Nina Noč (1994) je baletna plesalka in priznana baletna solistka v SNG-ju Opera in balet Ljubljana.

Leta 2012 je še kot dijakinja prejela diplomo dr. Romana Klasinca za predanost baletu, trud in dosežene uspehe na tekmovanjih v Sloveniji in zunaj slovenskih meja. Leta 2013 je z odliko zaključila izobraževanje na Konservatoriju za glasbo in balet. Istega leta je postala v SNG-ju članica baletnega ansambla v ljubljanskem Baletu.

Plesala je osrednje vloge v vrsti baletnih predstav. Bila je Aurora v Trnuljčici, Svanhilda v Coppélii, Klara v Hrestaču, Odette/Odile v Labodjem jezeru, Giselle v Giselle in Marlene Wood v Velikem Gatsbyju. V teh predstavah je obenem odplesala tudi druge vloge, na primer Modro ptico v Trnuljčici, Kitrijino prijateljico v Don Kihotu, bila je ena od prijateljic v Coppéliji.

Sorodna novica Dunajski večer: nostalgična, moderna, romantična baletna predstava

Konec avgusta je plesala v predstavi Dunajski večer, ki je odsevala zgodovinski čas in vpliv glasbe na evropsko zgodovino. Kmalu jo bo mogoče videti v predstavi Strune. Baletni triptih koreografov Ena Peçija, Jacopa Godanija in Lea Mujića bo imel premiero 11. novembra. "Dela novega baletnega triptiha so odsev našega časa in budijo zaupanje v moč umetnosti, za katero vsi stremimo in vanjo verjamemo," so zapisali v SNG-ju Opera in balet Ljubljano.

Leta 2014 je na tekmovanju Mia Čorak Slavenska prejela srebrno medaljo, leto pozneje pa priznanje Društva baletnih umetnikov Slovenije za profesionalni vstop v svet baletne umetnosti in v spodbudo za nadaljnjo umetniško pot. Leta 2018 so ji dodelili nagrado Lidije Wisiak, s katero počastijo umetniške presežke na področju baletne umetnosti v Sloveniji.

Današnja avtoportretiranka je v zadnjih letih aktivno sodelovala z Društvom baletnih umetnikov Slovenije in z njimi odplesala glavne in solo vloge v baletih Carmen, Dama s Kamelijami ter Romeo in Julija, nastopila pa je tudi na številnih baletnih koncertih, med drugim v Bolzanu in na festivalu Junij v Ljubljani.

Kot pravi sama, jo je baletna umetnost spremljala od nekdaj. Več v Avtoportretu.