Blaž Dolenc (1993) je diplomiral iz dramske igre na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). Prav tam je zatem pridobil še naziv magister giba.

Med študijem je v gledališču Glej sodeloval pri predstavi Zborovanje ptic režiserke Nine Rajić Kranjac, ki je dobila nagrado Rejhana Demirdžića za najboljše mlade igralke/igralce za kolektivno igro na 56. mednarodnem gledališkem festivalu MESS. Pozneje je nastopil tudi v režiserkini predstavi Svetovalec v Mestnem gledališču ljubljanskem.

Po študiju se je sprva pridružil ansamblu Slovenskega ljudskega gledališča (SLG) Celje, od septembra 2019 pa je zaposlen v igralskem ansamblu Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor. Tam je doslej med drugim upodobil Lea Zarnika v predstavi To noč sem jo videl v režiji Janeza Pipana, Mercutia v Romeu in Juliji v režiji Aleksandra Popovskega in Koritnika v Pošti, ki jo je režiral Juš A. Zidar.

Kot igralec je zrl z velikih platen v celovečercu Inventura Darka Sinka, fimu, ki je pobral šest vesen na lanskem Festivalu slovenskega filma (FSF), tudi za najboljšo režijo. Njegova igra je že večkrat naselila tudi male zaslone, med drugim v nadaljevankah Lajf je tekma in Sekirca v med.

V nedeljo pa ga bo mogoče videti v TV-seriji Leninov park, ki je kot njena predhodnica Jezero nastala na podlagi literarne predloge istoimenskega romana Tadeja Goloba. Prvi del nove serije v režiji Klemna Dvornika bo na sporedu Prvega programa Televizije Slovenija ob 20. uri.

Trem delom serije Leninov park bo sledila še trodelna serija Dolina rož, ki na male zaslone prihaja 30. januarja.