"Kdor ni najprej drevesa razumel in šele nato posadil, ta ni storil ničesar in kaj kmalu bo doumel, da ne ve, kaj senca je," na eni izmed tabel v parku stoji verz iz pesmi Jednom, posvečeni lipi. Foto: Facebook/Uradna stran mesta Podgorica

V Podgorici so ob ganljivi simboliki včeraj odprli park Đorđa Balaševića, v katerega so postavili tudi 11 tabel z verzi iz njegovih pesmi. 11. maja bi namreč legendarni kantavtor dopolnil 68 let, vendar je sredi februarja njegove oboževalce šokirala vest, da je v bolnišnici v Novem Sadu izgubil bitko s pljučnico, ki je bila posledica okužbe z novim koronavirusom.

Celotna regija je bila takrat združena v žalovanju, v Črni gori pa so se zdaj odločili, da se mu poklonijo še na trajnejši način.

Simbolično kot v Balaševićevi pesmi Neki novi klinci, v kateri je verz "na dan, ko sem se rodil, je bil tukaj posajen oreh", sta župan Podgorice Ivan Vuković in vodja mestnega podjetja Zelenilo Daca Popović posadila oreh in meščanom v uporabo predala velikanski park, posvečen panonskemu mornarju, kot se je reklo glasbeniku iz Vojvodine. Kot je dejal Vuković, so se mu želeli na ta način oddolžiti in ovekovečiti spomin nanj.

Simbolike pa s tem še ni konec. V parku, ki se razprostira na kar 7.000 kvadratnih metrih, je posajenih 68 sadik dreves, vsaka od njih pa simbolizira eno leto Balaševićevega življenja. Hkrati so izbrali tiste vrste, ki jih je tudi sam opeval v svojih pesmih – kostanj, lipo, cipreso, mandelj, murvo, medtem ko je drevored akacij že stal tam.

Rastlinje so obogatili še z grmovnicami, rožami in travo, ob potkah stojijo table z verzi iz njegovih pesmi, postavili so 19 klopi in sedem gugalnic – tri za otroke in štiri za odrasle. Uredili so tudi razsvetljavo, skupna vrednost del pa je ocenjena na 100.000 evrov.