, ki se sofinancira z državnimi sredstvi, si je te dni ogledal državni sekretar na ministrstvu za kulturo Matevž Čelik Vidmar. Po njegovih besedah gre za trenutno največjo naložbo v lokalno kulturno infrastrukturo, ki jo sofinancira država, saj gre za projekt širšega pomena.

"Veseli me, da gre tu tudi za zelo zanimive programske rešitve, v smislu oblikovanja nekega novega strukturnega središča v centru mesta, v povezavi s prenovo kulturne dediščine, v povezavi z oživljanjem mestnega jedra, v povezavi s povezovanjem sodobnih vsebin s tradicionalnimi. Tudi čisto prostorsko-arhitekturno gre za neke inovacije," je dejal sekretar.

Čelika Vidmarja, ki je po izobrazbi arhitekt, je med drugim navdušila ideja o ponovni uporabi gradbenega materiala: "Opeke iz ruševin bodo ponovno vgrajene v nove objekte. To so stvari, ki bi jih radi na državni ravni spodbudili tudi pri prihodnjih naložbah."

Izjemno zahteven projekt v prav tako izjemno zahtevnih časih
Po besedah župana gradnja napreduje "v pričakovanem tempu", pri čemer je poudaril, da gre za izjemno zahteven projekt, ki se izvaja v izjemno zahtevnih časih. Zato po njegovem mnenju ni presenečenje, da so bila potrebna nekatera dodatna dela in da se časovni okvir izvedbe projekta nekoliko podaljšuje.

"Vsa dodatna dela so zahtevala dodaten čas, saj niso omogočala napredovanja del po časovnici. Verjetno bomo v letu 2024 končali dela, ki so bila predvidena, in upam, da bomo priča odprtju v letu 2025," je še dejal Arsenovič. Gradbinci so morali med drugim dodatno statično sanirati vogal sosednje mestne hiše Rotovž, med rušenjem pa so tudi odkrili poslikave, po prvih ocenah iz 17. stoletja, ki so jih morali ustrezno zavarovati.

Arhitekt Rok Žnidaršič, ki je odgovorni vodja projekta, je pojasnil, da zdaj izvajajo zaključna dela za zaščito gradbene jame. Pri mestni hiši Rotovž je gradbena jama že na končni globini in tam zdaj postavljajo kineto za prezračevalne, električne in druge inštalacije, kar bo potem osnova za temeljno ploščo, ki bo povezala vse objekte na ravni kleti. "Lahko rečemo, da se je po vseh teh mesecih izvedbe gradbene jame zdaj začela graditi hiša z nivoja 0 navzgor," je še dejal.

Sorodna novica Minister za kulturo in mariborski župan podpisala pogodbo o sofinanciranju Centra Rotovž

Gradnja Centra Rotovž je bila na začetku izvedbe ocenjena na okoli 25,5 milijona evrov. Po pogodbi iz decembra 2021 bo polovico denarja prispevala občina, drugo polovico oz. 12,7 milijona evrov pa ministrstvo za kulturo. Župan ocenjuje, da je vrednost projekta zaradi podražitev trenutno blizu 30 milijonov evrov. Verjame, da bo država ostala pri obljubi o polovičnem sofinanciranju. "Je pa to izziv tudi za mestni proračun," je še dodal.

Čelik Vidmar je zagotovil nadaljnjo podporo projektu. "Trenutno poteka zelo veliko naložb v kulturno infrastrukturo, in moram reči, da so dodatna dela in podražitve velik izziv za naložbeni del kulturnega proračuna. A naj rečem, da stojimo za projektom in da ga bomo podpirali do konca," je sklenil ob obisku gradbišča.