Simpozij bo potekal v Kinu Šiška in na spletu. : BoBo
Simpozij bo potekal v Kinu Šiška in na spletu. : BoBo

Tretji simpozij NONUMENT!, ki je posvečen skritim, zapuščenim in pozabljenim monumentom 20. stoletja, pripravlja MoTA – Muzej tranzitornih umetnosti v sodelovanju s Kinom Šiška.

Današnji dogodek bo v kinošiškovski Katedrali, vendar pa je število obiskovalcev omejeno zaradi epidemije covida-19 in bo dogajanje zato hkrati potekalo tudi prek spleta. Začenja se ob 14. uri in bo trajal do 21. ure. Skupno bodo danes potekali trije paneli, okrogla miza in osrednje predavanje Branislava Dimitrijevića.

Premisleke o zapuščenih in uničenih spomenikih, zgradbah in javnih prostorih dvajsetega stoletja, o katerih so premišljevali v preteklih letih, bo tretji simpozij NONUMENT! nadgradil v možne strategije delovanja v nenehno spreminjajočem se sodobnem mestu. Tuji in domači gostje bodo skozi primere arhitektur, trgov in mest premišljevali o odprti uporabi prostora kot o pogoju preživetja.

Predstavili bodo tudi knjigo, ki je izšla v okviru projekta
Obenem bo izšla prva knjiga NONUMENT!, v kateri je zbrano in predstavljeno delo preteklih dveh let. Knjigo bodo predstavili na okrogli mizi, na kateri bodo imeli avtorji besedil in raziskav Nika Grabar, Ljubica Slavković, Alexei Monroe, Danica Sretenović in Neja Tomšič kratke ekspozeje svojih prispevkov v knjigi. Pogovor, ki bo sledil, bo moderiral Miloš Kosec.

Na osrednjem predavanju "Egipt, ne 'Oktober": Neskladja v interpretacijah jugoslovanskih narodno osvobodilnih monumentov nekoč in danes bo Branislav Dimitrijević izhajal iz kritičnega komentarja neokonstruktivističnega umetnika Aleksandra Srneca o tipologiji spomenikov v socialistični Jugoslaviji, v katerem je trdil, da so ti spomeniki bližje egipčanskemu tipu skulptur kot pa umetniškemu izročilu oktobrske revolucije.