Umetniška šola iz Winchestra s projektom v Tate Modern vabi obiskovalce k aktivnemu sodelovanju pri seriji dogodkov in dejavnosti, ki jih bodo vodili umetniki, akademiki in študenti. S souporabo digitalnih in ročnih obrti, risanja, mode in tekstila in z radikalno odprto obliko kuriranja bodo obiskovalce povabili k testiranju, manipuliranju in spajanju konstelacij predmetov po celotnem nadstropju Tate Exchange.

Ideja projekta Potepuški predmeti ( (Itinerant Objects) izhaja iz razmisleka, kako se predmeti gibajo in kam potujejo. Nekoč so s predmeti trgovali po Svilni cesti, pri tem pa so nastajale tudi raznovrstne zgodbe. Te poti in zgodbe danes postajajo del nove kitajske vizije z iniciativo One Belt One Road in zato o njih ponovno razmišljamo in jih prerazporejamo skozi neštete mikroizmenjave in ustvarjalne procese, so o dogodku zapisali v Muzeju tranzitornih umetnosti ‒ MoTA.

Foto: Barbara Poček/Gledališče Glej
Foto: Barbara Poček/Gledališče Glej
Sorodna novica Opijske ladje: knjiga umetnika zaokroži čajne obrede Neje Tomšič

Skoraj 50 ponovitev v 11 državah

Neja Tomšič bo v prostorih Tate Modern od petka do nedelje enkrat dnevno izvedla svoj performans Čaj za pet: Opijske ladje. Gre za vizualni esej, ki združuje poslikano keramiko, kitajski čajni obred in pripovedovanje. Skozi zgodbe petih ladij iz 19. stoletja, ki jim v intimni atmosferi prisluhnejo obiskovalci, poskuša projekt odgovoriti na vprašanje, kako trgovine z drogami sooblikujejo in vzdržujejo našo politično in družbeno sedanjost.

Vizualna umetnica je s performansom Čaj za pet: Opijske ladje, ki ga izvaja od leta 2017, gostovala v 11 državah, doživel pa je skoraj 50 ponovitev. Projekt je leta 2018 nadgradila z izidom istoimenske umetniške knjige pri založbi Rostfrei Publishing in zanjo prejela nagrado za najboljšo knjigo umetnika v letih 2017/2018 galerije P74 ter nagrado Slovenskega knjižnega sejma za najlepše oblikovano knjigo v kategoriji Knjiga kot objekt.

Foto: Rostfrei Publishing
Foto: Rostfrei Publishing

Poleg Neje Tomšič bo gostujoča umetnica dogodka v priznani londonski galeriji tudi kitajska modna oblikovalka Liang Mingyu s projektom Masi Mara. Gre za skulpturo slona v dejanski velikosti, izdelano iz recikliranega džinsa, ki bo izhodišče za delavnice in pogovore o okoljski estetiki.