Pogled z vrha v središče skulpture Vessel. Foto: AP
Pogled z vrha v središče skulpture Vessel. Foto: AP

V preteklem tednu je tam (za zdaj še domnevno) storil samomor 14-letnik, predtem je januarja s skulpture skočil 21-letnik iz San Antonija v Teksasu, decembra lani 24-letna Brooklynčanka, februarja pa 19-letna študentka iz New Jerseyja.

Stephen Ross, predsednik Related Company, ki stoji za sosesko Hudson Yards, je za The Daily Beast povedal, da se je podjetje zaradi nedavne tragedije odločilo dokončno zapreti to umetniško instalacijo. "Mislili smo, da smo storili vse, kar bi res preprečilo to. Težko je zares dojeti, kako se lahko kaj takega zgodi. Veste, res se počutim grozno zaradi družine," je povedal Ross in dodal, da je nedavna žrtev obiskala instalacijo s štirimi družinskimi člani.

Kimberly Winston, tiskovna predstavnica Hudson Yards, je za People povedala, da je Vessel (slov. posoda) zdaj zaprt za nedoločen čas, in dodala: "Ta tragedija nas je strla in naše misli so z družino mlade osebe, ki je izgubila življenje. Preiskava je v polnem teku." Lowell Kern, predsednik enega izmed uradov newyorške mestne uprave, je dejal, da bi podjetje Related Company "lahko zvišalo ovire in bi s tem preprečilo to tragedijo. Iz neznanih nam razlogov so se odločili, da tega ne storijo."

Foto: AP
Foto: AP

Tiskovni predstavnik podjetja pa je za New York Times povedal, da je bila skulptura že januarja začasno zaprta, da bi se gradbeni investitor lahko posvetoval s strokovnjaki za preprečevanje samomorov, vključno s psihiatri, o tem, kako najbolje omejiti možnost samomorov. Že januarja pa je za New York Post povedal tudi, da je podjetje zaposlilo več varnostnih delavcev, ki so posebej usposobljeni za opazovanje in pomoč ljudem, ki predstavljajo tveganje za skok s skulpture.

Več kot 1600 metrov stopnic, ki vodijo skoraj 46 metrov v višino
Vessel je bil pravzaprav zamišljen kot nekakšen newyorški Eifflov stolp. Jekleno konstrukcijo je izdelal biro Heatherwick Studio iz Londona, ustanovitelj katerega je oblikovalec Thomas Heatherwick. Vsebuje 154 intuitivno povezanih stopniščnih ram, torej sosledij stopnic, ki jih skupno tvori 2500 posameznih stopnic in 80 podestov. Sprehod po dobrih 1600 metrih stopnic je ponudil panoramski pogled na manhattanski West Side. Premer skoraj 46 metrov visoke konstrukcije ob vznožju znaša dobrih 15 metrov. V Italiji izdelani jekleni sestavni deli skupno tehtajo okoli 600 ton.

Vessel je zasnoval britanski oblikovalec Thomas Heatherwick. Foto: AP
Vessel je zasnoval britanski oblikovalec Thomas Heatherwick. Foto: AP

"Vessel je ena najbolj zapletenih jeklenih konstrukcij, kar jih je bilo kdaj koli izdelanih. Danes zaznamujemo vznemirljiv trenutek, ko je bil zadnji od ogromnih 75 montažnih kosov, ki so potovali vse od Italije do Manhattna, vgrajen celo pred načrtovanim rokom in s presenetljivo geometrijsko natančnostjo. V naslednjih nekaj mesecih se bomo osredinili na namestitev zadnjih detajlov konstrukcije – tlakovci, ograje, razsvetljava in obloge bodo zaokrožili ta popolnoma drugačen javni prostor," je pred odprtjem v letu 2019 povedal Heatherwick.

Navdih v stopničastih vodnjakih Indije
Leta 1970 rojenega oblikovalca je New Yorker označil za "najverjetneje najustvarjalnejšega človeka na svetu", glede njegovega dela pa je zapisal, da bi ga lahko opisali kot praznovanje tega, da v formalnem arhitekturnem izobraževanju ni nikoli absorbiral dogme o načrtovanju stvari, ki bi morale biti pravilno poravnane in lične. Njegove stvaritve nosijo v sebi nekaj duha Harryja Potterja, viktorijanske domiselnosti in skorajda tudi elemente steam punka, je še zapisal New Yorker.

Heatherwick je navdih za zasnovo manhattanske konstrukcije našel v stopničastih vodnjakih, kakršne imajo na indijskih tleh. S svojim oblikovalskim birojem je nato poiskal rešitev, ki izzove energičen učinek s svojimi ponavljajočimi se stopnišči. Vrednost znamenitosti, pogled na katero se je v javnosti spremenil zaradi tragičnih dogodkov, je ocenjena na skoraj 170 milijonov evrov.

Če čutite hudo duševno stisko ali imate samomorilne misli,
poiščte strokovno pomoč v organizacijah, ki nudijo neposredno pomoč.

Lahko se obrnete na svojega osebnega zdravnika ali na:
112 – Center za obveščanje (za takojšnjo nujno pomoč)
116 123 – Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik
116 111 – TOM – telefon za otroke in mladostnike
01 520 99 00 – Klic v duševni stiski
031 233 211 – Ženska svetovalnica – krizni center