Markantni prizor iz uradnega napovednika za nadaljevanko She-Hulk ... Foto: YouTube
Markantni prizor iz uradnega napovednika za nadaljevanko She-Hulk ... Foto: YouTube
Sorodna novica Marko Mušič: "Še zmeraj verjamem v arhitekturo za vse čase"

Stavba, ki se pojavlja v novi Marvelovi seriji She-Hulk: Attorney at Law, je na las podobna spominskemu kompleksu Kolašin v Črni gori, ki ga je oblikoval Marko Mušič. Mušič ima glede tega mešane občutke; med drugim je "žalosten in zgrožen, da velike države z argumentoma moči in velikosti v njihovem samopotrjevanju brezbrižno prezirajo etične, moralne in kulturne vrednote manjših in malih narodov".

Pol stoletja pred svojim časom
"Po eni strani pa sem vesel, celo ponosen, da sem takrat, na pragu tridesetih let (natečaj leta 1970, odprtje leta 1975) ustvaril arhitekturo, ki je dovolj izvirna, samosvoja, prepoznavna in avantgardna pa tudi v širnem svetu tolikokrat objavljena in razstavljena, da so jo sedaj, petdeset let pozneje, uporabili ameriški filmarji,"
je v sporočilu zapisal arhitekt Mušič.

Obenem je poudaril, da ga o tej uporabi njegove arhitekture "ni namreč nihče obvestil, kaj šele prosil za soglasje in dovoljenje".

Mušiča so na to, da se arhitektura, ki je izjemno podobna spominskemu kompleksu Kolašin, pojavlja v novi seriji ameriške produkcijske hiše Marvel, opomnili kolegi.

... in spominski kompleks Kolašin v Črni gori. Foto: Google Maps
... in spominski kompleks Kolašin v Črni gori. Foto: Google Maps

Kot piše današnje Delo, je Mušiča na podobnost opozorila arhitektka iz Beograda, ki dela v njihovem biroju. "Beograjska arhitekturna sredina veliko pozornost namenja zaščiti modernistične arhitekture in jo to tudi mnogo bolj razburja. Naslovil bom pismo na črnogorsko kulturno ministrico Mašo Vlaović, številni so prepričani, da bi pri tem morala posredovati država. Pisal sem tudi tajniku razreda za umetnost SAZU," je za časopis povedal akademik in lanski Prešernov nagrajenec.

Tajnik Jožef Muhovič je dejal, da bodo primer obravnavali na prvi ali drugi seji razreda jeseni in zelo verjetno pripravili izjavo za javnost. Primer vidi predvsem kot izhodišče za ureditev zaščite avtorskih pravic na področju umetnosti pri nas, ki ima številne primanjkljaje, piše Delo.

Pravniki: Gre za kompleksen primer
Kot je za časopis povedala odvetnica Nataša Pirc Musar, ki se ne spominja podobnega primera iz slovenske sodne prakse, "gre za zelo zapleten mednarodni pravni problem – delo slovenskega arhitekta v Črni gori, kršilec pa je ameriški".

Črna gora se je leta 2014 na beneškem arhitekturnem bienalu predstavljala s projektom
Črna gora se je leta 2014 na beneškem arhitekturnem bienalu predstavljala s projektom "Treasures in Disguise": osvetlili so štiri zanemarjane, propadajoče modernistične stavbe, ki so v času nastanka veljale za testament novi družbi. Med njimi je bil tudi spominski center v Kolašinu, eden od kuratorjem postavitve pa je bil Boštjan Vuga. Foto: Iz arhiva Marka Mušiča

Najprej bi bilo treba po njenem mnenju dokazati, da je res kopija avtorskega dela in v kolikšni meri. "Ker gre za nepogodbeno odškodninsko tožbo, domnevno oškodovan je bil državljan Slovenije, kršitev avtorskega prava pa naj bi nastala v ZDA, bi bilo pristojno sodišče v Sloveniji, presoja pa bi potekala po ameriškem pravu. Olajševalno je, da bi oškodovanec lahko imel slovenske odvetnike," je pojasnila.

Poslopje se razteza na 2500 kvadratnih metrih, kjer so imele včasih prostore pisarne, razstavni prostori in kongresna dvorana. V času nastanka – in tudi še danes – stavba velja za čudo modernistične arhitekture in je znana marsikje po svetu. Foto: Spomenik database
Poslopje se razteza na 2500 kvadratnih metrih, kjer so imele včasih prostore pisarne, razstavni prostori in kongresna dvorana. V času nastanka – in tudi še danes – stavba velja za čudo modernistične arhitekture in je znana marsikje po svetu. Foto: Spomenik database

Eva Gostiša in Eva Milošič iz odvetniške pisarne Jadek & Pensa sta dodali, da bi imel tako Mušič, ki uživa varstvo po slovenskem zakonu o avtorski in sorodnih pravicah, med drugim lahko prepovedni in odstranitveni zahtevek, pa tudi zahtevek za plačilo odškodnine. Gre za izkoriščanje avtorskega dela z namenom doseganja gospodarske koristi, kar predstavlja kršitev.

"V vsakem primeru bi slovenska sodišča morala uporabiti kolizijsko pravilo, to je pravilo o določitvi uporabnega prava v skladu z bernsko konvencijo za varstvo književnih in umetniških del, katere podpisnice so tudi ZDA in Slovenija, ter pravo določene zvezne države Amerike, da bi ugotovila, ali je nastala kršitev," sta za Delo strnili pravno vprašanje.

Nova Marvelova serija Jessice Gao She-Hulk: Attorney at Law na pretočni servis Disney+ prihaja 17. avgusta. Je osma televizijska serija iz Marvelovih studiev, ki so od leta 2009 v lasti Disneyja. Zgodba sledi odvetnici Jennifer Walters, specializirani za primere nadljudi, ki tudi sama lahko postane zelena superjunakinja z nadčloveško močjo.

Čeprav bo premiera šele čez en mesec, se je stavba po očitnih Mušičevih zgledih pojavila v kratkem videonapovedniku že sredi maja. Ogledate si ga lahko spodaj.