Nebotičnik je delo Vladimirja Perića - Talenta, ki je mednarodno priznan konceptualni umetnik. Med drugim je bil predstavnik Srbije na beneškem bienalu leta 2013. Foto: EPK Reka
Nebotičnik je delo Vladimirja Perića - Talenta, ki je mednarodno priznan konceptualni umetnik. Med drugim je bil predstavnik Srbije na beneškem bienalu leta 2013. Foto: EPK Reka

Kovinsko-leseni nebotičnik, ki so ga postavili pred nekaj dnevi, čaka na prve stanovalke. V njem je v dvajsetih nadstropjih izdelanih 160 hišic za manjše ptice, kot so denimo vrabci in sinice.

Skulptura-instalacija je delo prepoznavnega 58-letnega beograjskega umetnika Vladimirja Perića - Talenta, ki je svoj prvi nebotičnik za ptice postavil v Avstriji ob tovarni za izdelavo luksuznih lesenih hiš leta 2003. Avstrijski nebotičnik je bil izdelan v celoti iz lesa, njegova funkcionalnost pa je bila veliko bolj izražena kot v primeru reškega nebotičnika, je povedal 58-letni umetnik za današnji Jutarnji list. Dodal je, da so v avstrijskem nebotičniku po njegovi postavitvi ptice gnezdile tudi deset let.

Antiteza stanovanjskim in poslovnim nebotičnikom
"Videli bomo, ali se bodo ptice iz narave prilagodile sami strukturi in materialu zgradbe reškega nebotičnika, ki je umeščen v industrijsko-ekološki kompleks,"
je dejal Perić. Povedal je, da je reški nebotičnik za ptice antiteza stanovanjskim in poslovnim nebotičnikom ter industrijskim dimnikom, ob katerih je postavljen.

Perić s svojo instalacijo na ironičen način izziva različne sodobne koncepte, ki so povezani s spremembami v naravi in načinih bivanja. "Obravnava tudi humanost struktur, ki jih ustvarja človek v socio-kulturnih kontekstih, ob nenehno spreminjajočih pozicijah moči in interesov," razlaga umetnik.

Do ideje je prišel, ko je na podstrešju družinske hiše našel staro in neuporabljeno ptičjo hišico. "Zastareli koncept je prilagojen sodobnemu kontekstu, v katerem humanizem, empatija ali spoštovanje individualnosti niso pretirano pomembni," je dodal.

Spodbujanje nostalgije do otroštva
Kustosinja reškega muzeja za moderno in sodobno umetnost Nataša Šuković je za zagrebški časnik izpostavila, da je pomen Perićeve instalacije tudi spodbujanje nostalgije do otroštva, ko je večina gradila ptičje hišice, kot tudi do obdobja razcveta Reke, ko so se ljudje v to mesto množično priseljevali. "Lahko pričakujejo, da bo skulptura zaradi padavin in potencialne priselitve ptic spreminjala svojo podobo, kar bo pomenilo tudi nadaljevanje umetniškega dela," še opisuje kustosinja.

V EPK-ju so napovedali, da bodo glede na epidemiološke ukrepe do sredine aprila sprejeli odločitev o morebitnem prestavljanju ali odpovedi dogodkov, ki so napovedani za drugo polovico aprila in za maj.