Nataša Živković (1981) je koreografinja, plesalka, performerka in pedagoginja.

Sprva je zaključila Srednjo baletno šolo, nato pa se posvetila sodobnemu plesu ter diplomirala iz primerjalne književnosti in francoskega jezika na ljubljanski Filozofski fakulteti. Danes deluje na polju uprizoritvenih umetnosti, od sodobnega plesa do gledališča in performansa, ter poučuje na umetniški gimnaziji v Ljubljani.

Pogosto sodeluje v predstavah v produkciji Bunkerja, Via Negative in zavoda Emanat. 22. aprila bo vnovič na ogled telematična edicija tehnoburleske Tatovi podob, v kateri današnja avtoportretiranka nastopa z imenom Tristan Bargeld. Tehnoburlesko pod okriljem Emanata uprizarjajo že več let, v času epidemije jo ponujajo na ogled prek platforme Pretok TV.

Sorodna novica Med dvema ognjema – umetnica, ujeta med različne družinske vloge

Nataša Živković ustvarja tudi avtorske projekte, povezane v družinsko trilogijo. Leta 2009 je ustvarila prvenec Prva ljubezen, drugič (preboleti Naceta Junkarja), ki mu je čez pet let sledil Zavoljoočeta, na lanskem Mestu žensk pa je predstavila zaključni del trilogije – Med dvema ognjema.

Za svoje umetniško delo je bila večkrat nagrajena. Leta 2009 je dobila nagrado zlata ptica, leta 2019 je bila na gostovanju na festivalu ACT v Bilbau nagrajena z glavno nagrado ACT Award 2019, in nato istega leta dobila tudi nagrado Ksenije Hribar za izjemne dosežke na področju sodobnega plesa.

Pred vsem tem pa je bila baletna predstava Giselle v Cankarjevem domu, po ogledu katere je vedela, da želi tudi sama začeti plesati balet. Več v Avtoportretu.