Spominski objekt bo stal na območju univerzitetnega parka v Novem Sadu. Foto: Bevk Perović Arhitekti
Spominski objekt bo stal na območju univerzitetnega parka v Novem Sadu. Foto: Bevk Perović Arhitekti

Na vabljenem arhitekturnem natečaju je žirija, ki ji je predsedovala Olivera Balašević, vdova februarja letos umrlega glasbenika, izmed petih natečajnih predlogov izbrala rešitev slovenskega arhitekturnega biroja Bevk Perović Arhitekti.

Sorodna novica Umrl je Đorđe Balašević

Atelje sanj Đorđa Balaševića
Uradni naziv spominskega objekta bo Atelje sanj Đorđa Balaševića, združeval pa bo več programov. Spominski objekt bo obsegal razstavni prostor, projekcijsko dvorano, 11 spominskih sob, posebej zasnovanih po motivih Balaševićevih pesmi, in uporabno streho kot zaključek paviljona s pogledi na Donavo in Petrovaradinsko trdnjavo. Objekt bo vodila Fundacija Đorđa Balaševića, so sporočili iz biroja Bevk Perović Arhitekti.

Hibrid med muzejem, spomenikom, paviljonom in parkom
Objekt bo zasnovan kot povsem nova tipologija, kot hibrid med klasičnim muzejem, spomenikom, paviljonom in parkom. Po besedah arhitektov Matije Bevka in Vase Perovića bo namesto klasične muzejske organizacije deloval kot odprta in fleksibilna platforma za ohranjanje Balaševićeve kulturne dediščine, promocijo njegovega dela in bo nudil sodobno izkušnjo doživljanja njegove glasbe.

Foto: Bevk Perović Arhitekti
Foto: Bevk Perović Arhitekti

Atelje sanj Đorđa Balaševića, ki bo prvi projekt biroja Bevk Perović Arhitekti v Srbiji, bo umeščen v območje univerzitetnega parka v Novem Sadu, kjer bo tvoril novo točko aktivacije mesta. Med objekti, ki so jih zasnovali v biroju Bevk Perović Arhitekti, sta med drugim ljubljanska džamija in prihajajoči NUK II.

Današnje prireditve sta se poleg arhitektov Bevka in Perovića ter Olivere Balašević udeležila tudi predstavnik organizatorja natečaja in predsednik Društva arhitektov Maribor Andrej Šmid ter župan Novega Sada Miloš Vučević.

Foto: Bevk Perović Arhitekti
Foto: Bevk Perović Arhitekti