Za danes je predvidenih 70 dogodkov za vse okuse na več kot 30 lokacijah v mestu. Foto: Davor Dragičević
Za danes je predvidenih 70 dogodkov za vse okuse na več kot 30 lokacijah v mestu. Foto: Davor Dragičević

Reka, ki je tretje največje mesto na Hrvaškem in največje pristanišče v državi, se predstavlja s sloganom Pristanišče raznolikosti. Prav reško pristanišče, ta močna identifikacijska točka mesta, bo tudi prizorišče osrednjega dela slovesnosti ob odprtju, ko bodo uprizorili modernistično glasbeno-scensko delo Opera industriale v režiji Daliborja Matanića. Otvoritveni program se je sicer začel že ob deveti uri zjutraj, potekal pa bo vse do nedeljskih jutranjih ur.

Program otvoritvenega dne traja že od jutra, med drugim je nastopila zasedba Kantridersi. Foto: Dalibora Bijelić
Program otvoritvenega dne traja že od jutra, med drugim je nastopila zasedba Kantridersi. Foto: Dalibora Bijelić

"Opera industriale je nastala po glasbeni predlogi reškega umetniškega dvojca JMZM (Josip Maršić in Zoran Medved). Orkestriral jo je hrvaški skladatelj Fran Đurović. Narator bo pevec glasbene skupine Let 3 Zoran Prodanović – Prlja," je pojasnila Emina Višnić, direktorica podjetja EPK Reka 2020.

Kot je napovedala, bo pri izvedbi opere sodelovalo več sto izvajalcev, med drugim več deset reških kitaristov in bobnarjev iz žanrsko različnih skupin, 55 plesalcev, številni pevski zbori, med njimi moški zbor iz Finske Mieskuoro Huutajat, in številni drugi. Projekt EPK prinaša tudi vlaganje v kulturno infrastrukturo, kot ga v tem mestu že dolgo ni bilo, saj so bili tako na Reki kot tudi v večini hrvaških mest zadnji večji infrastrukturni projekti izvedeni v 70. letih preteklega stoletja.

70 dogodkov za vse okuse
"Predvidenih je 70 dogodkov za vse okuse na več kot 30 lokacijah v mestu, od mestne tržnice in pristanišča do pop up nastopov pevskih zborov in igralcev na mestnih ulicah in
večernih programov v barih in klubih," je še direktorica opisala EPK-jev današnji program.

EPK Reka 2020 bo skupnoprinesel 300 kulturnih programov na Reki in v okolici, tudi v galerijah. Foto: Davor Dragičević
EPK Reka 2020 bo skupnoprinesel 300 kulturnih programov na Reki in v okolici, tudi v galerijah. Foto: Davor Dragičević

Naziv EPK nosi še manjše univerzitetno mesto Galway, ki leži na zahodni obali Irske. Otvoritvena slovesnost ne bo le v mestecu, temveč v celotnem okrožju. Slovesnost bo tako v Galwayu kot v celotnem okrožju trajala vse od 1. do 8. februarja. Začela se bo v Clifdenu, nadaljevala v An Spidealu, Tuamu, Ballinasloeju, Portumni in Athenryju ter vrhunec doživela 8. februarja v Galwayu.

Sorodna novica Reka in Galway: Evropski prestolnici kulture letos na Hrvaškem in Irskem

Potekala bo na prostem in zaznamovala prehod iz zimske teme v pomlad. Organizatorji na spletni strani Galway 2020 napovedujejo kakofonijo zvokov in podob, saj se bo v tem pomembnem trenutku združilo celotno okrožje. Poklonili se bodo zgodbam iz preteklosti in elementom, ki so posebni za Galway.

1. februar je na Irskem dan svete Brigite
Program EPK so v Galwayu, v katerem živi 80 tisoč ljudi, oblikovali okoli štirih keltskih praznikov, po katerih so poimenovali tudi trimesečja – Imbolc, Beltane, Lughnasa in Samhain. Prvi s spiska, Imbolc, je povezan z boginjo domačega ognjišča Brigito. Na Irskem dan svete Brigite praznujejo 1. februarja, kar sovpada s pomladanskim festivalom Imbolc. Ta zaznamuje prehod zime v pomlad in ponazarja prihod novega življenja. V tem duhu začenjajo tudi kot prestolnica kulture.

Kulturni program bo v obeh mestih trajal do konca januarja 2021.